Axelsson och Jansson mästare när Rally Uppsala avslutade Rally-SM 2015

Det blev tillslut Jerker Axelsson som kunde köra hem segern i Rally Uppsala, och säkra sitt andra SM-guld. Även Jacob Jansson säkrade SM-guldet i Rally-SMs avslutande tävling, Rally Uppsala.

Det blev inte den stora fight om guldet i Trimmat 4WD som man hade hoppats på innan tävlingen. Men efter åtta stycken spännande specialsträckor kunde Jerker Axelsson för andra året i rad titulera sig för Svensk Mästare i Trimmat 4WD. 
– Tack alla som hjälpt oss i år, och speciellt alla mekaniker som gjorde att vi klarade att fortsätta säsongen, Säger den nyblivna mästaren Axelsson.

Tvåa i klassen blev Robin Friberg, som även tar hem bronsmedaljen i klassen. Friberg hade likt tidigare i år svårt att få till körningen. Men efter en total omställning mellan två sträckor infann sig den rätta känslan och Friberg kunde köra på i ett bättre tempo. Mats Jonsson slutar trea i Rally Uppsala och tar därför silvermedaljen i klassen.

Även i den Otrimmade Junior-SM var det upplagt för guldkamp mellan Jacob Jansson och Erik Telehagen. En kamp som inte heller levde upp till förväntningarna; Jacob satte redan på fredagkvällen upp ett högt tempo samtidigt som Telehagen hade problem att hitta rätt i mörkret. Detta ledde till att Jansson hade ett försprång på 27 sekunder inför den andra dagen.

Och redan vid lunch sa Telehagen att han släppt fokuset på att jaga guldet. Efter detta kunde Jansson köra hem sitt första SM-guld. Han vann också tävlingen före Sebastian Johansson, som slutade tvåa i tävlingen. Endast 0,4 sekunder bakom segrande Jacob. Sebastian blev i och med detta även trea i mästerskapet bakom Jansson och Telehagen.

– Äntligen är det vårt! Utbrast en glad Jacob Jansson efter målgång.

I Rally Uppsala gjorde även Pontus Lönnström R2-debut i sin lånade Renualt Twingo. En debut som slutade på tredje plats i klassen efter imponerande körning. Och Lönnström var inblandad i kampen segern hela vägen in till sista sträckan. Där Jansson och Johansson var snäppet värre än den unga talangen Lönnström.

– Vi har bevisat för oss själva och alla andra som tror på oss att vi även kan bemästra en sånhär bil och dessutom prestera topptider redan under första tävlingen. Tusen tack alla som hjälper till och samtidigt tror på det vi gör, Säger Lönnström.

I den Trimmade Junior-SM klassen hade Pelle Wilén sedan förra deltävlingen redan säkrat guldet. Kampen om de övriga medaljerna var däremot helt öppen mellan Emil Karlsson och Philip Haag. Och det var Karlsson som satte upp det högsta tempot, ett tempo han höll hela tävlingen igenom och körde hem sin andra raka seger, samt silvermedaljen i klassen.

Men han var jagad. Daniel Röjsel hade stora problem under fredagen med växellådan och låg nästan en minut bakom ledaren inför den andra dagen. Efter en heroisk insats under natten lyckades mekanikerna få ihop växellådan, och Daniel körde in nästan hela försprånget och slutar tvåa i tävlingen. Dock räckte inte detta till medalj för Röjsel som slutar fyra bakom Philip Haag på bronsplatsen.

Det var upplagt för fight om segern i Rally Uppsala i klassen Otrimmat 2WD. Detta efter att Martin Jansson överraskat med en stark inledning på dag ett, där han ledde klassen och låg nia totalt. Detta 4,5 sekunder före den Svenska Mästaren i klassen, Mattias Ledin. Mattias tog direkt kommandot och övertog ledningen i klassen. En ledning han höll in i mål. Martin Jansson försvann tyvärr senare under tävlingen på grund av en avåkning, han kunde trots detta säkra silvret i klassen före Andrew Rönnle. Som också bröt, men tar ändå hem bronset.

Christoffer Jacobsson imponerade under den andra dagen efter problem med intercomen på fredagen. Christoffer tog flera sträcksegrar och slutade tvåa i tävlingen.

I Trimmat 2WD var det Leif Petersson som inledde starkast och ledde tävlingen inledningsvis. En ledning som övertogs av den Europeiska Juniormästaren Emil Bergkvist, som satte ner foten rejält på SS7 och kunde sedan köra hem segern i klassen. 

Leif slutar tvåa i tävlingen och kunde i och med det säkra silvermedaljen i klassen, före Johan Carlsson, som slutade fyra i Rally Uppsala. Trea i tävlingen slutade guldmedaljören Tobias Söderqvist. I och med tredjeplatsen bröts Söderqvists sex tävlingar långa segersvit.

Algot Öberg och Joachim Carlström gjorde upp om silvermedaljen i Otrimmat 4WD efter att Niklas Hägg redan säkrat guldet i Linköping. Och det var Algot Öberg som satte upp det högsta tempot under helgen och tog hem segern i klassen före just Carlström. Dock räckte inte detta för Algot som slutar trea i mästerskapet bakom Carlström som tar hem silvermedaljen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *