Se Expressens webb-tv magasin från Östersund Winter Rally

Se webb-tv magasinet av Expressen från deltävling 2 av Rally-SM.

 

Dramatisk avslutning på Östersund Winter Rally - Thunström segrare

10926345 574976652638928 8244905775182420065 o

Thomas Thunström tog första segern i sin Citroen DS3 R5 efter stor dramatik i Östersund Winter Rally. (Foto: Thunström Motorsport)

De tävlande och publiken i Östersund Winter Rally fick uppleva en av de mest dramatiska och spännande upplösningar av ett SM rally på flera år.

Förutom att kampen om segern i flera klasser var vidöppen ända in till de sista hundra metrarna av tävlingen kom en bil som stod tvärs över vägen att påverka hela rallyts utgång.

Det var i klassen Otrimmat 4WD som överraskningen Magnus Henriksson från SMK Linde hade kört till sig en ledning på hela 18,7 sekunder till SMK Linde främsta konkurrenten Niklas Hägg. En ledning som Niklas successivt krympte under hela lördagen och inför den sista sträckan var marginalen upp till Henriksson nere på 5,3 sekunder. Och bara 300 meter från mål uppmättes att Hägg bara tagit in 4 sekunder på Henriksson vilket skulle leda till seger för Magnus, men väl i mål var Hägg 5,5 sekunder före Henriksson och kunde köra hem segern med en av de minsta marginalerna i Rally-SM’s historia; 0,2 sekunder.

I Trimmat 4WD var det ingen som egentligen kunde hota den regerande mästaren Jerker Axelsson, som efter att ha vart 2:a på den inledande sträckan under fredagen bakom Robin Friberg, återtagit ledningen under lördagen kört till sig en marginal på över 50 sekunder till sista sträckan. Väl där skulle han bara ta sig i mål för att räkna hem SM seger numer två för 2015.

Men några kilometer in på sista sträckan blev Jerker, Mats Jonsson och Robin Friberg hindrade av en bil som åkt av och stod tvärs över vägen. Detta resulterade i att de inte kom förbi och tävlingens topptrio tappade över 4 minuter i sammandraget. Detta resulterade i att Thomas Thunström slutligen stod som totalsegrare i rallyt och i klassen.

Snabbaste tvåhjulsdrivna bil totalt i tävlingen blev junioren Pelle Wilén, som också tog segern i den trimmade Junior-SM klassen. Detta var Pelles första seger i Rally-SM, Jacob Jansson vann den otrimmade klassen för andra tävlingen i rad.

Efter att den moraliske segraren i Trimmat 2WD, Victor Henriksson tvingats bryta stod Tobias Söderqvist som segrare i klassen.

Supertalangen Mattias Ledin kunde ohotad köra hem sin andra seger i klassen Otrimmat 2WD.

Robin Friberg snabbast när Östersund Winter Rally inleddes

11030866 10153122592673256 1059848985 o

Den första sträckan av Östersund Winter Rally kördes under kvällen i mörker. De dryga två milen skulle visa sig att bli utslagsgivande:

I Trimmat 4WD var det Robin Friberg i sin Citroen DS3 R5 som var snabbast, han slog den regerande mästaren Jerker Axelsson med 5,6 sekunder. Mats Jonsson gjorde en tjuvstart och fick 10 sekunders tillägg. Han tappar därmed tredjeplatsen som nu innehas av Mattias Jirvelius och co-drivern John Stigh, de ligger 13,9 sekunder efter ledande Friberg.

Magnus Henriksson satte stor press på SM-ledande Nicklas Hägg i Otrimmat 4WD genom att vara snabbast på SS1, hela 18,7 före Hägg på 4:e plats. Marcus Hällbo var tvåa på sträckan och var mycket nöjd när han kom i mål. 

Segraren i Trimmat 2WD från Sandviken, Tobias Söderqvist inledde Östersund Winter Rally på samma inslanga väg och han var 1,8 sekunder före Kristian Johansson. På tredjeplats jagar Patrik Flodin, tätt följd av Victor Henriksson.

Martin Jansson fick en riktigt bra inledning på rallyt och leder före Mattias Ledin.

Kompletta resultat efter SS1

Daniel Röjsel och Markus Theorin bästa juniorer efter SS1

11001906 912283825469613 3180427734096762153 n

Daniel Röjsel och Marcus Theorin var de som inledde Östesund Winter Rally på bästa sätt och de två leder tävlingen i sina respektive klasser inför dag 2.

Men för Marcus del skulle lyckan inte komma att vara så länge, efter sträckan rasade kopplingen på hans Citroen och teamet jobbar febrilt under natten för att få ihop bilen till imorgon. Jacob Jansson var tvåa i den Otrimmade klassen, 11 sekunder efter Markus. På tredjeplats i klassen ligger Erik Telehagen som skadade både bil och rygg efter en hård landning efter ett krön på SS1.

I den Trimmade klassen tog Daniel Röjsel ett tidigt övertag om ledningen före Pelle Wilén och Patrik Åhman.

 

Så följer du Östersund Winter Rally via rallyradion

 

Som vanligt så kommer den allt mer populära rallyradion att bevaka tävlingen. Sändningen drar igång klockan 17 på fredagen och håller på till ca klockan 18 på lördag. På plats i Östersund är de flygande reportrarna Per Johansson och Ola Strömberg, Sebastian Bourghardt drar resultat och gör analyser ifrån studion.

Rally SM © 2013. Alla rättigheter reserverade.