Preliminära arrangörer av Rally-SM 2016

Preleminär kalender för Rally-SM 2016

5-6/2 - Vinterpokalen/Sandviken-Gävle
26-27/2 - Östersund Winter Rally/Östersund
5-7/5 - South Swedish Rally/Karlskrona
12-13/8 - AM-Snapphanerallyt/Hässleholm
10-11/9 - East Sweden Rally/Linköping
29-30/9 - Rally Uppsala/Uppsala

Åhlin i topp på ett spännande South Swedish Rally

DSC 0163

Efter två dagar och 10 specialsträckor stod Fredrik Åhlin som totalsegrare i det 40:e South Swedish Rally före den regerande svenska mästaren Jerker Axelsson. Trea blev hemmahoppet från Växjö, Patrik Johansson, som även vann klassen Otrimmat 4WD. 

South Swedish Rally var en tävling som kom att ha juniorerna i fokus, inte minst genom Fredrik Åhlin som tog sin andra SM-seger i karriären. Men även genom Junior-SM och då Emil Bergkvist och Pelle Wilen som vann den otrimmade respektive trimmade klassen båda i stor stil.

I den trimmade klassen satte Pelle Wilen ner foten redan från start och var snabbaste tvåhjulsdrivna bil och 5:a totalt på den inledande sträckan. Trots detta var han missnöjd med sin prestation. I samma stil inledde Emil Bergkvist, tillvardags körandes i Junior-EM för Opel, genom att sätta en kanontid på SS1. Efter detta kunde de utan tillbud köra hem segrarna i de respektive klasserna. Fina prestationer gjorde även Mattias Adielsson, även han till vardags i Junior-EM, som slutar trea efter Emil och norrmannen Sindre Furuseth som gästade Rally-SM med sin Renualt Twingo R2, men eftersom att utländska förare inte räknar poäng i SM slutar Markus Theorin trea i den otrimmade klassen.

Även Erik Telehagen, Daniel Röjsel och Patrik Adolfsson med flera svarade för fina prestationer i Junior-SM under helgen.

I Otrimmat 2WD tog Mattias Ledin sin tredje raka seger i klassen i imponerande stil. Ledin var inte mindre än 4 minuter och 46 sekunder före tvåan Andrew Rönnle. Mattias Ledins kamp under tävlingen var istället den mellan honom och Emil Bergkvist om vem som skulle bli bästa R2-ekipage. En kamp som kom att bli tät och de två förarna under hela tävlingen igenom. Tillslut var det Bergkvist som drog det längsta strået och slutade tävlingen 4,1 sekunder före Ledin. Genom denna segern tog även Mattias Ledin yttligare ett steg mot att bli svensk mästare 2015.

Mer spännande kom det att bli i kampen om segern i klassen Trimmat 2WD där det inför de två avslutande sträckorna endast skiljde 0,9 sekunder mellan ledaren Tobias Söderqvist och tvåan Leif Petersson. Men en punktering satte stopp för Leifs chanser att utmana Söderqvist om segern, och Göteborgaren lyckades att köra till sig en tredjeplats efter Johan Carlsson som imponerat under helgen i sin Citroen DS3 R3T. Detta var Tobias Söderqvists tredje seger av tre möjliga i årets SM, och Toyotaföraren tog ett stort kliv mot SM-guldet i klassen.

Även om Jerker Axelsson emellertid försökte utmana VM-rutinerade Fredrik Åhlin var Fredrik säkerheten själv och körde säkert hem segern med dryga 20 sekunders marginal med sin Ford Fiesta R5. Desto tätare var fighten bakom de två, den om tredjeplatsen. En placering som inledningsvis innehafts av Thomas Thunström, som efter en punktering tappade placeringen till Patrik Åkerman. Som sedan kunde hålla undan Thunström och tog hem den sista pallplatsen med 5 sekunders marginal före segraren ifrån Östersund.

För Martin Berglund som gjorde SM-debut med den svenskutvecklade Mitsubishi Mirage R5 åkte man från South Swedish Rally med blandade känslor efter att man tvingats bryta på fredagens etapp med mekaniska problem. Man kunds starta om under lördagen med problemen kvarstod, trots detta var man nöjda med att ha fått 10 mil test med bilen på tuffa Karlskronavägar.

I Otrimmat 4WD var det Magnus Henriksson som inledde starkast, men han körde av vägen på sträcka två och i ledning var Joachim Carlström inför den avslutande dagen. Men efter att ha stött på problem i inledningen på dag två passerades han av Patrik Johansson som kunde hålla undan och vinna. Tvåa blev Niklas Hägg, som vunnit de två första deltävlingarna. Hägg knep andraplatsen precis före Joachim Carlström som slutar trea endast 0,8 sekunder efter Hägg.

Nästa deltävling i Rally-SM avgörs den 22 augusti i Askersund. 

Foto: Jenny Almgren

Spännande inledning på South Swedish Rally - Åhlin i topp

 DSC5356

Det blev en kort SM-debut för Mitsubishi Mirage R5 med Martin Berglund bakom ratten. Ekipaget bröt efter SS2 med tekniska problem.

Precis som väntat är det värmländskt i topp på South Swedish Rally 2015 genom Fredrik Åhlin. Fordföraren var ohotad och vann fredagens tre sträckor. Efter honom jagar Jerker Axelsson, som hade problem med att hänga med i den absoluta toppen och var inte bättre än 7:a efter SS1. Jerker kom sedemera igen och slutar dagen på en andraplats 15,7 sekunder bakom Åhlin. Trea efter dag ett är Robin Friberg följd av Tomas Thunström och Johan Rudengren.

Det blev ett kort framträdande för Martin Berglund i SM-premiären med nya Mitsubishi Mirage R5, efter en hyfsad förstasträcka fick man mekaniska fel på bilen och tvingades stanna flera gånger på SS2. Martin bröt sedan för att starta om imorgon.

I Otrimmat 4WD var det Magnus Henriksson som satte tempot genom att vara totaltvåa bakom Fredrik Åhlin på SS1. Henriksson som tyvärr försvann på sträckan efter på grund av en avåktning övergav därmed ledningen till Joakim Carlström, som leder före en jagande Patrik Johansson med endast 1,3 sekunder.

Leif Petersson är den som alla jagar i Trimmat 2WD, göteborgaren var snabbast på två av dagens tre sträckor och leder tävlingen 4,2 sekunder före SM-ledande Tobias Söderqvist. Därefter följer en tät kamp om tredjeplatsen mellan Kristian Johansson och Mikael Ericsson, som endast skiljs åt med 0,3 sekunder till Ericssons fördel.

I JSM är det två förare som kört i en klass för sig. I den otrimmade klassen är det Emil Bergkvist som ohotat kunnat ta tre raka sträcksegrar, och Opels fabriksförare leder tävlingen med hela 14,8 sekunder före norrmanen Sindre Furuseth. I den trimmade klassen har Pelle Wilen kört på lika ohotat som Emil och kört till sig en ledning på över 25 sekunder före tvåan Daniel Röjsel. Värt att notera är att Pelle var 5:a totalt och snabbaste bil i 2WD på SS1 före bland annat Jerker Axelsson och Mats Jonsson.

I Otrimmat 2WD har Mattias Ledin kört till sig en ledning 50,9 sekunder före Andrew Rönnle.

Så följer du South Swedish Rally via Rallyradion

På plats i Karlskrona finns Sebastian, Mikael, Per och Ola för att bevaka South Swedish Rally 2015.

Sändningstider:

Fredag 15/5: 17.00 - ca 21.30

Lördag 16/5: 08.00 - ca 17.00

Jagad Söderqvist vill vinna

Söderqvists
Medflyt och vinter, då är Tobias Söderqvist i tabelltopp. Men nu väntar gruset i South Swedish Rally och han får känna sig jagad i tvåhjulsdrivet.

I ärlighetens namn ska sägas att Victor Henriksson var snabbare i Östersund, men det är slutmålet som räknas och dit orkade inte Cittran. Det gjorde däremot bröderna Söderqvists Corolla.
– Det var länge sedan vi tog en seger på grus. Men nu har vi förbättrat väghållningen och bilen går riktigt bra. Så vi är redo, hälsar Tobias.

I SM-toppen för trimmat 2WD är det tre ekipage som dragit ifrån. Förutom Söderqvists finns där Leif Peterson och Johan Carlsson. Senast SM gick i Karlskronaskogarna, 2008, vann Peterson.
– Jag har inte varit där och fräst sedan dess. Fast det känns som om det var igår. Härligt krokigt och smalt mellan gärdsgårdarna, säger Leffe.
Historiskt sett brukar han hålla Söderqvist bakom sig på grus, och det är förstås målet även denna gång. En annan som lovar göra vad han kan är Johan Carlsson.
– På sommaren kan jag välja de linjer jag vill, så vi ska åka på hårt, säger han.

Grus betyder också att de bakhjulsdrivna kan visa framfötterna mer. Det gör att Patrik Flodin förväntas hålla högt tempo och ta en plats bland de främsta. Ola Axelsson är tabellfyra i SM med sin Volvo, och lär bli jagad av Golfåkarna Kristian Johansson (femma i dagsläget) och Mikael Ericsson som behöver en rejäl poängskörd till efter nollan i premiären.

Lokalt kan publiken räkna med att Gullabos Mattis Olsson och Morgan Eriksson tänker röra om i grytan. Morgan värmde upp med Rally Gotland där han testade och justerade en hel del på Volvon.
– Jag föredrar grus och tycker att bilen känns riktigt bra nu, säger han.
Hemmaföraren Jonas Åkesson är tillbaka, och det i den Ascona B hann klassvann Karlskronapokalen med 2010, trea totalt då. Nu rasade motorn för en månad sedan, men den är klar och nytestad.
– Hittar vi bara flytet på fredagen ska det gå att köra ifrån några Corollor. Men det är min första SM-tävling så där är nervöst, säger Jonas.
Med lite inblick i bansträckningen låter han hälsa följande: ”En av de bättre banor jag sett. Variationen! Karlskrona är känt för att vara krokigt, men bitvis blir det snabbt också. Här finns verkligen allt. Makalöst fint skick på vägarna. Ingen halvtaskig bit för att binda ihop någon sträcka.”

Andra lokalt åksugna är Jonas Andersson och Rickard Mattisson. Båda gör SM-debut i Volvo 940 respektive Ford Fiesta. Störst rutin har Jonas som tog DM-guld förra året.
Den otrimmade delen ser tre utländska ekipage till start, vilket gör att Mattias Ledin kan räkna med hårt motstånd.
Och så var det Victor Henriksson då. Har den trimmade motorn återfunnits efter renoveringen i Frankrike? Ja, men för sent för att Victor ska komma till start. Därmed är SM-säsongen redan körd för hans del.

Rally SM © 2013. Alla rättigheter reserverade.