Älmhult – perfekt som HQ

South Swedish Rally, med nummer 43 i ordningen, är lagt till handlingarna. Vägarna fick mycket beröm av de tävlande, publiken samlades i massor och en åskskur tog bort dammet.

Att headquarter flyttats till Älmhult var ingen nackdel. Okej, det var lite trångt på serviceplatsen, men det kan stramas upp och rättas till inför nästa år. För närheten till IKEA Hotell, som fungerade utmärkt, var en enda stor fördel. Gott om plats dessutom och gästvänlig personal.
Att sträckorna skulle få beröm var väntat, de krokiga vägarna i Småland är omtyckta. Trots alla sina stenar.
– Härliga vägar, konstaterade Andreas Andersson, som körde sin andra SM-deltävling någonsin.

Andra varvet på Millebygden Arena blev både spårig och stenig, men det var lika för alla. Och framför allt den folkfest som Anders Martinsson tänkt sig, med köer in till parkeringen och utställare/eventmakare/lokala idrottsföreningar på i stort sett varje ledig yta.
– Så roligt med så mycket folk, både på fredagen och lördagen! Det är alltid kul att köra, men ändå bättre när andra ser på, säger Mattias Adielsson, som dessutom ställde upp och skjutsade en journalist under shake down.
– Bara roligt det också! Vi behöver bjuda på oss och vi behöver media, fortsätter Mattias.

Torsdagen bjöd på strålande högsommarväder, men också en rejäl åskskur på natten. Vilket i sin tur gjorde att SSR för första gången på flera år inte dammade. Till glädje för tävlande och publik.
– Fast det blir fina bilder om det dammar, som någon av fotograferna sa.
Värmen återvände och solen höll sig hela tiden i närheten.
– Vi är väldigt nöjda med tävlingen på det stora hela, och jag tror att minst 10 000 personer var ute och tittade, säger tävlingssekreteraren Anders Anderholm.

Sträcka tolv fick strykas sedan den sympatiske amerikanen Sean Johnston ökat farten rejält i sin Opel Adam R2, så att han hamnade bredvid vägen. Dessbättre gjorde ingen illa sig, men det blev ett så långt uppehåll att arrangören beslutade stryka sträckan av säkerhetsskäl.
Det gjorde också att inga powerstage-poäng delades ut. Först var tanken att göra samma sträcka, fast som nummer nio, till powerstage. Men då ingen visste det i förväg, och därmed kunde förbereda sig, var det bättre att stryka det momentet helt.

Av de 22 som valt SSR till sin jokertävling (Stig Andervang kom inte till start) lyckades Fredrik Åhlin bäst med full pott. Även Daniel Wall (tvåa i Trimmat 2WD), Robin Adolfsson (trea i 4WD Övriga) och Simon Karlsson (trea i JSM Trimmat) fick med sig välförtjänta poäng.
Nu är det tre veckor till Rally Askersund och vi hoppas att sommarvädret håller i sig. För alla älskare av South Swedish Rally är det ett år till nästa gång det är samling i Älmhult.

Bildtext:
Uppskattningsvis var det minst 10 000 åskådare ute och såg South Swedish Rally. Här är det några som spanar in Anton Claesson strax innan målet på SS3. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *