Adielsson vann Östersund Winter Rally

Mattias Adielsson och Andreas Johansson vann en enda sträcka i Östersund Winter Rally – Husås. Men som de gjorde det, och i den stenhårda kampen räckte det också till första totalsegern i SM.

Totalsegrare? Eller trea? Det var frågan när Mikael Wikström, Mattias Adielsson och Jörgen Jonasson rullade fram till start på Husån-Andviken. Andhämtningen nästan stannade hos omgivningen. Tre förare inom en tiondel!
Wikström sade redan till lunch att självklart ville han vinna, men heller inte riskera att förlora den stora mängd SM-poäng som stod på spel. Ledare som han var efter premiären i Söderhamn. Klockan stannade på 17.49,4 efter 29680 meters körning i Focusen.
Nästa man var Mattias Adielsson. Ung och hungrig, och sugen på sin första SM-seger totalt. Fiestan tappade en liten platsbit här, en mindre där och halva bakskärmen på ett annat ställe. Något kantstött nådde han målet på 17.34,8.
Skulle Jörgen Jonasson matcha det? Svar: Nej, det mäktade han inte riktigt.
– Ärligt talat är jag för lat för att ligga i garaget, jag ville ha en hel bil med mig hem, säger Jörgen med ett skratt.

Därmed var saken klar och Mattias tillsammans med Andreas Johansson tog sin första delseger i Rally-SM. – En dröm! Så otroligt roligt, helt fantastiskt och vilka vägar det har varit. En toppenhelg, säger Mattias.
En rejäl revansch efter Söderhamn där han bara fick med sig ett poäng. Nu plussade han på med  25+3 och ligger på silverplats med sina 28 poäng.
Leder gör Michael på 41 poäng, 25 från Söderhamn och femton plus en efter tredjeplatsen i Östersund.
– Jag misstänkte att Mattias skulle ta mig. Vi fegade ur lite och tordes inte fresta på fullt ut, säger Michael.

Bodenföraren hade ledningen efter fredagen, men förlorade den på lördagsmorgonen då Jörgen Jonasson vaknade på rätt sida. Han såg ut att gå mot seger, när det blev en snurrning på SS5 och vips försvann tiotalet sekunder och det blev match igen.
– Det har gått jättebra annars, så vi är väldigt nöjda ändå, säger Jörgen.
På sista klockades han för 17.48,6 och därmed gick han om Michael med sju tiondelar. Det var sannerligen kamp in på mållinjen! Med den poängskörden är Jörgen trea i tabellen med 20 poäng.
Den trion stod i en klass för sig, för fyran Thomas Thunström var dryga minuten efter. Å andra sidan var det många som fick stopp på vägen: P-G Andersson med ett skiftfel som gjorde att de mest användbara växlarna försvann, Mats Jonsson fick motorproblem och Niklas Hägg bröt med trasig koppling.
Det öppnade för Johan Rudengren som blev femma, och Joachim Borg sexa.

Bildtext:
Tack vare maximal attack på Husås-sträckan gick Andreas Johansson och Mattias Adielsson segrande ur den stenhårda kampen om totalsegern i Östersund Winter Rally. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *