Dunderfight i Otrimmat 4WD

Vinna eller försvinna. I Otrimmat 4WD är det bara ett läge som gäller för de fyra som kan ta SM-guld när mästerskapet avslutas i Uppsala.

Förutsättningarna är som följer: Joachim Carlström/Jörgen Norman leder med fyra poäng mer än Anders Karlsson/David Arhusiander. Samma avstånd är det ner till Joakim och Roger Rydholm. Sedan är det riktigt tätt, för Kristoffer Karlsson/Peder Johansson har bara en pinne mindre än Rydholmarna.
– Vi måste vinna! Hade inte jordkabeln brunnit upp i Linköping hade vi varit i ledning, men det går inte att spekulera så utan bara konstatera att det är järnet som gäller i helgen, säger Joakim Rydholm.
Han har tillbringat två veckor i Kina, där han bland annat skjutsade kineser åt Polestar Racing i Shanghai. Landade hemma igen nu i natt.
– Det är min uppladdning! Lite orolig är jag för jetlag men jag har lite tid på mig att ställa om så det ska nog gå bra, fortsätter han.
Bröderna skattar segern i Supercupen Trimmat 2WD allra högst. Den tog de då det var 60 stycken startande i klassen. Ett SM-brons finns också bland priserna.
– Brorsan är den ende kartläsare jag haft, och det vore kul att ta guld i helgen!

Trots avåkningen i Östersund och motorraset senast i Linköping är ”Jocke” Carlström i ledning.
– Vi hade fyra upp till Anders innan sista och skulle lägga all in för att ta honom. Hade vi vetat att Kristoffers bil stannat hade det räckt med att köra igenom sträckan i 30 km/h. Men det är inget att stirra upp sig för, utan det är först i mål som gäller nu istället, säger Jocke.
Nu kommer han med ny motor, och han har hunnit testa några mil på grus. Till full belåtenhet.
Anders var den som tog full pott senast i East Sweden Rally. Något snöpligt ändå, för efter en sådan dunderfight i skogen var han ensam kvar.
– Det var väldigt skumt!  Vi stod i alla fall tre i kön till powerstage och alla var nog lika taggade. Den här gången får vi hoppas att alla slipper mekaniska problem, säger Anders och fortsätter:
–  Dagsformen avgör, för i ESR var vi tre bilar inom en sekund på 3,5-mila sträckan. Så jämnt är det!

Världens otur hade Kristoffer och Ida Bood inför SS9 i ESR. De var redo, med bältena på, när bilen vägrade starta. Hemmavid kunde de konstatera att en packning gått mellan pumpen och tanken.
– 40 kronor och tjugo minuter att byta! Det hade nästan varit bättre om det varit något värre, konstaterar Kristoffer.
Nu är bilen genomgången från skärm till skärm, med helt nya bromsar och dämpare.
– Det ska bli kul att få köra om det! Ett fantastiskt gott gäng och så jämnt. Vi ska göra allt vi kan för att vinna, för den som har bästa dagen tar det, säger Kristoffer.
Robin Adolfsson stod över i vintras och har därför ingen chans på medalj. Inte blev det bättre av att också han drabbades av motorbekymmer i Linköping. Nu gör han ett nytt försök tillsammans med Nicklas Ottosson.

Ett par katter har smugit sig in bland hermelinerna. Den ena kör visserligen också Mitsubishi som övriga, men inte sin egen.
– Jag är tacksam för att Johan Rudengren ställer upp och gör det här för mig, säger Pelle Wilén.
Förra året var han också klar juniormästare innan finalen, och valde då att starta i Ola Strömsbergs Suzuki. Nu går han åt det andra hållet och ger sig i kast med fyrhjulsdrivet.
– En väldig omställning, men jag ser fram emot det, fortsätter Pelle.
Han åkte som föråkare i Fönstersprinten i Rimbo, så dryga milen har han fått i bilen.
– Jag tror Pelle tar det i helgen, för han passar i en Japan-VOC. Han har bra körstil för det, säger Kristoffer Karlsson.
Och serverar ett gott skratt istället för att förklara den körstilen närmare.

Den verkligt udda fågeln i Otrimmat 4WD i Rally Uppsala blir norrmannen Oscar Solberg. Son till Henning Solberg, halvbror med Pontus Tidemand. Oscar ska köra sin ”Norge-bil”, en Subaru Impreza STI. Med den blev han nyligen silvermedaljör bakom Anders Grøndal i NM, i sin första rallysäsong. Tidigare har han kört crosskart med stor framgång.
– Huvudmålet är att åka så mycket bil som möjligt, men självklart ska vi försöka sätta ett par bra tider.
Det säger Patrik Barth, som sköter notläsningen. Planen är att de två ska fortsätta den internationella karriären tillsammans.
– Den chans jag får med Oscar är helt otrolig. Vi går väldigt bra ihop och har lika roligt utanför bilen som när det är rally. Han är otroligt målmedveten, fortsätter Patrik.
Det blir garanterat något för både ung och gammal att jämföra sig med. Dock är det så att några SM-poäng får inte Oscar, därför att han kör på utländsk licens. Däremot får han naturligtvis behålla ett eventuellt pris i form av pokal för god placering.
– Att få åka SM-finalen hemma blir hur kul som helst, och det är många rutinerade med som håller ett mycket högt tempo. Så vi ska i första hand skaffa oss mängdträning, slår Patrik fast.

Bildtext:
Efter ett par säsonger i Mitsubishin är siktet inställt på guld i Otrimmat 4WD för bröderna Joakim och Roger Rydholm. Samma planer har de tre huvudkonkurrenterna. Foto: Jack Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *