Den gamle eller mc-åkaren?

Mats Jonsson eller Jerker Axelsson? Det är frågan i den stora silverkampen i Trimmat fyrhjulsdrivet. Regerande mästaren mot landets i särklass största guldmedaljör.

Som forne roadracingföraren Jerker Axelsson brukar säga: ”Det går aldrig att räkna bort Mats Jonsson. Minsta misstag och han finns där, redo att ta över”. Jerker bröt i Östersund, och tvingades ta till brandsläckaren i Hässleholm. Alltså är det fördel Mats vad gäller silvermedaljen, för guldet är redan P-G Anderssons. Jerker har tre andraplatser samt fem poäng från powerstage, vilket ger sammanlagt 59. Och i år räknas varenda pinne, från Rally Bilmetro i Gävle till Rally Uppsala i just Uppsala. Det är därför som nollorna i de två kolumnerna hos Jerker kan bli dyra i slutet. Mats Jonsson har 69 poäng i kampen om silvret.
– Det är stor skillnad i poäng numera mellan första och andra plats, så lätt är det inte att hålla Jerker bakom. Men vi ska definitivt försöka, säger Mats.

Säsongen har inneburit vissa bekymmer också för herr Jonsson. Turen har inte riktigt funnits vad hans sidan. I premiären var det tätt, och de hittade inte absoluta toppflytet och sekunderna rann iväg. Då blev det bara åtta poäng. Sprinten i Norrköping gick inte heller parhästarna Johnny Johansson och Mats Jonssons väg. Det blev sex poäng.
– Samma där. Det skilde bara en sekund i varje åk till Jerker som blev tvåa. Han var inte så mycket före tidsmässigt, men fick mycket mer poäng. Det var i princip tiondelar som avgjorde, fortsätter Mats.
ESR gillar han, variationen på vägarna. Planen är att köra på som vanligt.
– Bilen är klar och jag känner mig redo. Vi kör på med gammalt beprövat så får vi se hur långt det räcker.

Men han bryter inte så länge det finns en ynka liten chans att ta sig i mål. Ett år backade han till och med upp på målrampen vid nuvarande Saab Arena i Linköping. Det var 2011 och växellådan hade stökat och knölat hela tävlingen. Så lagom till publikprovet på Stångebro, som avslutade ESR det året, fungerade lådan perfekt. De kom i mål och kunde glädja sig över att det 17:e SM-guldet var bärgat. Då vägrade växellådan, och hundra meter bort såg de målrampen!
– Förmodligen tog jag väl i lite hårt när jag ryckte fram och tillbaka, så jag fick i backen och blev jättelycklig, säger Mats.
För även om det är full fart framåt som gäller kan han backa också.
– Det hoppas jag ändå att vi slipper den här gången!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *