Besiktning fredagar är målet

Komprimera tidsmässigt. Det har varit en nyckelfråga för arrangörsföreningen MAS inför säsongen 2017. Med några få undantag blir det besiktning fredag eftermiddag.

I de enkätsvar som inkommit och muntliga åsikter som förare/team framfört har majoriteten önskat kortare tävlingar i tid, allt för att kunna minimera hotellnätter och kravet att vara borta från ordinarie arbete mer än nödvändigt.
Därför har MAS, Motorarrangörerna i Sverige, så långt det är möjligt tryckt in besiktningen på fredag eftermiddag. Start efter lunch och timmar fram till cirka 17.00, beroende på hur mycket som ska köras på kvällen.
– Grundtanken har varit att mekanikerna ska behöva vara på tävlingsplatsen absolut tidigast fredag lunch, säger Stefan Thaleman, vice ordförande i MAS och tävlingsledare för East Sweden Rally.

Säsongen startar med sprinten i Söderhamn. Där ingår kvalet, precis som i Norrköping, i stora Rally-SM. Sedan är det Östersund, med frivillig anmälan på torsdagen. Fredagen ägnas åt anmälan, rekognosering och besiktning under eftermiddagen. På kvällen körs en publiksträcka varefter huvudtävlingen genomförs på lördagen.
– Vi har försökt få bort reken så mycket det bara går från torsdagen, fortsätter Stefan.
Landets största grustävling, South Swedish Rally, är ett undantag. Där öppnar anmälan på torsdagen och rekognosceringen inleds, för att sedan fortsätta på fredagen. På fredagen ska bilarna också besiktas och tävlingen drar igång på kvällen för att avslutas på lördagen i Karlskrona.
– Men det är Kristi Himmelsfärdshelgen, så den torsdagen är röd dag, poängterar Stefan.

Sandviken bjuder på en komprimerad tävling med besiktning under eftermiddagen och alla sträckor kommer att köras under lördagen. Kolsvarundan återkommer med rekognosering under fredagen och kontroll av bilarna på eftermiddagen. Någon SS körs under kvällen, men merparten på lördagen.
Sommarsprinten ingår inte i stora Rally-SM, utan mästerskapet avslutas med East Sweden Rally i Linköping. Där öppnar anmälan på torsdagen, men besiktningen är förlagd till fredagen.
– Vi ska avsluta det hela med fest på lördagskvällen, så det kan hända att vi måste rekognosera någon sträcka på torsdagskvällen för att hinna med målgång runt 15.00 för de första, fortsätter Stefan.

Rent generellt gör förändringen att det räcker med att förare/co-driver anländer på torsdagen, bil och övriga i teamet under fredagen.
– Det som underlättar för folk är naturligtvis bra, så är det. Att mekanikerna slipper ta ledigt en dag extra till exempel, säger Andreas Sjölander.
för övrigt är på gång med en ny kostym till DS3:an sedan den gamla blev skrynklig i Uppsala. Bortsett från den fadäsen fick Andreas och Sofie Lundmark upp farten riktigt bra mot slutet, och silver blev det i vintersprinten och guld i dito sommar.
– Ja, vi är mer laddade nu än någonsin inför nästa år, avslutar Andreas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *