11,7 sekunder blev 17,3 i verkligheten

Mattias Adielsson tippade seger med 26,2 sekunder, Martin Berglund med 0,6 sekund och Johan Holmberg med 11,7 sekunder. Gotlänningen kom onekligen närmast, för han vann med 17,3.

Det var upplagt för att Mattias skulle gå ut hårt, och sedan försöka öka ytterligare på lördagen.
Steg ett gick bra, för han och Andreas Johansson ledde efter de två rundorna på Garnisonen. Även om Mattias Monelius (tidigare Jirvelius) var snabbast på första.
Steg två var inte lika enkelt. Förmiddagen bjöd istället på problem med framdiffen och mekanikerna fick visa sin klass genom att bygga om bilen under lunchpausen.
– Eftermiddagen är vi nöjda med, säger Andreas.

De kunde ändå inte göra ett skvatt åt Johan/Christoffers framfart. Inte åt Martin Berglund, med inhoppande co-driver Sofie Lundmark, heller.
– Vår plan var att gå ut hårt och ta de andra direkt på de två första sträckorna på lördagen, och det fungerade, säger Christoffer.
De var totalsnabbast på SS3, två sekunder före Martin/Sofie. Mattias tappade 21 och dalade till tredjeplats bakom Monelius. Berglund fyra efter sviterna av fredagen.
– Att vi tappade tjugo då var lite för mycket, men idag har det gått undan och vi har inte gjort några misstag. Tror inte vi kunnat köra fortare, säger Martin och fortsätter:
– Riktigt, riktigt roligt är det när det är så jämnt och går så fort i skogen!

Vid det laget hade Joacim Grahn parkerat efter att ha kört punktering och dragit en drivaxel på sin Fiesta R5. Nästa att bryta varJacob Jansson då motorn fick nog på SS5. För Martin Hagman slutade Snapphanerallyt på SS8 med elfel.
SMK Hörbys Sofia Sörensson slutade på nionde och sista plats i klassen, men räknade det ändå som en seger.
– Vi rasade motorn i tisdags och har skruvat som tokiga för att få ihop det. När den sedan gick på tre på SS4 trodde jag det var färdigt, men vi tog oss i mål i denna fina tävling, säger Sofia.

Riktigt samma tempo som Martin Berglund och framför allt Johan Holmberg höll, orkade ingen annan hålla. Johan ledde med 15,7 sekunder efter lunch och vann till slut med 17,3 till Martin. Mattias behövde ytterligare 25 sekunder på sig. Fyra Mattias Monelius och femma Thomas Thunström.
– Vi hade en dålig start och bromsade stopp fram hela tiden. Sedan har det rullat på, men för sakta jämfört med de andra, konstaterar Thomas.
Anton Eriksson körde punka på SS5 och på sju kilometer hann det rinna undan ett gäng sekunder, så han blev sexa. Och sjua Joachim Carlström.

Vad gäller tippandet under torsdagens presskonferens så trodde Christoffer att han och Johan skulle vinna med 3,8 sekunder, Sofie på seger tillsammans med Martin med 3 sekunder och Andreas drog till med 32 sekunder.
Alltså var Johan närmast med sina 11,7 sekunder när hans segermarginal skrevs till 17,3 i hans allra första totalseger i en SM-deltävling.

Bildtext: Johan Holmberg på väg mot sträckseger på SS5, Hovdala modell längre. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *