Vad gör vi när Rally-SM är över?

Den svenska rallysäsongen lider mot sitt slut. Till helgen går SM-finalen i Sandvikens Rally Bilmetro av stapeln och svenska mästare ska slutligen koras. Mycket står givetvis på spel under årets sista tävling och även om evenemanget kommer att vara publikfritt så är vi många som kommer att sitta på helspänn och följa finalen på distans. Efter att Rally Bilmetro har genomförts så finns dessvärre risken att en tomhet kommer att infinna sig – vad ska vi se fram emot nu då? Lyckligtvis så körs det tävlingar utanför Sveriges gränser som förhoppningsvis kan hålla oss sysselsatta fram tills att nästkommande rallysäsong i Sverige rullar igång. 

En fullspäckad rallyhelg – SM och VM på samma gång

Till helgen körs som sagt finalen i Rally-SM, men samtidigt körs även den tredje sista tävlingen i årets Rally-VM när det är dags för Rally Turkey. Så, även om det svenska rallyåret ska rundas av så är det inte läge att deppa ihop än – först har vi en rallyhelg utan dess like att avnjuta. Den som är sugen på att spela på något av evenemangen kan besöka https://www.casinoguide.se för att hitta en passande bettingsida.

Kontrasterna mellan Rally Bilmetro i Sandviken och Rally Turkey kan inte bli mycket större. Medan förare som PG Andersson och Mattias Adielsson fightas om SM-titeln i Sandvikens barrskogar så kommer internationella stjärnor som Sébastien Ogier och Ott Tänak att mäta sig mot varandra i Turkiets steniga terräng och heta landskap.

Vi har med andra ord en hel del att njuta av till helgen, men redan nu så kan det vara bra för sinnesron att blicka framåt mot det som vi kan stilla rallysuget med under resten av året.

Rally Italia Sardegna är Rally-VM:s näst sista tävling

Rally Italia Sardegna blir årets näst sista tävling i Rally-VM och genomförs – som namnet antyder – på ön Sardinien i Italien. Tävlingen går av stapeln 8-11 oktober och många av trenderna från Rally Turkey kommer att återkomma även på den italienska ön.

Det förväntat varma klimatet och grusiga underlaget kommer att bli en prövning för däcken på bilarna, och även om underlaget inte är riktigt lika förrädiskt som i Turkiet så kommer förarna behöva vara vaksamma när de susar fram. Etapperna innehåller en del raksträckor där plattan kan tryckas i mattan, men också segment med smala vägar och snäva kurvor.

VM-ledaren Ogier har vunnit i det vackra medelhavslandskapet vid tre tidigare tillfällen. Den senaste segern kom 2015 och estländaren Tänak, som kör för att försvara sin VM-titel, lär vara sugen på att hålla Ogiers vinstfria svit intakt.

Rally-VM avslutas med Renties Ypres Rally Belgium

Från grusiga och stekheta vägar vid Medelhavet till den släta asfalten i Belgien. VM-säsongen 2020 kommer efter många om och men att rundas av den 19-22 november då Renties Ypres Rally Belgium ska köras. Evenemanget blir det första VM-rallyt som Belgien någonsin anordnat.

Dryga två månader efter att SM-finalen har körts så är det alltså dags även för VM:s sista tävling. Det är som sagt asfaltsunderlag som gäller för förarna när de beger sig till Belgien, vilket innebär att de inte behöver oroa sig lika mycket över däcken som under de två föregående tävlingarna. Årstiden kommer ge en intressant inramning av vissa sträckor eftersom de kommer att behöva köras i mörkret.

Förhoppningsvis får vi en spännande och fartfylld avslutning under Renties Ypres Rally Belgium med mycket som fortfarande står på spel. Kommer Tänak att kunna försvara sin titel eller kommer Ogier att gå segrande ur säsongen ännu en gång?

Det finns en hel del rally att se fram emot under resten av året, trots att den svenska säsongen nästan är över. Efter att även VM har kommit till ända så är det dessutom inte så långt kvar till 2021 och en ny rallysäsong. Väntade du dig en tomhet efter att Rally Bilmetro är över så kan du med andra ord pusta ut en aning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *