76 anmälda och fyra guld att jaga

SM-finalen i rally, East Sweden Rally i Linköping, lockar 76 förare. Fyra av dessa kommer att vända hemåt som svenska mästare.

I huvudklassen Trimmat 4WD är det tre som har guldvittring: Martin Berglund, Gävle, Johan Holmberg, Gotland och Mattias Adielsson, Göteborg. Alla har varsin totalseger i bagaget och en ny i Linköping betyder SM-guld. Alla kommer förstås till start.

Vid det här laget har de flesta genomfört sin jokertävling, och för dessa är det som max 40 poäng som gäller: 25 för klasseger, fem för snabbaste framfart på power stage och ytterligare tio som alla får bara de rullar över startrampen.
Den som har sin jokertävling kvar kan som mest räkna hem 37,5 poäng (25 poäng x 1,5). Plus förstår power stage och de tio för start.
En annan parameter är att en tävling ska räknas bort, det sämsta resultat då naturligtvis.
– Vi gjorde premiär i fyrhjulsdrivet med vår Ford Fiesta R5 i vintras och ville komma in i den ordentligt först innan vi satsar på joker. Och med totalsegern nu senast i Hässleholm känns det bara bra inför Linköping, säger Johan Holmberg, som dock måste räkna bort en femteplats från Östersund medan både Martin och Mattias har nollat under säsongen.
Tolv startande i Trimmat 4WD – och som extra krydda Pontus Tidemand som förväntas lägga beslag på väldigt mycket poäng!

I breddklassen Trimmat 2WD är det också superjämnt mellan de tre som gör upp om medaljerna. Patrik Flodin nollade i bägge vintertävlingarna. Men sedan har han tre vinster på rad och leder inför finalen med en halv poäng (!) över  Kristian Johansson. Trea är junioren Elias Lundberg.
– Det blir tufft att vinna över de andra två med en stor Volvo, men vi ska givetvis försöka, säger Lundberg.
Alla tre har en nolla i protokollet och kan därmed räkna in samtliga resultat. Å andra sidan är det 25 anmälda och alla vill ha så framskjuten placering som möjligt!

Övriga klasser där guldstriden ska avgöras är JSM Trimmat och 4WD Övriga. Tar Pontus Lönnström sig över startrampen är guldet hans. Åtta anmälda i JSM Trimmat.
Segermaskinen Tobias Johansson sköt motorn i Hässleholm och kommer därför i en Ford Focus WRC. En ny framskjuten placering och guldet går till Ludvika. Annars hotar Boden-förarna Michael Wikström eller Thomas Lahti att vinna den kampen. Nio anmälda, så det blir fight om vartenda poäng!

I JSM Otrimmat är Jari Liiten redan klar mästare, vilket inte hindrar honom från att komma även till Linköping. Ytterligare 13 förare är anmälda i klassen.
Jonas Bodin säkrade guldet i Otrimmat 2WD i Hässleholm. Den här gången är det åtta anmälda i klassen.
Dessutom deltar även elva förare i en lokal tvåhjulsdriven Östgötaklass.

Bildtext: Fyra SM-guld ska fördelas i Linköping. En aspirant är Patrik Flodin, som leder Trimmat 2WD med en halv poäng. Foto: Annemo Friberg

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *