Åhlin i topp på ett spännande South Swedish Rally

Efter två dagar och 10 specialsträckor stod Fredrik Åhlin som totalsegrare i det 40:e South Swedish Rally före den regerande svenska mästaren Jerker Axelsson. Trea blev hemmahoppet från Växjö, Patrik Johansson, som även vann klassen Otrimmat 4WD. 

South Swedish Rally var en tävling som kom att ha juniorerna i fokus, inte minst genom Fredrik Åhlin som tog sin andra SM-seger i karriären. Men även genom Junior-SM och då Emil Bergkvist och Pelle Wilen som vann den otrimmade respektive trimmade klassen båda i stor stil.

I den trimmade klassen satte Pelle Wilen ner foten redan från start och var snabbaste tvåhjulsdrivna bil och 5:a totalt på den inledande sträckan. Trots detta var han missnöjd med sin prestation. I samma stil inledde Emil Bergkvist, tillvardags körandes i Junior-EM för Opel, genom att sätta en kanontid på SS1. Efter detta kunde de utan tillbud köra hem segrarna i de respektive klasserna. Fina prestationer gjorde även Mattias Adielsson, även han till vardags i Junior-EM, som slutar trea efter Emil och norrmannen Sindre Furuseth som gästade Rally-SM med sin Renualt Twingo R2, men eftersom att utländska förare inte räknar poäng i SM slutar Markus Theorin trea i den otrimmade klassen.

Även Erik Telehagen, Daniel Röjsel och Patrik Adolfsson med flera svarade för fina prestationer i Junior-SM under helgen.

I Otrimmat 2WD tog Mattias Ledin sin tredje raka seger i klassen i imponerande stil. Ledin var inte mindre än 4 minuter och 46 sekunder före tvåan Andrew Rönnle. Mattias Ledins kamp under tävlingen var istället den mellan honom och Emil Bergkvist om vem som skulle bli bästa R2-ekipage. En kamp som kom att bli tät och de två förarna under hela tävlingen igenom. Tillslut var det Bergkvist som drog det längsta strået och slutade tävlingen 4,1 sekunder före Ledin. Genom denna segern tog även Mattias Ledin yttligare ett steg mot att bli svensk mästare 2015.

Mer spännande kom det att bli i kampen om segern i klassen Trimmat 2WD där det inför de två avslutande sträckorna endast skiljde 0,9 sekunder mellan ledaren Tobias Söderqvist och tvåan Leif Petersson. Men en punktering satte stopp för Leifs chanser att utmana Söderqvist om segern, och Göteborgaren lyckades att köra till sig en tredjeplats efter Johan Carlsson som imponerat under helgen i sin Citroen DS3 R3T. Detta var Tobias Söderqvists tredje seger av tre möjliga i årets SM, och Toyotaföraren tog ett stort kliv mot SM-guldet i klassen.

Även om Jerker Axelsson emellertid försökte utmana VM-rutinerade Fredrik Åhlin var Fredrik säkerheten själv och körde säkert hem segern med dryga 20 sekunders marginal med sin Ford Fiesta R5. Desto tätare var fighten bakom de två, den om tredjeplatsen. En placering som inledningsvis innehafts av Thomas Thunström, som efter en punktering tappade placeringen till Patrik Åkerman. Som sedan kunde hålla undan Thunström och tog hem den sista pallplatsen med 5 sekunders marginal före segraren ifrån Östersund.

För Martin Berglund som gjorde SM-debut med den svenskutvecklade Mitsubishi Mirage R5 åkte man från South Swedish Rally med blandade känslor efter att man tvingats bryta på fredagens etapp med mekaniska problem. Man kunds starta om under lördagen med problemen kvarstod, trots detta var man nöjda med att ha fått 10 mil test med bilen på tuffa Karlskronavägar.

I Otrimmat 4WD var det Magnus Henriksson som inledde starkast, men han körde av vägen på sträcka två och i ledning var Joachim Carlström inför den avslutande dagen. Men efter att ha stött på problem i inledningen på dag två passerades han av Patrik Johansson som kunde hålla undan och vinna. Tvåa blev Niklas Hägg, som vunnit de två första deltävlingarna. Hägg knep andraplatsen precis före Joachim Carlström som slutar trea endast 0,8 sekunder efter Hägg.

Nästa deltävling i Rally-SM avgörs den 22 augusti i Askersund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *