Elias och Andreas i JSM

Elias Lundberg utökade sin ledning i JSM Otrimmat och Andreas Persson är nu bara en poäng bakom Emil Karlsson i JSM Trimmat.

Det skedde en liten förskjutning i Köping. Förut var det ultratätt i toppen av Otrimmat, nu är det minsta möjliga marginal mellan ledarduon i Trimmat. Men det är fortsatt superspännande i JSM:s båda klasser inför upplösningen i Linköping.

För att börja med de otrimmade juniorerna, som alltid går ut först så stod tio förväntansfulla på startlinjen. Sebastian Johansson tog täten, före Daniel Röjsel, Petter Palmqvist, Viktor Karlsson och Eddie Lundqvist.
– Vi var riktigt, riktigt nöjda med den starten, säger Petter.
Så oerhört mycket värre för Jari Liiten, som tillhörde trion som skrotade efter ettan.
På andra sträckan kom Elias Lundberg igång, efter att ha levererat en åttonde tid på första.
– Andra sträckan var rolig! Och vi fick ännu bättre flyt på trean, säger Elias.
Så långt hade Sebastian och Daniel turats om i ledningen, hela tiden med dryga sekunden mellan sig. Till nattvilan var Sebastian i topp, Elias trea.

När morgonen grydde stod regnet som spön i backen. Daniel tog återigen täten efter att ha vunnit den nästan 2,3 mil långa Finnåkerssträckan i vätan. Elias sju sekunder långsammare, men tillräckligt snabbt för att peta ner Sebastian till tredjeplatsen. Här sjönk Petter som en gråsten, då han vände runt och fastnade i ett dike. Det blev till att starta om efter service, och det var så klart inte vad han tänkt sig efter den snygga starten.

Efter att regnet upphört lagom till SS5 klev Elias på ordentligt och radade upp fyra sträcksegrar. Redan efter två hade han övertagit ledningen.
På sjuan tvingades Eddie ge sig efter en framhjulspunktering mitt i en kurva, och på sista regerade Sebastian, som därmed fick de tre viktiga extra poängen. Men inte ens den tempoökningen räckte för att ta andraplatsen från Daniel.
– Vi är sjukt nöjda med dagen. Allt har fungerat perfekt och vi tog in en poäng på Sebastian, säger Daniel.
Upp till Elias är det elva respektive tolv poäng för Sebastian och Daniel. Så kampen om medaljerna håller i sig ända till finalen.
Victor Karlsson kan fortfarande nå bronset, men då ska Daniel nolla i Linköping samtidigt som Victor måste vinna och ta powerstage-poäng.
– Vi hade lite häng, men körde punktering en dryg kilometer in på SS7, och det var bara att stanna och byta. Det var synd. Vi ska förstås försöka, men får nog sikta in oss på en medalj nästa år, säger Victor.
Fjärdeplatsen i Kolsvarundan övertog Anton Eriksson, femma Victor och sexa Kevin Jirvelius. Sjua Rasmus Bergström, som därmed bättrade sig rejält från debuten i Uppsala förra året då han och syrran Sandra åkte av. Nu fick de åka upp på målrampen.

I Trimmat inledde Emil Karlsson starkast på Orsta-klassikern med tre tiondelar till Andreas Persson. Trea Pontus Lönnström och Pontus Jakobsson – som åkte exakt lika. Jämnare kunde det inte bli. Ytterligare en Pontus (Åhman) skuggade som femma.
Sedan lade Andreas grunden till klassegern genom att ta tre raka sträcksegrar. För att fortsätta med fem andraplatser.
– Skitroligt! Allt har bara flutit på, som på räls. Inga problem alls. Helt otroligt bra, konstaterar Andreas.

Jakobsson trivdes på SS2 och puttade ner Emil ett hack i totalen. Bara för att raskt bli av med den igen på SS3 då Emil gick om med fyra tiondelar. Lönnström fyra fram till SS5, då Åhman petade ner honom till femte.
På helt nya Ytternäla tappade Emil mark och vips var han trea efter Åhman och Jakobsson. Men JSM-ledande Emil bet ihop och tog Jakobsson med dryga tre på nästa, och så var Hälleforsaren på pallplats igen i Kolsva. När han sedan laddade och fick med sig tre extra poäng gick han även om Åhman som istället tappade tjugotalet sekunder. Det gjorde att också Jakobsson avancerade upp på pallen.

Men Andreas var i en klass för sig. Segermarginalen till Emil blev 33,3 sekunder, och Jakobsson tog hand om tredjeplatsen i Kolsvarundan. Ett fint styrkebesked efter att ha slitit hårt i garaget efter totalkraschen i Gävle.
En femteplats för Simon Karlsson, för andra gången i år.
För JSM-debutanterna Pontus Florin, Oliver Granfors-Latvasalo och Martin Jakobsson blev det nyttiga lärdomar. Framför allt för Florin som höll sig till planen och fullföljde på en sjätteplats.
Martin hade en jobbig resa. På fredagen fungerade inte intercomen, sedan hade de en säkring som ville hoppa ur. Co-driver Melina Toven fick försöka hålla den på plats. Men definitivt slutåkt var det när kopplingen havererade.
18-årige Oliver (fyllde 1 juni) låg nia när kamremmen gick av i Golfen på SS7.

Även Mikael Wallon och Markus Theorin fick ge sig med motorbekymmer. Medan ett relä till Lönnströms elfläkt hoppade ur och han fick bryta på sista. Då hade han han annars bara 0,8 kvar att hämta in av de 13 sekunder han låg efter Emil vid lunchuppehållet.
– Vi var på gång och klättrade. Det hade kunnat bli en pallplats i alla fall om inte motorn gått varm, säger Pontus Lönnström.

Nu väntar en spännande upplösning i Linköping. Emil toppar JSM Trimmat med 88 poäng mot Andreas 87. Trea är Pontus Åhman på 69, skuggad av Pontus Jakobsson på 62. Markus Theorin har 25 poäng upp till bronset, så teoretiskt finns ännu chansen kvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *