Åberg och Scholander i Otrimmat

I Otrimmat blev det Anders Åberg från start till mål i 2WD, och samma i 4WD fast där var det Robert Scholander som ledde hela tiden.

– Det är otroligt roligt att ligga i ledning! Nu gäller det att inte tänka för mycket utan trappa ner något så vi inte gör något misstag.
Så gick tankarna hos Anders när han gick för att äta lunch och låta mekanikerna se över hans Peugeot 208 R2.
Han hade då en ledning på drygt 52 sekunder och efter att också ha kört de två avslutande sträckorna kunde datorn snabbt räkna fram att han och Björn Johnsson tog hem klassen med 43,3 sekunders marginal. En extra poäng blev det också på Husås, dagens populära power stage.
De maximala poängen tog Jonas Bodin, som avslutade i toppklass och så när klättrade upp på pallen. Två PS-poäng till Johnny Andersson.

Sex av de sju till start i Otrimmat 2WD tog sig till slutmålet. En bedrift i sig! Mikael Jirvelius höll tredjeplatsen när han fick ge sig på sista sträckan med drivaxelbrott.
Istället övertog Joakim Hiljeström sista pallplatsen. Han var inte alls nöjd efter fredagen, och ringde Ole Kristian Veiby, som haft bilen förut, för att få ordning på den.
– Efter att ha ändrat ett snäpp här och ett där blev det en helt annat bil. Den var aldrig vinterkörd utan inställd för grus!
Tvåa blev Johnny Andersson i par med Peter Johansson.
– Det gick bättre och bättre och sträcksegern på femman satt fint! Det var min första i SM på 15 år, säger Johnny.
Jonas Bodin fyra trots att han tappade lite av gnistan på SS4 sedan han och några till blivit hindrade av att Johnny Björks fullfartssnurrning, vilken stoppade all trafik. Det gjorde förstås att Björk fick inrikta sig på att köra till sig erfarenhet, bakom femman Rikard Mogren som ser fram emot grusföre.
Men som sagt, Jonas Bodin avslutade på bästa sätt och fick med sig tre extra poäng.
SM-tabellen i Otrimmat 2WD toppar Anders Åberg på 51 poäng, sedan delar  Joachim Hiljeström och Johnny Andersson silvret inför South Swedish Rally.

Otrimmat 4WD. Av de sex till start kom hälften i mål, med Robert Scholander som överlägsen segrare. Han och Jonas Magnér hade till slut en marginal på 1.55,7. Då hade Robert ändå feber och tvingades då och då kasta sig ur Mitsubishin mellan sträckorna för att råda bot på illamåendet.
– Det var så klart inget vidare, men annars gick det helt enligt plan och vi kunde släppa av mot slutet, säger Robert.
Han vann ändå Husås med nästan 35 sekunder före tvåan Emil Carlsson.
– Jag är jättenöjd med placeringen, men det är lite för mycket i tid, säger Emil som åkte på utan att göra några dumma grejer.

Detsamma gällde för Micael Jakobsson som SM-debuterade och fick med sig sexton poäng. Därmed är han fyra i tabellen, bara en poäng efter Jacob Jansson som hade en synnerligen dålig helg. Om man nu inte ser snöskottning som någonting positivt… Först åkte han av på SS1, och därefter på SS3. Då upptäckte teamet en spricka i blocket och valde att tacka för sig.
Robin Adolfsson höll ut längst och började hoppas på att nå slutmålet.
– Det har jag inte gjort på över ett år så jag har glömt hur det känns…
Förhoppningsvis får Robin uppleva det nästa gång, för nu blev han hängande i snön på sista.*
Markus Hällbo fick ge upp redan på fredagen med bromsproblem.
SM-tabellen för Otrimmat 4WD toppar Robert Scholander med 46 poäng. Silverplatsen håller Emil Carlsson med 30 (han körde till sig två extra poäng på Husås) och ner till brons halkade Jacob Jansson då han ligger kvar på 25 från Söderhamn.
Den sista power stage-poängen gick till Micael Jakobsson.

Bildtext:
De tre främsta i Otrimmat 2WD i Östersund Winter Rally blev Peter Johansson och Johnny Andersson, tvåor, Björn Johnsson och Anders Åberg, segrare, och treorna Tommy Sävevik och Joakim Hiljeström. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *