Stort intresse när Rally-­‐SM landar i Linköping

11986092 10205110216452160 1552093348 o

När femte deltävlingen i SM-serien i rally landar i Linköping den 4-5 september är intresset stort. Nästan 100 anmälda ekipage är redo att möta de östgötska skogarna och göra upp om värdefulla SM-poäng. Tävlingen utgår traditionsenligt från Saab Arena där också en publiksträcka kommer att köras inte mindre än tre gånger.

- Det är otroligt roligt att intresset för tävlingen är så stort och att nästan 100 ekipage anmält sig, säger Stefan Thaleman, tävlingsledare för East Sweden Rally. Det är en stor mix av bilar, förare och klasser från såväl Östergötland, Sverige som internationellt. Vi har exempelvis förare från Bulgarien, Finland och Norge.

Utslagsgivande och publikfriande bana Tävlingen kommer avgöras över två dagar med totalt nio specialsträckor på elva mil där första start är 17.30 på fredagen vid Saab Arena i Linköping.

- Vi har fått ihop en helt fantastisk sträckning i år. Det är otroligt fina, roliga och utslagsgivande vägar. Dessutom är banan väldigt publikvänlig. Exempelvis kör vi publiksträckan vid Saab Arena vid tre tillfällen, fredag kväll, lördag förmiddag och lördag eftermiddag. Dessutom kommer en sträcka som startar i Ulrika gå två gånger, både som SS4 och som SS7 vilket ger publiken möjlighet att se bilarna fler gånger från samma ställe, säger Urban Wahlberg, banchef vid East Sweden Rally.

Nytt för i år är att parallellt med SM-tävlingen kommer en landskamp att utspela sig mellan Sverige och Norge, där de snabbaste fyrhjulsdrivna och tvåhjulsdrivna förarna kommer att göra upp om vilket land som är bäst på rally.

- Detta är ett nytt grepp som vi testar i år. Landskampen avgörs över två tävlingar, en i Norge och en i Sverige. East Sweden Rally är den svenska tävlingen och är först ut. Den andra tävlingen är i Norge och kommer äga rum i oktober, säger Stefan Thaleman som tror att Sverige har goda vinstchanser.

Text: Pressrelease från East Sweden Rally |Foto: Jenny Almgren

Titta på SM-Magasinet från Rally Askersund

Titta på Expressens Webb-TV magasin från helgens Rally Askersund.

Dramatisk avslutning på Rally Askersund

11900543 10205059591266562 1835413735 o

Det blev stort drama i nästan alla klasser när Rally-SM gästade Askersund i lördags.

I Trimmat 4WD hade den regerande Svenska Mästaren Jerker Axelsson inför tävlingen fått det stora favoritskapet till att köra hem sin andra SM-seger för säsongen. Men det var inte Jerker som inledde Rally Askersund bäst, utan det gjorde säsongens överraskning Patrik Åkerman. Som fann sig själv i ledningen efter sträcka ett. En ledning som inte skulle bli långvarig; Jerker slog till med en bra tid på tävlingens andra sträcka och drygade sedan ut sin ledning under de återstående sträckorna innan lunchuppehållet med Patrik Åkerman på andraplats precis framför Mats Jonsson.

Men på sträcka fem gör Jerker ett av sina få misstag och blir kvar på taket i skogen och Åkerman kunde återta ledningen i klassen.

- Några kilometer in på sträcka 5 slutade detta rallyt för oss. Efter rullning får vi tyvärr åka hem och ta nya tag i Linköping. Tror det kan bli två hektiska veckor i garaget. Säger Jerker efter avåkningen.

När sedan Patrik Åkerman gjorde ett litet misstag och också tvingades bryta kunde Mats Jonsson segla upp i ledningen. En ledning som han bevakade hela vägen in i mål, och han tog därmed sin första seger i årets mästerskap. Mats övertog även ledningen i mästerskapet från just Jerker.

Bakom Mats blev det en kamp om tredjeplatsen mellan Robin Friberg och Patrik Johansson, i en av Mparts Mitsubishi R5. Och genom sträcksegrar på de två avslutande sträckorna kunde Patrik gå förbi Friberg, och köra hem första pallplatsen för just nyutvecklade Mitsubishi R5 i Rally-SM. 

Spännande avslutning blev det också i klassen Otrimmat 4WD, där Algot Öberg kört till sig en tidig ledning i rally. En ledning som höll i sig till sträcka tre, när man passerades av SM-ledande Niklas Hägg. Niklas och Christer Carlsson drygade sedan ut sin ledning under dagen, och med två sträckor kvar att köra ledde man klassen med 8,9 sekunder. Men på sträcka sju får man turboproblem och tvingas stanna på sträckan och tappar över fem minuter i totalen. Detta innebar att Algot Öberg återigen ledde Rally Askersund. Han utmanades dock hårt på sista sträckan av Joakim Rydholm som slutar på en andraplats, endast 0,1 sekunder bakom segrande Öberg. På tredje plats i klassen slutar Kristoffer Karlsson, sedan han passerat Robert Blomberg på sista sträckan. Marginalen de två emellan blev också den endast 0,1 sekunder. Niklas Hägg tar sig dock i mål och försvarar därmed sig ledning i mästerskapstabellen

Mattias Ledin, som körde Rally Askersund med en fraktur i nacken, såg länge ut att gå mot sin fjärde raka seger i Rally-SM 2015 när han med två sträckor kvar att köra hade en komfortabel ledning över tvåan Christoffer Jacobsson. Men när Ledin drabbas av bromsproblem och tvingas krypköra de sista två sträckorna såg sig Christoffer, likt Patrik Åkerman och Algot Öberg, sig själv  vinna Rally Askersund 2015. Före Martin Jansson och Mattias Ledin, som lyckas att sakta ta sig i mål på en tredjeplats och plockar fina poäng i hans kamp om SM-guldet.

En annan som har ambitionen att bli Svensk Mästare 2015 är Pelle Wilén i den trimmade Junior-SM klassen, som efter två segrar och en andraplats tidigare i år kom till Askersund för att köra säkert och plocka så många problem som möjligt. Tabell tvåan Daniel Röjsel var därmed den som satte upp det högsta tempot i klassen och var tämligen ohotad under inledningen av rallyt. Bakom honom visade 19-åringen Pontus Lönnström från Nora imponerande fart i sin Volvo 240. Även Patrik Adolfsson hade ett högt tempo inledningsvis, men ett litet misstag ledde tyvärr till en avåkning för Adolfssons del. Tyvärr hindrade också Patriks bil Lönnström, som fick stanna och tappade över 30 sekunder. När Röjsel senare fick motorproblem med sin Opel var det Pelle Wilén, som oväntat var i ledning av klassen efter att ha kört taktiskt och avvaktande under dagen. Lönnström jagade dock bakom Pelle och kapade en del av ledningen, innan Pelle satte ner foten på sista sträckan, Powerstage, och vann sin tredje SM-tävling i rad. Men det var en ödmjuk Pelle som kom i mål.

- Vi lider verkligen med Röjsel som fick bryta i ledning och Lönnström som blev hindrad när Adolfsson rullade. De åkte grymt idag, säger Pelle efter tävlingen.

Wilén drygar där med ut sin ledning i SM-tabellen före nya tvåan Philip Haag. Som körde till sig en fin fjärdeplats i Rally Askersund, bakom Emil Karlsson.

Norrmannen Sindre Furuseth gästade för andra deltävlingen i rad Rally-SM och den Otrimmade Junior-SM klassen. Senast i South Swedish Rally tampades han med den nyblivna Eorupamästaren Emil Bergkvist. Men när Emil inte ställde upp i Rally Askersund kunde Sindre tämligen ohotad köra hem segern i Rally Askersund. Bakom honom blev var det mer spännande där Jacob Jansson slutade på en andra plats i tävlingen. Men eftersom att Sindre inte får räkna poäng i Rally-SM tar Jacob en poängmässig seger och drygar ut i SM-tabellen. Jansson utmanades dock hårt bakifrån av Erik Telehagen, som är i toppform. Bakom Telehagen slutar Markus Theorin, som bitvis visade imponerande fart i Askersund. Men en strulande givare gjorde att Theorin på allvar inte kunde utmana Jansson och Telehagen på riktigt allvar. 

Tobias Söderqvist tog sin fjärde raka seger i Trimmat 2WD efter att ha fightats med Leif Petersson hela dagen. Petersson fick dock motorproblem med två sträckor kvar att köra, vilket gjorde att Söderqvist kunde säkert köra hem segern före Leif. Bakom de två var det dock mer dramatiskt. Till en början var Tobias Johansson i sin Saab den som höll tredjeplatsen. Den skulle senare att komma att tas över av Mikael Ericsson, som förlorade den till comebackande Jimmy Joge. Som efter en imponerande sträckseger övertog den sista pallplatsen från Ericsson. När Joge senare drabbades av tekniska problem var det återigen Mikael som var trea. En placering han höll hela vägen in i mål. Tabelltvåan inför tävlingen, Johan Carlsson, tvingades bryta efter att ha rullat med sin Citroen. Detta gör att kampel om SM-bronset hårdnar mellan honom och Kristian Johansson, som blev femma i Rally Askersund.

Nästa deltävling i Rally-SM avgörs i Linköping genom East Sweden Rally den 4-5/9.

Så följer du Rally Askersund via rallyradion

Som vanligt sänder rallyradion med Sebastian Bourghardt, Per Johansson och Ola Strömberg live ifrån den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM, Rally Askersund. Trots att tävlingen inte startar förrän på lördag så kommer rallyradion tjuvstarta sina sändningar genom att sända från invigningen av rallyt på fredag klockan 17.00.

Sändningstider:

Fredag: 17.00-20.30
Lördag: 08.00-18.00

Upplagt för rallyfest när Rally-SM intar Askersund

11886192 10205043304939414 8965997897688351133 o

Efter ett välbehövligt sommaruppehåll sedan South Swedish Rally i maj är Rally-SM tillbaka när man på lördag den 22/8 intar Rally Askersund för den fjärde deltävlingen i årets mästerskap. Kampen om medaljerna är vidöppen i många av klasserna, så mycket står på spel när Askersund nu inleder slutspurten i årets medaljrace.

En av nyheterna för hösten är att Rallyutskottet ihop med Förbundsstyrelsen beslutat att det skall delas ut mästerskapsmedaljer för två klasser i Junior-SM, den trimmade- och den otrimmade klassen.

Detta gör att Jacob Jansson helt plötsligt finner sig själv i mästerskapsledning i den otrimmade JSM-klassen inför Rally Askersund. Jacob som så sent som förra helgen var i Litauen och körde 300 Lakes Rally som ett bra test inför Askersund.

- Vi är nöjda med tävlingen. Emellanåt har det gått riktigt bra och det känns som att vi har haft ett högt tempo. Det blev precis den genomkörare vi ville ha inför Rally Askersund och vi ser fram mot att åka SM-tävling igen, summerar Jacob.

Jacob jagas närmast av Erik Telehagen i tabellen, som efter sin fina femteplats i South Swedish Rally är sugen på att kliva högre upp i resultatlistan i Askersund. Likaså hoppas Marcus Theorin på att klättra i tabellen. Marcus, som inför tävlingen ligger på en fjärdeplats i tabellen siktar först och främst på att gå förbi tredjeplacerade Fredrik Jansson. Och med första SM-segern för säsongen i sikte kommer Marcus absolut bli att räkna med i den Otrimmade JSM-klassen.

I den Trimmade Junior-SM klassen har Pelle Wilén kopplat ett grepp om mästerskapsledningen efter en fantastisk första halva av säsongen. Pelle och kartläsaren Martin är ödmjuka inför säsongsavslutningen och hoppas på att smart körning ska bära frukt i jakten på guldet.

- Vår målsättning är samma som alltid; Vi åker dit för att ha kul och hoppas resultaten ska komma av sig själv, förhoppningsvis lite extra kul för min kartläsare att få tävla på sin hemmaplan. Under South Swedish Rally gjorde vi ett moget beslut när vi slog av på tempot under halva lördagsetappen. Nu gäller det att ha lite is i magen och fortsätta ta smarta beslut - som förhoppningsvis lönar sig efter finalen i Uppsala. Men det är tänkvärt att alla vi som åker JSM utvecklas enormt mycket, så det gäller att köra bil varenda meter. Säger Pelle.

Pelle utmanas främst av Daniel Röjsel, som inte legat på latsidan under sommaren utan radat upp fina resultat. Även Daniel jagar sin första SM-seger för säsongen likt Theorin. Dock får de se upp för Pontus Lönnström från Nora, 19 åringen överraskade hela rallysverige genom att tidigare i sommar vinna klassen i sin Volvo 240 av 1975-års modell i Kullingstrofén, och stämmer det för Pontus kan han mycket väl utmana Pelle och Daniel om segern. Likaså Patrik Adolfsson i sin BMW, som visade fin form i South Swedish Rally.

Kampen mellan Niklas Hägg och Magnus Henriksson i klassen Otrimmat 4WD fortsätter i Askersund. Henriksson som fått ge sig emot Hägg vid de senaste tillfällena siktar givetvis på revansch under hösten. De bjuds dock på motstånd från inga mindre än Jan-Erik Folkesson, Joachim Carlström och Joakim Rydholm, som alla hoppas att lägga sig i striden om pallplatserna i Rally Askersund.

- Vi åkte några kilometer test i går för att se att allt fungera som de skulle. Allt kändes kanon, men för att få de ännu bättre ska vi byta till ett mjukare bromsbelägg bak. Annars är bilen är klar så gott som och vi har en skön känsla inför nästa helg i Askersund, säger Christer Carlsson (Codriver till Niklas Hägg)

I Otrimmat 2WD siktar säsongens gigant Mattias Ledin på att ta yttligare poäng för att i slutändan kunna knipa åt sig det efterlängtade guldet. Mattias var dock med om en trafikolycka för en dryg vecka sedan och det är ännu osäkert om han kommer gå för fullt i Askersund.

- Vi kör ett test på torsdag som bestämmer om jag kommer åka full fart eller om det blir att "bara" jaga poäng, Säger Ledin

I Trimmat 4WD hoppas Jerker Axelsson att ta sin andra seger för säsongen, som då skulle innebära att han tar ett steg mot att försvara sitt SM-guld från föregående år. Men i Rally Askersund bjuds han på hårt motstånd. Ingemar Svensson är tillbaka i Rally-SM efter nästan två års frånvaro och är full av självförtroende efter att ha vunnit Sprint-SM i Sundsvall tidigare i sommar. Mpart kommer till Askersund med två stycken nybyggda R5 Mitsubishi som rattas av Martin Berglund och Patrik Johansson, som definitivt kommer att försöka utmana och visa att farten finns i bilen. Även Tomas Thunström och Mats Jonsson, tvåa och trea i tabellen, blir att räkna med. Kul är även att Mattias Jirvelius är tillbaka i Rally-SM efter att ha införskaffat en ny bil, en Ford Fiesta R5.

Tobias Söderqvist har vunnit alla årets tre deltävlingar i Trimmat 2WD och hoppas garanterat på att Rally Askersund inte skall bli något undantag. Men bakom honom är det många som fått upp farten under säsongen och hoppas kunna utmana Söderqvist. Närmast i tabellen hittar vi Johan Carlsson, som hoppas få köra hem sin första SM-seger i sin R3 Citroen. Och även Leif Petersson som fick se sig slagen i South Swedish Rally jagar bakom duon. Men den som kan komma att skrälla mest i Rally Askersund är Tobias Johansson från Ludvika i en Saab. Den förre VM-föraren har under sommaren fått ett återfall och presterat fina resultat i sin lånade Saab. Fjolårsfantasten Victor Henriksson kommer också till Askersund för att få revansch efter sin bedrövliga säsong 2015. Hemmahopp finns det också i klassen genom Michael ”Bonnen” Larsson, som gör sin femte SM-start i och med Rally Askersund.

- Det ska bli sjukt kul få köra SM här på hemmaplan i Askersund, men det är inget lätt motstånd i SM och vi har haft det rätt motigt i år. Men topp 15 ska vi garanterat vara, Säger Michael.

Rally Askersund avgörs över en dag och 8 sträckor med start 8.00 på lördag. Tävlingen följer du som vanligt via rallyradion på sbfplay.se, som tjuvstartar redan 17.00 på fredag.

Skribent: Sebastian Bourghardt | Foto: Jenny Almgren

Rally SM © 2013. Alla rättigheter reserverade.