Blir Elias den som sticker ut?

Medalj blir det till Patrik Flodin, Kristian Johansson och Elias Lundberg i Trimmat 2WD. Valör avgörs i helgen, och båda ”gamlingarna” tror Elias kan bli den som sticker ut.

Juniorlandslagsföraren Elias Lundberg/David Arhusiander debuterade i Rally-VM nyligen då ADAC Opel Rallye Cup ingick i ADAC Rallye Deutschland. En rejäl utmaning och samtidigt en barndomsdröm för de båda svenskarna. Med drygt 30 mil SS delades tävlingen i två för Cup-åkarna och svenskarna vann nummer två.
– Vi var speciellt nöjda med att inte bara klara den ökända sträckan ’’Panzerplatte’’ på 38 km, utan också vara snabbast på den båda gångerna, säger en mycket nöjd Elias.

Men nu är det den bakhjulsdrivna, gula Volvo 940:an som gäller igen. Och tuffast tänkbara motstånd i Patrik Flodin och Kristian Johansson, och Elias är den som har poäng att hämta in.
– RIKTIGT tufft. Fruktansvärt roligt att få en sådan kamp ända in i finalen. Kul för oss, och alldeles säkert för publiken också.
– Vi visste att vi skulle missa en tävling, och har inte tagit några risker för att komma i mål i de andra. Nu är det final och nu kan vi riskera lite mera. Vi måste vara på tårna för att utmana, säger Elias.
Som trots allt haft fokus på Tyskland, så en medalj i SM är en bonus.

Fyra förra året, silver 2016 (bara fem poäng från guld) och fyra 2015. Silver även 2010 (då i Trimmat 4WD bakom Mats Jonsson), och samma valör år 2008. Är det någon som är extra sugen på guld så är det Kristian Johansson.
Han fick till perfekta rundor på Garnisonen i Hässleholm och inledde lördagen lika suveränt. Men drog snart nog på sig ett par pyspunkteringar.
– Då tog jag inte i fullt ut. Sedan på eftermiddagen hade jag inga problem, och då tog jag i. Så det gäller att fokusera och se till att vinna sträcka för sträcka, säger Kristian.
Som mest ledde han med 42 sekunder över Flodin – ändå vann forne VM-föraren med 2,9 sekunder. Vilket betyder att inför helgens final är Kristian en halv poäng (!) efter Flodin. Världens fight väntar:
– Det är minsta möjliga marginal! Fast närmare SM-guld än så här har jag aldrig varit, så ser jag det. Och jag är så gammal och rutinerad att jag tänker öppna upp så hårt jag kan i helgen, säger Kristian, som samtidigt vill höja ett varnande finger för Elias:
– Räkna inte bort honom! Den 20-åringen imponerar enormt, åker så moget och fint fast han byter mellan Opel i Tyskland och Volvo här hemma!
– Men ESR är en tävling jag vunnit flera gånger och har som favorit, så det ska bli riktigt kul i helgen, avrundar Kristian.

Patrik Flodin inser att först över mållinjen är det som gäller.
– Ja, inte är jag så värst hjälpt av den där halva poängen direkt! Jag hade egentligen tagit sikte på bronspengen från början, men nu måste vi så klart ta i lite mer när det gått så bra, säger han.
I Hässleholm snurrade han på Garnisonen och fick ett kort motorstopp. Sedan gick växellådsreglaget sönder med fyran i.
– Då var jag riktigt sugen på att åka hem… men nu är det ett minne blott och vi startar på noll igen. Fast jag tror att Elias är ordentligt förberedd inför detta, dessutom ung och lovande talang som går så framåt i sin utveckling. Han kan mycket väl bli den som sticker ut i ESR, fortsätter Patrik och tillägger snabbt:
– Och på det Kristian! En svår nöt att knäcka det också!

Även om det är ovanstående trio som slåss om medaljerna finns det ett gäng förare som gärna lägger sig i och plockar viktiga poäng. Emil Karlsson förstås, Robin Sandberg, Oskar Sundell, Daniel Wall, Micael Eriksson, Niklas Karlsson och Jonas Åkesson för att nämna några ur det 22 man starka fält som ska jaga ledartrion. Ingen dans på rosor, utan oerhört spännande körning på knivsegg är att vänta!

Bildtext: Både Patrik Flodin och Kristian Johansson höjer ett varningens finger för Elias Lundberg. De tror att den 20-årige talangen kan bli den som sticker ut i helgen. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *