Dramatisk avslutning på Rally Askersund

Det blev stort drama i nästan alla klasser när Rally-SM gästade Askersund i lördags.

I Trimmat 4WD hade den regerande Svenska Mästaren Jerker Axelsson inför tävlingen fått det stora favoritskapet till att köra hem sin andra SM-seger för säsongen. Men det var inte Jerker som inledde Rally Askersund bäst, utan det gjorde säsongens överraskning Patrik Åkerman. Som fann sig själv i ledningen efter sträcka ett. En ledning som inte skulle bli långvarig; Jerker slog till med en bra tid på tävlingens andra sträcka och drygade sedan ut sin ledning under de återstående sträckorna innan lunchuppehållet med Patrik Åkerman på andraplats precis framför Mats Jonsson.

Men på sträcka fem gör Jerker ett av sina få misstag och blir kvar på taket i skogen och Åkerman kunde återta ledningen i klassen.

– Några kilometer in på sträcka 5 slutade detta rallyt för oss. Efter rullning får vi tyvärr åka hem och ta nya tag i Linköping. Tror det kan bli två hektiska veckor i garaget. Säger Jerker efter avåkningen.

När sedan Patrik Åkerman gjorde ett litet misstag och också tvingades bryta kunde Mats Jonsson segla upp i ledningen. En ledning som han bevakade hela vägen in i mål, och han tog därmed sin första seger i årets mästerskap. Mats övertog även ledningen i mästerskapet från just Jerker.

Bakom Mats blev det en kamp om tredjeplatsen mellan Robin Friberg och Patrik Johansson, i en av Mparts Mitsubishi R5. Och genom sträcksegrar på de två avslutande sträckorna kunde Patrik gå förbi Friberg, och köra hem första pallplatsen för just nyutvecklade Mitsubishi R5 i Rally-SM.

Spännande avslutning blev det också i klassen Otrimmat 4WD, där Algot Öberg kört till sig en tidig ledning i rally. En ledning som höll i sig till sträcka tre, när man passerades av SM-ledande Niklas Hägg. Niklas och Christer Carlsson drygade sedan ut sin ledning under dagen, och med två sträckor kvar att köra ledde man klassen med 8,9 sekunder. Men på sträcka sju får man turboproblem och tvingas stanna på sträckan och tappar över fem minuter i totalen. Detta innebar att Algot Öberg återigen ledde Rally Askersund. Han utmanades dock hårt på sista sträckan av Joakim Rydholm som slutar på en andraplats, endast 0,1 sekunder bakom segrande Öberg. På tredje plats i klassen slutar Kristoffer Karlsson, sedan han passerat Robert Blomberg på sista sträckan. Marginalen de två emellan blev också den endast 0,1 sekunder. Niklas Hägg tar sig dock i mål och försvarar därmed sig ledning i mästerskapstabellen

Mattias Ledin, som körde Rally Askersund med en fraktur i nacken, såg länge ut att gå mot sin fjärde raka seger i Rally-SM 2015 när han med två sträckor kvar att köra hade en komfortabel ledning över tvåan Christoffer Jacobsson. Men när Ledin drabbas av bromsproblem och tvingas krypköra de sista två sträckorna såg sig Christoffer, likt Patrik Åkerman och Algot Öberg, sig själv  vinna Rally Askersund 2015. Före Martin Jansson och Mattias Ledin, som lyckas att sakta ta sig i mål på en tredjeplats och plockar fina poäng i hans kamp om SM-guldet.

En annan som har ambitionen att bli Svensk Mästare 2015 är Pelle Wilén i den trimmade Junior-SM klassen, som efter två segrar och en andraplats tidigare i år kom till Askersund för att köra säkert och plocka så många problem som möjligt. Tabell tvåan Daniel Röjsel var därmed den som satte upp det högsta tempot i klassen och var tämligen ohotad under inledningen av rallyt. Bakom honom visade 19-åringen Pontus Lönnström från Nora imponerande fart i sin Volvo 240. Även Patrik Adolfsson hade ett högt tempo inledningsvis, men ett litet misstag ledde tyvärr till en avåkning för Adolfssons del. Tyvärr hindrade också Patriks bil Lönnström, som fick stanna och tappade över 30 sekunder. När Röjsel senare fick motorproblem med sin Opel var det Pelle Wilén, som oväntat var i ledning av klassen efter att ha kört taktiskt och avvaktande under dagen. Lönnström jagade dock bakom Pelle och kapade en del av ledningen, innan Pelle satte ner foten på sista sträckan, Powerstage, och vann sin tredje SM-tävling i rad. Men det var en ödmjuk Pelle som kom i mål.

– Vi lider verkligen med Röjsel som fick bryta i ledning och Lönnström som blev hindrad när Adolfsson rullade. De åkte grymt idag, säger Pelle efter tävlingen.

Wilén drygar där med ut sin ledning i SM-tabellen före nya tvåan Philip Haag. Som körde till sig en fin fjärdeplats i Rally Askersund, bakom Emil Karlsson.

Norrmannen Sindre Furuseth gästade för andra deltävlingen i rad Rally-SM och den Otrimmade Junior-SM klassen. Senast i South Swedish Rally tampades han med den nyblivna Eorupamästaren Emil Bergkvist. Men när Emil inte ställde upp i Rally Askersund kunde Sindre tämligen ohotad köra hem segern i Rally Askersund. Bakom honom blev var det mer spännande där Jacob Jansson slutade på en andra plats i tävlingen. Men eftersom att Sindre inte får räkna poäng i Rally-SM tar Jacob en poängmässig seger och drygar ut i SM-tabellen. Jansson utmanades dock hårt bakifrån av Erik Telehagen, som är i toppform. Bakom Telehagen slutar Markus Theorin, som bitvis visade imponerande fart i Askersund. Men en strulande givare gjorde att Theorin på allvar inte kunde utmana Jansson och Telehagen på riktigt allvar.

Tobias Söderqvist tog sin fjärde raka seger i Trimmat 2WD efter att ha fightats med Leif Petersson hela dagen. Petersson fick dock motorproblem med två sträckor kvar att köra, vilket gjorde att Söderqvist kunde säkert köra hem segern före Leif. Bakom de två var det dock mer dramatiskt. Till en början var Tobias Johansson i sin Saab den som höll tredjeplatsen. Den skulle senare att komma att tas över av Mikael Ericsson, som förlorade den till comebackande Jimmy Joge. Som efter en imponerande sträckseger övertog den sista pallplatsen från Ericsson. När Joge senare drabbades av tekniska problem var det återigen Mikael som var trea. En placering han höll hela vägen in i mål. Tabelltvåan inför tävlingen, Johan Carlsson, tvingades bryta efter att ha rullat med sin Citroen. Detta gör att kampel om SM-bronset hårdnar mellan honom och Kristian Johansson, som blev femma i Rally Askersund.

Nästa deltävling i Rally-SM avgörs i Linköping genom East Sweden Rally den 4-5/9.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *