Gammalt och nytt i South Swedish Rally 2015

10686775 262471983962343 2458868261696586113 n

Patrik Johansson premiärkör det allra senaste, Mitsubishi R5, i årets SSR.

Det 40:e South Swedish Rally (SSR) bjuder, förutom hela den svenska rallyeliten, både på gammalt och nytt. Jan-Erik Lundgren som segrade i det allra första SSR är föråkare och det blir Sverigepremiär för nya Mitsubishi R5, med Patrik Johansson bakom ratten. 

SSR är ett av landets mest anrika och prestigefyllda grusrallyn och har körts oavbrutet sedan 1976. I den första tävlingen segrade Jan-Erik Lundgren, Kils MK, med sin Opel Kadett GTE.

I årets tävling kommer Jan-Erik att vara en av föråkarna med likadan Opel Kadett GTE som han segrade med.

-Jag blev både överraskad och glad när jag blev tillfrågad att vara föråkare och jag ser fram emot SSR igen – det var många år sedan sist, säger Jan-Erik.

-Jag ska köra med insidan av skallen, men det är inte samma sak som att hålla igen.

Det blir även en Sverigepremiär i SSR då Patrik Johansson, Wäxjö MS, kommer till start i den helt nya Mitsubishi R5. Patriks exemplar är ännu inte helt färdigbyggt, men Patrik kommer ändå att ha kört några testmil i R5:an innan starten på SSR.

-I år kör jag främst för att lära mig bilen, men jag ser som alltid fram mot SSR eftersom jag ser det som min hemmatävling, och det ska blir riktigt kul att få testa Mitsubishin. Träning och tester är en sak, men när det är tävling – då är det på riktigt.

SSR körs under Kristi Himmelfärdshelgen, den 14 – 16 maj, och är en av deltävlingarna i Rally SM och Junior SM. Årets upplaga har Karlskrona som huvudort och tävlingen omfattar 10 sträckor på grus. Den totala SS-längden är cirka 100 km och rallyts totala längd cirka 360 km.

Anmälan till rallyt stänger den 27 april.

Mer information om SSR finns på www.southswedishrally.com

Fredrik Åhlin till start i 3 SM-deltävlingar 2015

11024760 368796263321193 3202905712557120452 n

Segraren från Rally Uppsala 2014Fredrik Åhlin kommer till start i tre stycken SM-deltävlingar 2015 med sitt team Leo Vegas World Rally Team i en Ford Fiesta R5. Som det verkar blir det tävlingarna South Swedish Rally, East Sweden Rally och Rally Uppsala som står på schemat för Fredrik, som förutom SM även kommer köra två tävlingar i WRC samt i Norska Mästerskapet.

South Swedish Rally 2015 närmar sig - 10 sträckor på 2 dagar

Scholander FB

Foto: Steffen Nilsen

Det är bara några veckor sedan den andra deltävlingen i årets Rally-SM avgjordes på snö och is under Östersund Winter Rally, men i fredags (läs 13 mars) öppnade anmälan till South Swedish Rally. Den första sommartävlingen i Rally-SM 2015.

South Swedish Rally, som i år har Karlskrona i Blekinge som ny huvudort, kommer att avgöras över två dagar med totalt 10 sträckor. Varav tre körs på fredagen. Nytt för i år är också att den tidigare banchefen Kjell-Åke Jönsson blir ny tävlingsledare.

Först ut med att anmäla sig till tävlingen var hemmaföraren från Karlskrona Jonas Andersson i klassen Trimmat 2WD.

Mer info om tävlingen hittar du här.

Se Expressens webb-tv magasin från Östersund Winter Rally

Se webb-tv magasinet av Expressen från deltävling 2 av Rally-SM.

 

Dramatisk avslutning på Östersund Winter Rally - Thunström segrare

10926345 574976652638928 8244905775182420065 o

Thomas Thunström tog första segern i sin Citroen DS3 R5 efter stor dramatik i Östersund Winter Rally. (Foto: Thunström Motorsport)

De tävlande och publiken i Östersund Winter Rally fick uppleva en av de mest dramatiska och spännande upplösningar av ett SM rally på flera år.

Förutom att kampen om segern i flera klasser var vidöppen ända in till de sista hundra metrarna av tävlingen kom en bil som stod tvärs över vägen att påverka hela rallyts utgång.

Det var i klassen Otrimmat 4WD som överraskningen Magnus Henriksson från SMK Linde hade kört till sig en ledning på hela 18,7 sekunder till SMK Linde främsta konkurrenten Niklas Hägg. En ledning som Niklas successivt krympte under hela lördagen och inför den sista sträckan var marginalen upp till Henriksson nere på 5,3 sekunder. Och bara 300 meter från mål uppmättes att Hägg bara tagit in 4 sekunder på Henriksson vilket skulle leda till seger för Magnus, men väl i mål var Hägg 5,5 sekunder före Henriksson och kunde köra hem segern med en av de minsta marginalerna i Rally-SM’s historia; 0,2 sekunder.

I Trimmat 4WD var det ingen som egentligen kunde hota den regerande mästaren Jerker Axelsson, som efter att ha vart 2:a på den inledande sträckan under fredagen bakom Robin Friberg, återtagit ledningen under lördagen kört till sig en marginal på över 50 sekunder till sista sträckan. Väl där skulle han bara ta sig i mål för att räkna hem SM seger numer två för 2015.

Men några kilometer in på sista sträckan blev Jerker, Mats Jonsson och Robin Friberg hindrade av en bil som åkt av och stod tvärs över vägen. Detta resulterade i att de inte kom förbi och tävlingens topptrio tappade över 4 minuter i sammandraget. Detta resulterade i att Thomas Thunström slutligen stod som totalsegrare i rallyt och i klassen.

Snabbaste tvåhjulsdrivna bil totalt i tävlingen blev junioren Pelle Wilén, som också tog segern i den trimmade Junior-SM klassen. Detta var Pelles första seger i Rally-SM, Jacob Jansson vann den otrimmade klassen för andra tävlingen i rad.

Efter att den moraliske segraren i Trimmat 2WD, Victor Henriksson tvingats bryta stod Tobias Söderqvist som segrare i klassen.

Supertalangen Mattias Ledin kunde ohotad köra hem sin andra seger i klassen Otrimmat 2WD.

Rally SM © 2013. Alla rättigheter reserverade.