Brons till Jonna Eson Brådhe

Tom Kristensson vann Otrimmat 2WD planenligt och guldet var redan hos Jonas Bodin/Madelene Buskas. Så den stora överraskningen i klassen blev Jonna Eson Brådhes brons.

Totalt tog tolv ekipage SM-poäng i klassen under året, och de enda som ställde upp i samtliga deltävlingar var Jonas Bodin och Madelene Buskas. Därmed blev det välförtjänt seger med till slut 132,5 poäng.
Då merparten av resterande förare startat i rätt få delar, och dessvärre också tvingats bryta räckte det för Tom Kristensson/Henrik Appelskog att vinna i Askersund och i avslutande East Sweden Rally för att få med sig silvermedaljerna till Hörby respektive kvar i Linköping.
– Vi har inte haft några problem alls utan är helnöjda. Jag har ju aldrig tävlat här förut i Linköping, konstaterade Tom.
Problem hade de däremot i SSR då Opeln helt plötsligt stannade när de låg i ledning.

Av de nio som startade i ESR var Samuel Gustavsson/Dennis Norén de enda som tvingades bryta. Som så många andra hoppade de vintertävlingarna, men har sedan tagit poäng i varje grusdel och hade stora medaljchanser innan start då de låg tvåa totalt. Visserligen bara med 4,5 poängs övertag över Jonna Eson Brådhe/Annie Hellstadius och ytterligare två poäng mer än Emrik Smedberg, denna gång ledsagad av Julia Svensson istället för Timmy Berntsson. Utgångsläget var också det att Tom och Henrik hade medaljchans med en ny topplacering, och det blev ju seger och silver.
För Samuel och Dennis gick det så illa att de plattade till grenröret totalt på SS6 och trodde i några fasansfulla ögonblick att det börjat brinna under bilen. Hett var det bakom förarstolen och illa luktade det. De gissade på kabelbrand, men så snart de stannat och hällt vatten över området var brandfaran undanröjd. Men obehagligt så länge det varade. Till allt elände blev det bara tio startpoäng och det gjorde att de dalade från medaljplats till att sluta som femma totalt i klassen.

Den som var närmast Tom i tempo var norrmannen Sindre Furuseth, som efteranmält sig tillsammans med Jim Hjerpe. Men bara närmast, för samtliga sträcksegrar tog Tom. När sedan Sindre punkterade på SS5 så att hela fälgen gick sönder försvann alla chanser till en pallplats i ESR all världens väg. De slutade sexa.

Kampen om bronset kom att stå mellan Emrik Smedberg/Julia Svensson och Jonna/Annie. Flest poäng i ESR gällde och de hade tävlingen en riktigt hård fight. Men, en punka på SS5 satte stopp för team Smedbergs SM-medalj, och de slutade fyra.
– Vi hade ju inte alls fokus på SM egentligen, så fyra på bara tre körda deltävlingar känns helt okej, säger Emrik.

För Jonna och Annie blev det ett brons, som 24-årig junior i Otrimmat 2WD.
– Helt fantastiskt! Det kunde jag aldrig tänka mig när vi i första hand satsade på Rally Sweden, säger Jonna.
Men den genomköraren fick tempot och harmonin i Peugeot 208 R2:an att öka rejält. Det blev en pallplats i Askersund, och så ytterligare två innan säsongen kunde summeras med ett brons.
Vilket fick VD Torbjörn Eriksson och övriga på TOOLS Sverige att dela ut ett extra pris på banketten för Jonnas prestation att nå bronspengen.
– Underbart! Det känns hur stort som allra helst att ha grejat en medalj, säger Jonna.
Femma i mål blev den superglada amerikanen Sean Johnston. Han var ju med redan i SSR, men slutade då ute i den småländska myllan. I de östgötska skogarna gick det bättre.

Bildtext: Det är inte varje dag en kvinnlig förare tar medalj i Rally-SM, så när Jonna Eson Brådhe fixade en bronspeng belönades hon av TOOLS Sverige med en prischeck som VD Torbjörn Eriksson delade ut på banketten. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *