Åkesson överväger ny start

Jonas Åkesson. Ett namn på minnet efter SSR. Ett tempo som höjde på ögonbrynen. En bil som hörde till de äldsta. Tillsammans med Joakim Karlsson blev han trea i Trimmat 2WD i en Ascona.

Vem är då denne man? Jo, en 36-årig, civilanställd materialtekniker på flottiljen F17, som sköter allt runt JAS-planen. Fast den här veckan har han varit ledig ett par dagar för att hjälpa till med återställandet av sträckorna från South Swedish Rally.
– Det var viktigt att få ut saltet snabbt för det har dammat rejält, säger Jonas.

Hans blå Ascona är från 1976, alltså några år äldre än sin ägare. Jonas köpte den 2002 och kör lite då och då. Förra året var han sjua i SSR.
– I stort sett är det samma bil idag som när jag köpte den, förutom bakaxel och motor.
Egentligen har han inga stora planer alls med sitt rallytävlande. Det är i alla fall vad han säger, men tillägger:
– Fast jag har en liten dröm om att en gång köra hela SM. I alla fall grussäsongen! För  rekognosering och sträckor som går två gånger passar mig för jag har vägminne.

Han kör för Karlskrona AK och klubben anordnade en träningsdag innan SSR på en fin sträcka. Jonas var med och fick lite mil. Och fart. Han var också iväg till Karlshamnsspecialen och det resulterade i totalseger.
I och med att han fick ihop ekonomin till SSR var det nästa steg att se fram emot.
– Joakim (Karlsson, co-driver) och jag trodde nog vi skulle hänga med på fredagen, för då gick det på våra vägar. Men inte trodde vi det skulle gå så bra, fortsätter Jonas.

Inför lördagen var de trea i Trimmat 2WD, endast 30,9 sekunder efter Tobias Söderqvist, och med 24 upp till Kristian Johansson. Närmast bakom jagade Andreas Sjölander, 16,3 efter Jonas.
– Vi visste att det skulle blir en ny dag på lördagen, med sträckor vi inte sett innan. Krokigare och svårare för oss att hänga med Tobias och Kristian.
Men de lyckades hålla jämna steg med de andra då också, i stort. På SS9 tappade visserligen Jonas mot Pierre Fransson som plockade in 11,9 sekunder.
– Vi hade en stenkänning på SS10 och då blev jag livrädd, för det var tidigt på sträckan, säger Jonas.
Men det stannade vid att ratten blev lite sned åt höger, och så fick han köra resten av tävlingen. Det kunde han stå ut med, speciellt med tanke på att de slutade trea i Trimmat 2WD. En bedrift co-driver Joakim lyckats med förut, men då ihop med Christoffer Holmberg 2007.

Får vi nu se Jonas och Joakim i Snapphanerallyt?
– Antingen slutar vi på topp eller också…. Det känns som att vi har mer att ge, och jag glodde i almanackan för helgen som Snapphane går och det ser bra ut. Det ser väl inte lika bra ut ekonomiskt, men det är inte omöjligt att vi får till det, säger Jonas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *