Berglunds första seger kom i Askersund

När huvudfavoriterna Mattias Adielsson och Nikolay Gryazin föll tog Martin Berglund över och vann Rally Askersund. Hans första totalseger i SM.

Någon riktig kioskvältare var det inte att Nikolay Gryazin skulle ta kommandot  i Rally Askersund. Med både tur och skicklighet skaffade han sig genast en ledning på 9,2 sekunder. Närmast efter i Trimmat 4WD följde Mattias Adielsson. Efter två sträckor var avståndet 16,6 sekunder. Men då hade Martin Berglund puttat ner Mattias till tredjeplats i klassen, och bara en sekund bakom skuggade Thomas Thunström.
– Fina sträckor, men mycket lösgrus, menade ryssen.

På tredje sträckan trivdes Jacob Jansson och klättrade upp till tredjeplats med sin tunga Mitsubishi, visserligen med Adielsson flåsande bara två tiondelar bakom.
Vilket inte riktigt var vad Mattias tänkt sig i slaget om Rally Askersund, trampade till lite extra och slog i stenen på SS4 som väldigt många av de startande klappade till och fick linka i mål med punktering. Antingen när den gick som SS1 eller som SS4.
– Vi klarade stenen men hade bromsbekymmer de första två sträckorna. Synd att vi tappade så mycket där, sa Johan Holmberg, som efter SS4 var sexa.

Gryazin plockade till sig sekund för sekund och såg ut att gå mot klar seger när dammiga SS8 kördes, och helt plötsligt saknades ryssen vid målet. Dessbättre hade han inte kört av i dammet, eller rättare sagt inte värre än att han punkterade tidigt och valde att stanna och byta hjul. Så efter SS8 var han helt plötsligt fyra och 52 sekunder efter. Innan dagen var över hade han tagit sig upp på pallen och därmed passerat Thunström.
I täten krigade Berglund och Holmberg. På SS8 trivdes inte Martin, utan där var Johan fjorton före.
– Lätt är det inte, för juniorerna tar inte samma höjd som vi, men visst går det bra, konstaterade Johan.
Martin bet ihop.
– Jag skulle fan i mål och det var helt underbart att vinna totalt! Vi var ju nära efter Hägg i Gävle, så det känns fantastiskt, sa Martin.
Med 25 poäng mot Mattias Adielssons noll har nu också Martin Berglund chans att ta guld i Trimmat 4WD, speciellt om inte Fredrik Åhlin kör någon mer deltävling.

Bildtext: Joakim Gevert och Martin Berglund tog sin första totalseger i Rally Askersund, och ärades med både lagerkrans, blommor och pokaler. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *