40 ekipage gör upp om SM-gulden i Rallysprint under SM-veckan i Sundsvall

söderqvist

Med fördelningen 18 st 4WD-bilar och 22 st 2WD ekipage avgörs SM i sommarsprint under SM-veckan i Sundsvall nu på söndag med direktsändning i SVT. Nytt för i år är att rallysprinten avgörs på grus tillskillnad från tidigare år då man kört enbart på asfalt. Detta innebär att 2 st nya svenska mästare kommer koras då varken den tvåfaldige svenska mästaren Mats ”Asfaltskungen” Andersson kommer till start i 2WD samt Jerker Axelsson och Hasse Gustafsson i 4WD.

Trots att det till en början var få anmälda till SM-sprinten är det 40 st duktiga förare som kommer till start i sprinten där alla har chans på guldet. I 2WD är Mattias Ledin, som haft ett riktigt superår 2015, en av storfavoriterna till medaljerna. Han har under året dominerat ordinarie SM-serien och kommer att ställa upp EM-deltävlingen i Lettland senare under sommaren.

En som definitivt vill utmana Ledin är Daniel Röjsel, som trots sin unga ålder knep ett SM-brons bakom Emil Bergkvist och Leif Petersson under SM-veckan vinter i Örebro tidigare i år. Även Mattias Adielsson, som vanligtvis kör i Junior-EM med goda resultat kommer till Sundsvall för att lägga sig i kampen om medaljerna. 

Men den som kanske ska gälla som storfavorit bredvid Ledin, Röjsel och Adielsson är Tobias Söderqvist från Sandviken. Söderqvist har likt Ledin vart dominant  och vunnit alla tävlingar i den vanliga SM-serien och kommer vara en svår nöt för motståndarna att knäcka

Andra starka kandidater till medaljerna är Andreas Israelsson, som under SM-veckan i Borås vann SM-guld i Backe. Men även Daniel Wall, som också blev svensk mästare i backe under SM-veckan 2014. Lägg därtill den alltid snabba Volvoföraren Jimmy Olsson och comebackande Christer Steen, så garanteras det en spännande fight om guldet i 2WD-klassen.

I 4WD är det likt 2WD många duktiga förare med och slåss om medaljerna. Joachim Grahn som tog silver i Borås förra året siktar givetvis på att stå ett steg högre upp på pallen i år, han utmanas av den unga talangen Robin Friberg som till året införskaffat en Citroen DS3 R5 av senaste modell. 

I en betydligt äldre Ford Escort sitter Mats Jonsson, som givetvis siktar på att kamma hem ännu ett SM-guld till samlingen. Även Nicklas Hägg kan räknas till skaran av favoriter, och förhoppningsvis kan även Ingemar Svensson i sin Ford Fiesta WRC blanda sig i fighten. Jan-Olof Marklund i sin Lancia och Joakim Rydholm kan också blixtra till och överraska.

Skribent: Sebastian Bourghardt | Foto: Jenny Almgren

Förlängd anmälan SM Rallysprint Sommar 2015

Rally

Arrangören SMK Sundsvall har beslutat att hålla öppet för efteranmälan enligt SM-sprintreglerna fram till tisdag 23/6 kl 18.00.
Efteranmälan sker på telefon till Henrik Hedström, 070-343 62 86.

Ta chansen att vara med i sommarens SM-sprint under SM-veckan i Sundsvall där det tävlas i två klasser 2WD och 4WD. Hela tävlingen kommer att sändas i SVT, där kval sänds i svtplay och finalen både i svtplay och SVT.
Sträckan som körs två gånger i kval går inne på Bergåkers Travbana och utanför. Tävlingen går mestadels på grus och det blir en sträcka med både snabba och knixiga partier. Av de två kvalen så räknas bästa tid till final där två finalåk genomförs och den sammanslagna tiden räknas ihop för slutplacering. Missa inte möjligheten att visa upp dig i SM-veckans livesända sommarsprint i Sundsvall!

Inbjudan finner du på www.resultatservice.com/rally/2015/sundsvall/Inbjudan_Sprint-SM_sommar_2015.pdf
SVT:s preliminär sändningsschema finns här: www.svt.se/sport/sandningstider-sm-veckan

Välkomna!

Foto: SM-Veckan

Andreas Sjölander gör comeback i Rally-SM

11059932 1587905594791905 1581545521290709778 o

Det är hela sex år sedan vi såg Andreas Sjölander tävlandes i Rally-SM, när han 2009 tog ett avbrott från sporten pågrund av bristande motivation. Han hade då tagit SM-guld i både JSM och i Otrimmat 2WD och även toppat detta med internationella framgångar. Nu gör han, tillsammans med sambon och co-drivern Sofie Lundmark, en nysatsning i Rally-SM med en fabriksny Citroen DS3 R3T MAX i klassen Trimmat 2WD och gör därmed Johan Carlsson och Victor Henriksson sällskap i skaran nya R3-bilar som krigar om SM-guldet i klassen. Målet är att köra full säsong 2016, men paret kommer till start redan i årets SM-serie för att köra in sig på nya bilen och bli av med rattrosten.

- Många har undrat om vi kommer hålla sams. Många har varit oroliga för att en eventuell avåkning skulle leda till att vi flyttar isär. Där kan vi dock intyga: Vi har båda många års erfarenhet vilket gör att vi vet skillnaden mellan professionalism och fredagsmys hemma i tv-soffan. Att vi båda är vinnarskallar med erfarenhet från körningar både i och utanför Sverige tror vi själva är vår starkaste konkurrenskraft. Att vi sedan även bor och lever ihop, kan väl knappast vara en nackdel eftersom rally förutsätter tillit, nära kontakt och förståelse för den andres reaktioner. Vi tror helt enkelt att team Sjölander/Lundmark bäddar för stora framgångar under rally-säsongen 2016. Säger teamet i en pressrelease.

Skribent: Sebastian Bourghardt | Foto: Team Sjölander/Lundmark

Preliminära arrangörer av Rally-SM 2016

Preleminär kalender för Rally-SM 2016

5-6/2 - Vinterpokalen/Sandviken-Gävle
26-27/2 - Östersund Winter Rally/Östersund
5-7/5 - South Swedish Rally/Karlskrona
12-13/8 - AM-Snapphanerallyt/Hässleholm
10-11/9 - East Sweden Rally/Linköping
29-30/9 - Rally Uppsala/Uppsala

Åhlin i topp på ett spännande South Swedish Rally

DSC 0163

Efter två dagar och 10 specialsträckor stod Fredrik Åhlin som totalsegrare i det 40:e South Swedish Rally före den regerande svenska mästaren Jerker Axelsson. Trea blev hemmahoppet från Växjö, Patrik Johansson, som även vann klassen Otrimmat 4WD. 

South Swedish Rally var en tävling som kom att ha juniorerna i fokus, inte minst genom Fredrik Åhlin som tog sin andra SM-seger i karriären. Men även genom Junior-SM och då Emil Bergkvist och Pelle Wilen som vann den otrimmade respektive trimmade klassen båda i stor stil.

I den trimmade klassen satte Pelle Wilen ner foten redan från start och var snabbaste tvåhjulsdrivna bil och 5:a totalt på den inledande sträckan. Trots detta var han missnöjd med sin prestation. I samma stil inledde Emil Bergkvist, tillvardags körandes i Junior-EM för Opel, genom att sätta en kanontid på SS1. Efter detta kunde de utan tillbud köra hem segrarna i de respektive klasserna. Fina prestationer gjorde även Mattias Adielsson, även han till vardags i Junior-EM, som slutar trea efter Emil och norrmannen Sindre Furuseth som gästade Rally-SM med sin Renualt Twingo R2, men eftersom att utländska förare inte räknar poäng i SM slutar Markus Theorin trea i den otrimmade klassen.

Även Erik Telehagen, Daniel Röjsel och Patrik Adolfsson med flera svarade för fina prestationer i Junior-SM under helgen.

I Otrimmat 2WD tog Mattias Ledin sin tredje raka seger i klassen i imponerande stil. Ledin var inte mindre än 4 minuter och 46 sekunder före tvåan Andrew Rönnle. Mattias Ledins kamp under tävlingen var istället den mellan honom och Emil Bergkvist om vem som skulle bli bästa R2-ekipage. En kamp som kom att bli tät och de två förarna under hela tävlingen igenom. Tillslut var det Bergkvist som drog det längsta strået och slutade tävlingen 4,1 sekunder före Ledin. Genom denna segern tog även Mattias Ledin yttligare ett steg mot att bli svensk mästare 2015.

Mer spännande kom det att bli i kampen om segern i klassen Trimmat 2WD där det inför de två avslutande sträckorna endast skiljde 0,9 sekunder mellan ledaren Tobias Söderqvist och tvåan Leif Petersson. Men en punktering satte stopp för Leifs chanser att utmana Söderqvist om segern, och Göteborgaren lyckades att köra till sig en tredjeplats efter Johan Carlsson som imponerat under helgen i sin Citroen DS3 R3T. Detta var Tobias Söderqvists tredje seger av tre möjliga i årets SM, och Toyotaföraren tog ett stort kliv mot SM-guldet i klassen.

Även om Jerker Axelsson emellertid försökte utmana VM-rutinerade Fredrik Åhlin var Fredrik säkerheten själv och körde säkert hem segern med dryga 20 sekunders marginal med sin Ford Fiesta R5. Desto tätare var fighten bakom de två, den om tredjeplatsen. En placering som inledningsvis innehafts av Thomas Thunström, som efter en punktering tappade placeringen till Patrik Åkerman. Som sedan kunde hålla undan Thunström och tog hem den sista pallplatsen med 5 sekunders marginal före segraren ifrån Östersund.

För Martin Berglund som gjorde SM-debut med den svenskutvecklade Mitsubishi Mirage R5 åkte man från South Swedish Rally med blandade känslor efter att man tvingats bryta på fredagens etapp med mekaniska problem. Man kunds starta om under lördagen med problemen kvarstod, trots detta var man nöjda med att ha fått 10 mil test med bilen på tuffa Karlskronavägar.

I Otrimmat 4WD var det Magnus Henriksson som inledde starkast, men han körde av vägen på sträcka två och i ledning var Joachim Carlström inför den avslutande dagen. Men efter att ha stött på problem i inledningen på dag två passerades han av Patrik Johansson som kunde hålla undan och vinna. Tvåa blev Niklas Hägg, som vunnit de två första deltävlingarna. Hägg knep andraplatsen precis före Joachim Carlström som slutar trea endast 0,8 sekunder efter Hägg.

Nästa deltävling i Rally-SM avgörs den 22 augusti i Askersund. 

Foto: Jenny Almgren

Rally SM © 2013. Alla rättigheter reserverade.