73 anmälda till Linköping

East Sweden Rally i Linköping avslutar årets svenska mästerskap, och det är nytt rekord med 73 anmälda ekipage.
Finalen i Linköping blir avgörande i samtliga sex SM-klasser. I hästkraftstinna Trimmat 4WD toppar Thomas Thunström, Ludvika, före Niklas Hägg, Ilsbo. Thunström övertog ledningen i Köping, då Bodens Michael Wiström slog bort ett hjul, tvingades bryta och dalade till bronsplats. ”Micke” och Niklas lämnar även denna gång sina egna bilar hemma och kommer i hyrda, nya R5:or. Allt  för att ta ifatt den handfull poäng de har upp till Thomas.
Ändå var det inte någon i den trion som slogs om totalsegern i Köping, utan det gjorde Tobias Johansson och Mattias Adielsson i en stenhård jakt på tiondelar och sekunder. Tobias har kört för få deltävlingar för att kunna slåss om guldet, men Mattias kan helt klart klättra från sin nuvarande fjärdeplats i tabellen.
”Alla” tog för givet att Jacob Jansson, Kopparberg, var klar mästare i Otrimmat 4WD efter sin andraplats senast i Köping. Men i finalen får alla startande tio extra poäng, och det innebär att  Emil Carlsson, Katrineholm kan gå om. Då måste Jacob bryta och Emil vinna, samt ta power stage-poäng på sista sträckan.
För seniorerna med tvåhjulsdrivna bilar har Hässleholms Anders Åberg ett gyllene utgångsläge i otrimmade klassen. Osvuret är ändå bäst, för precis allt kan hända och värste konkurrenten Johnny Andersson, Hedemora, har vunnit de senaste två mötena.
I Trimmat 2WD tappade Martin Lundquist, Fagersta, ledningen i Köping på en punktering. Vips tog Robin Sandberg, Ryd, över och det är främst mellan dessa två kampen står.

Juniorerna har hela tiden satt färg på Rally-SM. Den 19-årige talangen Elias Lundberg, Sala, var i det närmaste uträknad efter motorraset i Östersund och punkteringen i Karlskrona. Men han har förvaltat de andra sträckorna väl och kan som rookie i JSM ta sitt första guld i Linköping. Han jagas främst av Sebastian Johansson, Gotland, och Daniel Röjsel, Falun.
I JSM Trimmat skiljer det en ynka poäng mellan Emil Karlsson, Hällefors, och Andreas Persson, Torsby. I Köping var Andreas före Emil.
Än har inte tredjeplacerade Pontus Åhman, Almunge, avslöjat vad han tänker köra för bil. Kanske det blir en vinnare?

Totalt får respektive klassegrare i Linköping 35 poäng, plus möjligheten att köra in ytterligare tre på power stage. Den stora poängskörden gör att spänningen i allra högsta grad lever inför SM-finalen i Linköping.

– Tyvärr är det något knas med hemsidan, så att bilder för närvarande inte går att publicera. –

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *