Tidemands VM-tempo gav seger i Vinterpokalen

Det blev som många förväntade sig Pontus Tidemand som vann Vinterpokalen, andra deltävlingen i Rally-SM 2012. Varken Mats Jonsson eller Per-Arne Sääv kunde utmana 21-årige Tidemand som i år tagit ytterligare ett kliv i sin utveckling.

Pontus Tidemand gick ut först av alla startande vilket ofta är en nackdel då man får spåra. Men trots detta faktum visade han snart att tempot var det rätta. Redan på fredagskvällens korta publiksträcka var Tidemand 2,2 sekunder snabbare än tvåan. När rallyt gick vidare på allvar under lördagen pressades Pontus av den 17-faldige svenske mästaren Mats Jonsson. Trots det tappade inte Tidemand fattningen utan kunde istället öka tempot något. På SS 6 och SS 7 punkterade Pontus tävlingen helt med två sträcktider ingen annan i fältet kunde mäta sig med. Mats Jonsson var på SS 7 hela 20 sekunder efter Tidemand. Segermarginalen blev tillslut 40,8 sekunder.

– I Uppsala slog vi lite ur underläge, där ryckte vi på de två sista sträckorna. Nu har vi kört en hel del bil, mer än både Pelle (Sääv) och Mats (Jonsson) och jag känner mig ganska självsäker och har bra kontroll på tempot. Vi hade kul idag så det var riktigt bra, säger Tidemand.
Mats Jonsson har dock mängder av rutin och han vet att ett mästerskap är långt.
– Egentligen är det väl bara vinst som räknas men ska man kämpa om mästerskapet är ju en andraplats viktig också. Då får man med sig poängen i alla fall och fajten lever ju än så länge, säger han.

Per-Arne Sääv som trillade ned en placering jämfört med Uppsala var nöjd med placeringen då han drabbades av motorproblem på slutet.
– Jag blev jätteorolig för motorn sista biten för jag kände att den inte gick som den skulle och då får man vara nöjd att komma i mål som trea. Pontus (Tidemand) åker fort och Mats (Jonsson) är en gammal räv så jag är nöjd, säger han.

E AxelssonP_Tidemand_webb

Emil Axelsson och Pontus Tidemand firar segern i Vinterpokalen. Foto: Urban Andersson

Dela det här!

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter
Rally SM © 2013. Alla rättigheter reserverade.