Tidemand och Bergkvist guldmedaljörer när SM-sprinten avgjordes

rsz 7 1

Under lördagen avgjordes sprint-SM på Örebro travbana och tusentals människor hade samlats för att ta del av tävlingen. Under natten mellan fredag och lördag hade det kommit mycket nysnö, vilket försvårade förhållandena för förarna. Trots detta bjöd SM-veckan i Örebro på en riktig nagelbitare.

Många hade på förhand pekat ut Emil Bergkvist som en av de starkaste kandidaterna till guldet i 2WD klassen, bredvid Leif Pettersson, Pelle Wilén och många fler. Och det var tillslut Bergkvist som vann efter en rafflande sekundfight med Leif Pettersson, som avgjordes på målsnöret. Daniel Röjsel lyckades tillslut knipa tredjeplatsen efter att både Pelle Wilén och Mattias Ledin tappat på sista finalåket.

rsz 8 1

I 4WD var det inget snack om saken, Pontus Tidemand dominerade från start till mål och satte tider värre än någon annans. Frågan var snarare vem som skulle knipa medaljerna bakom Tidemand, och det blev spännande ända in i slutet.Hemmaföraren Richard Göransson gjorde en satsning på SM-veckan och sprinten med målet att ta medalj, vilket räckte enda till ett silver för Göranssons del. Med det skulle komma att avgöras i sista svängen, när främste konkurrenten Jerker Axelsson gjorde ett misstag stod det klart - silver till Richard och co-drivern Emil Axelsson.

Medaljörer SM-sprinten vinter 2015:

2WD:

1. Emil Bergkvist & Joakim Sjögren

2. Leif Pettersson &Tony Sundqvist

3. Daniel Röjsel & Nicklas Edvardsson

 

4WD

1. Pontus Tidemand & Patrik Barth

2. Richard Göransson & Emil Axelsson

3. Jerker Axelsson & Mattias Andersson

 

Komplett resultatlista  

Tidemand och Wilén snabbast efter kvalet i Örebro

rsz dsc4656

Efer två utslagsgivande kvalomgångar i SM-sprinten i Örebro är det Pontus Tidemand och Pelle Wilén som toppar den tvåhjulsdrivna, respektiva fyrhjulsdrivna klassen.

Tuffa förhållanden rådde under kvalet i Örebro. Snöfall i kombination med varmare väder gjorde att underlaget var svårkört för förarna. Den luriga målkurvan ställde till det för flera och Emil Bergkvist, Marcus Theorin och Mikael Ericsson körde alla sönder sina kylare.

Nedan följer finalisterna:

2WD:

1. Pelle Wilén

2. Mattias Ledin

3. Leif Petersson

4. Johan Carlsson

5. Emil Bergkvist

6. Peter Zachrisson

7. Kristian Johansson

8. Daniel Röjsel

9. Daniel Wall

10. Tomas Pettersson

 

4WD:

1. Pontus Tidemand

2. Jerker Axelsson

3. Ingemar Svensson

4. Niklas Hägg

5. Richard Göransson

6. Johan Rudengren

7. Jan Wikström

8. Joachim Borg

9. Jan Andreasson

10. Joakim Roman

Perfekta förutsättningar för vintersprinten i Örebro på lördag

10518631 1006715849343164 4249446339960785031 n

Vädergudarna är med Örebro Idella Motorförening. Två dagar före start ser det mycket bra ut.

Från att ha sett trögt ut, såväl i anmälningslistan samt med vinterförutsättningar, har bitarna sakta börjat falla på plats. I skrivande stund har 45 ekipage anmält sig till tävlingen och det ligger ett tjockt istäcke över tävlingssträckan.

En av häftigaste fighterna kommer definitivt att vara den mellan Pontus Tidemand och Jerker Axelsson i 4WD. Till det adderar vi start från Richard Göransson, multimotorkonstnär och mer eller mindre uppväxt på sträckan där tävlingen avgörs. Den, från fjolåret dubble SM-guldmedaljören Axelsson, har fått tuffaste möjliga motstånd i sitt försök att ta sitt första SM-guld på vinterunderlag.

I 2WD gör 30st bilar upp om medaljerna. Storfavorit till guldet är Emil Bergkvist som kommer till start efter febrilt jobb i garaget efter att ha rasat motorn på sin Opel i helgen. En annan som jobbat hårt i garaget under veckan är Markus Theroin som byggt en helt ny kaross till sin R2 Citroen på mindre än en vecka.

Första kvalomgången startar ca 8.30 på lördag och direktsänds via SVTplay.

Pelle Wilén varvar upp för SM-sprinten i Örebro

10928156 10152640669977759 1304020800 n

Pelle Wilén överraskade hela rallysverige genom att vinna SM-guld i rallysprint under SM-veckan i Umeå 2014, knappt ett år efter sin allvarliga arbetsolycka. Efter det följde en minst sagt strulig säsong med många motgångar. Nu kommer han tillbaka starkare än någonsin och siktar på nya framgångar under 2015. 

Du kommer till SM-sprinten i Örebro som regerande mästare, är ditt mål att försvara titeln?

Mitt och teamets mål är att göra en jäkligt rolig helg, och det ska bli intressant och roligt med ny växellåda och kartläsare i form av Martin Holmdahl. Vi ser ödmjukt på uppgiften eftersom jag inte kört tävling sen Hässleholm i somras. I skrivande stund (26 Januari) har jag inte hunnit provköra bilen än, men vi har planerat två mindre tester i veckan. Hur som helst kommer det bli galet roligt att få köra rallybil igen!

Vem ser du som dina främsta utmanare till guldet?

2WD är förmodligen den tuffaste klassen vi har i Sverige och det blir ännu tightare på en såhär kort och utslagsgivande sträcka. I mina ögon handlar det extra mycket om dagsform när man kommer till en sån här tävling. Förmodligen kommer tidsdifferensen vara så liten inför finalen, så alla som tagit sig dit har en chans att vinna. Att Sandviken körs helgen efter får man helt enkelt lämna bakom sig om man tar sig till final. 

Hur ser dina planer för säsongen 2015 ut?

Om man bortser från SM-Sprinten i Umeå förra året så var 2014 faktiskt ett riktigt skitår. Nu hoppas jag verkligen att bilen kan ta mig och Martin i mål alla tävlingar, om inte vägen svänger för mycket någonstans. Har man roligt så kommer förhoppningsvis resultaten av sig själv.

Foto: Thomas Lindberg

Världspremiär för R5-Mitsubishi sätter guldkant på Vinterpokalen 2015

10924240 306775386198669 2222087234384318115 o

Det är bara två veckor kvar tills Rally-SM 2015 startar i Sandviken med Vinterpokalen, och allt tyder på att det kommer att bli en fantastisk tävling.

Vädret har varit ett stort orosmål inför tävlingen och arrangörerna sökte tillstånd för en alternativ bansträckning ifall vintern inte skulle infinna sig på den ordinarie banan. Men lyckligtvis har vintern infunnit sig kring ordinarie banområde, och allt tyder på att Sandvikens MK kommer att bjuda på en fantastisk vintertävling. När anmälan stängde var det totalt 76st anmälda förare i SM. Bland dessa hittar vi Pontus Tidemand i en Ford Fiesta WRC. Tidemand som repeterar inför Rally Sweden helgen efter kommer garanterat bjuda på ett högt tempo.

Vinterpokalen 2015 kommer också bjuda på världspremiären av nya Mitsubishi Space Star R5, som byggs och utvecklas av svenska Mpart. Bilen kommer köras av Martin Berglund, som tidigare vart en av toppförarna i både Trimmat 2WD och Otrimmat 4WD. Han och Mitsubishin kommer att ställas mot ett rekordstort R5 fält i SM-samanhang, där hela 4st R5 bilar kommer till start; Lars Stugemo kör som tidigare vidare i sin Ford Fiesta R5 medan Robin Friberg och Thomas Tunström kommer till start i var sin Citroen Ds3 R5 och Björn Adolfsson i en Peugeot 208 R5.

Vinterpokalen 2015 avgörs i Sandviken den 6-7 februari.

 

Rally SM © 2013. Alla rättigheter reserverade.