Andra raka guldet till Jacob

Jacob Jansson tog sitt andra raka JSM-guld sedan Erik Telehagen drabbats av inte mindre än tre punkteringar. Men Rally Uppsalas stora överraskning blev Eddie Lundqvist.

Med sin blå Ford Fiesta ST gav sig Eddie Lundqvist iväg till SS1 tillsammans med Kristian Brandvold. Den initierade delen av publiken hade nog anat redan i Linköping att ett genombrott var på gång, även om 22-åringen tillhörde gänget som då åkte av på SS4. Men han startade om och slutade åtta tack vare några bra tider.
Jacob Jansson var snabbast över Rörmyra, en 8,3 km lång slinga, nordväst om Uppsala. Näst bäst Eddie, sex tiondelar efter. En sträcka senare, och med hägrande nattvila för ögonen, var Eddie fortfarande tvåa efter Jacob. Nu dock 3,5 sekunder efter.

För utmanaren om SM-guldet, Erik Telehagen, blev början inte riktigt som han tänkt sig med en punka på höger fram. Sedan vann han visserligen SS2, men var ändå nästan 17 sekunder efter och hade förutom tätduon också Daniel Röjsel och Viktor Karlsson framför sig. Med sträcksegern petade Erik ner Dennis Rådström till sjätteplats och bakom låg Jari Liiten.
För Rasmus Bergström tog äventyret Rally Uppsala slut redan då han åkte av på SS2. Ett par sträckor senare försvann Sebastian Johansson med motorproblem och Daniel Röjsel med trasig drivaxel.
Då hade, när lördagsmorgonen ljusnade, Eddie vaknat på rätt sida. Han tog täten redan på SS3 genom att vinna sträckan med 1,1 före Erik. Samma ursinniga tempo på fyran, innan Jacob tog i och var sträcksnabbast på femman. Men fortfarande var han bakom Eddie totalt.
– Vi har kört bil varje helg och den hårdträningen har fått det att lossna. Just nu känner vi oss hungriga, sa Eddie vid lunchuppehållet och då hade han ändå precis petat i sig laxlasagne. Men han syftade förstås på en annan hunger. Då hade han fått stryk av Erik på två mil långa SS6 med endast 5,7. Det gjorde att Erik då var klasstvåa efter Eddie, med Victor Karlsson på tredje och Jacob hade halkat ner till fjärde plats. Bakom dessa följde sedan Anton Eriksson, Kevin Jirvelius, Victor Liljesson, Mikael Buskas och Marcus Morén.

SM-ledande Jacob Jansson och Malin Strömberg hade ingen lätt resa på väg till guldmedaljen. Växellådan började tidigt krångla och snart hade de bara fyran kvar. Via rallyradion gick en vädjan ut om att få låna en låda, och efteråt gick ett tack till gotlänningarna.
Med låsbyte under lunchuppehållet började Jacob en upphämtning som slutade med ny seger.
– Vi var tvungna att vara före Erik, och när vi fick ordning på de stora bekymmer vi hade i morse var det bara att sköta sig, säger Jacob.
Det gjorde han, och R2:an med för den delen. Efter powerstage var det klart med hans andra raka JSM-guld.
– Helt fantastiskt skönt, fortsätter Jacob.
Eddie då? Ja, förra året fick han säsongen förstörd sedan han landat lite olyckligt på en studsmatta och ett par kotor gick av i ländryggen, var han sannerligen åksugen. Såg onekligen ut att gå mot en klar seger då den olycksaliga höger-vänster kombinationen dök upp på SS10. Det gick lite för fort och blev ett varv. Inga stora skador på bilen, men tillräckligt för att drömmen om första klassegern fick skjutas på framtiden. Men dagens överraskning var Eddie och Kristian definitivt!

SS10 blev en besvärlig historia också för Victor Liljesson och Jari Liiten. Victor rullade och Jari körde sönder en drivaxel. Och med Eddie borta ur leken låg vägen öppen för Jacob Jansson. Erik hade visserligen vaknat framåt SS6, men med till slut tre punkteringar – samtliga på höger framhjul – fick han och Björn Jonasson nöja sig med andraplatsen och SM-silver.
– Jacob har helt enkelt varit den bättre idag. Bara att gratulera, säger Erik.
Trea i mål Victor Karlsson, tillsammans med Ida Bood. Det räckte inte till medalj, men deras tid på avslutande SS11 räckte till en poserstage-poäng. De tre tog Jacob hand om, medan Dennis Rådström räddade hem två.
Trots att Daniel Röjsel tvingades bryta gick bronsmedaljerna till honom och Nicklas Edvardsson.

Bildtext: För Jacob Jansson och Malin Strömberg började Rally Uppsala med stora växellådsbekymmer. Så snart de fått låna ny sådan räckte uppkörningen till seger och SM-guld. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *