Inför WRC Rally Turkey: favoriter och förutsättningar

Samtidigt som finalen i Rally-SM 2020 körs i Sandviken på lördag den 18 september så är det också dags för nästa lopp i Rally-VM. För alla som tänker hålla ett öga på vardera tävling så tänkte vi undersöka vad vi har att vänta oss under nästkommande etapp av Rally-VM. Efter turen till Estland i början av september så är det nu helt andra förutsättningar som gäller när det bär av till Turkiet för Rally Turkey. 

Favoriterna till att ta hem Rally Turkey

Spelbolagen har oddsen redo inför Rally Turkey och ska vi tro på dem så blir det estländsk seger för andra tävlingen i rad. De flesta sajter (läs vidare här om du vill veta mer om vilka spelsidor som finns) håller nämligen den regerande världsmästaren Ott Tänak som favorit inför Rally Turkey. Häromveckan körde Tänak hem säsongens första seger när han på hemmaplan, under Rally Estonia, körde i mål två placeringar före närmaste konkurrenten, Sébastien Ogier.

Ogier är den som spelombuden håller som troligast utmanare till Tänak. Fransmannen är den som har flest totalpoäng och leder världsmästerskapet med tre återstående lopp. Hans sex raka VM-titlar innan Tänak bröt den franska dominansen förra året talar också för sig själv – Ogier ska helt enkelt aldrig räknas bort.

Utöver de två storfavoriterna så är det ytterligare några förare som bettingsidorna tror kan ha en chans på seger i Rally Turkey. Finske Kalle Rovanperä är det flertalet sidor som håller som främsta utmanare till favoritduon, men även belgaren Thierry Neuville och Elfyn Evans från Wales återfinns i regel bland förarna som tros ha en chans.

Vad vi kan vänta oss av Rally Turkey

Till skillnad från de relativt mjuka grusvägarna i Rally Estonia, så kommer Rally Turkey vara betydligt mer slitsamt mot däcken och förarna får vara på sin vakt om de vill klara sig hela vägen i mål. Det bitvis steniga landskapet i Turkiets rally kan vara förrädiskt och ställa till det rejält för den som inte är beredd på det oväntade. Inte nog med att underlaget kan göra däcken svåra att hantera, de höga temperaturerna förväntas göra dem ännu känsligare.

Trots de svåra förutsättningarna så kan vi räkna med en fartfylld och spännande tävling. Det är mycket som står på spel för både förare och de olika bilstallen. Tänak har exempelvis viktiga poäng att ta ikapp om han ska ha någon som helst chans att försvara sin världsmästartitel och hans Hyundai-team skuggar fem poäng bakom Ogiers Toyota i biltillverkarnas mästerskap. I den dusten är Ford så gott som avhängda, men de hoppas trots det på en viss revansch efter mediokra resultat senast i Estland.

Fords förare, Teemu Suninen, Esapekka Lappi och Gus Greensmith ska inte räknas bort i förväg. Samtliga av dem har presterat bra i Turkiet tidigare. Förra året slutade exempelvis Lappi på en andraplats i tävlingen.

Med finalen i Rally-SM i Sandviken och Rally Turkey under samma dagar, så har vi årets kanske främsta rallyhelg att se fram emot. Vem som kommer att knipa segrarna i de respektive tävlingarna återstår att se, men ska vi lyssna till bettingsidorna så är det åtminstone Tänak och Ogier som förväntas kunna hantera de utmanande förutsättningar i Turkiet allra bäst.


Vill du också ha din artikel publicerad hos oss? Kontakta [email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *