Endast seger räknas för Holmberg

Åtta förväntansfulla ska göra upp om finalsegern i Otrimmat 2WD i 2016-års mästerskap i Rally. Framför allt är det Johan Holmberg och Mattias Ledin som gnager taggtråd i väntan på start.

Det är de två som slåss om guldet. Det är de två som hade lite stolpe ut i Linköping senast och nu vill se Uppland flimra förbi sidorutan i mästartempo.
Men det var Christoffer ”Kicken” Jacobsson som vann i East Sweden Rally. Låt vara att både Johan och Mattias tvingades bryta och starta om under rallyts gång, men från sträcka två till fyra var det Kicken som höll ledningen i klassen.
– Jag är imponerad av Kicken! Han har kört så lite i SM och ändå har han ett sådant tempo, säger Mattias.
Bronset är också redan klart. Det går till 28-åringen från Tingstäde på Gotland.

Det är åtta anmälda till klassen – varav så mycket som sex R2:or – och Johan leder tabellen med sju poäng.
–Ja, jag ska åka fort i helgen! Och absolut inte schabbla som senast när jag var i ledning, säger Johan.
Då bar det sig inte bättre än att han kom liiiite för fort in i en sväng och krökte bärarmen på en stubbe. Det var bara tre km kvar av sträckan, och ett vägbyte i närheten, så mekanikerna tog sig in och fixade bilen. På plats i diket. Men det blev ett antal tilläggsminuter innan Johan kunde starta om efter lunchuppehållet.

Starta om fick även Mattias göra. Det sedan han fått ett litet bränsleläckage, stort nog för att orsaka soppatorsk på SS5. Då hade han runt två kilometer kvar att köra.
– Nu har jag allt att vinna och vill få det till att pressen ligger på Johan, säger Mattias.
Han är redo, taggad och laddad.
– Jag tror på seger, annars skulle jag inte åka till Uppsala. Jag har haft min beskärda del av tekniska strul och i Hässleholm hade Johan en bil som inte fungerade fullt ut. I helgen hoppas jag vi får tävla om det ordentligt, fortsätter Mattias.

Johan är den som räknat på det hela, och kommit fram till att om Mattias vinner måste han vara tvåa. Och ta mer powerstagepoäng än Mattias. För vid lika placering går guldet till Mattias då han har fler antal segrar.
– Är han bara efter mig spelar det matematiska ingen roll. Jag får se till att hålla honom där, fortsätter Johan.
Förutom de här tre rutinerade SM-åkarna gör Mårten Egertz lite av comeback. Förra året körde han vinterdelen, året innan fyra av fem deltävlingar. Då blev han sexa totalt.

Gamla meriter har Mattias Wennman, som vann JSM 2009 och grejade brons i ”stora” Otrimmat 2WD.
– Då hade jag tempo, nu är det mest kul att vara med när det går så nära, säger Rasboföraren.
Han har redan synat kartan ordentligt och vill gärna framhålla SS5 som mycket fin, och den två mil långa Klivinge (SS6) går på hans hemmatrakter upp mot Björklinge.
– Där hoppas jag ha hittat fart så vi kan sätta en bra tid, fortsätter Mattias.
Till start kommer också Johnny Björk, Jonas Bodin och Mikael Jirvelius.

Bildtext:
Johan Holmberg har ett litet nätt övertag med sju poäng. Men Mattias Ledin har fler delsegrar, så ska gotlänningen ta guld i helgen måste han vara före sin värste konkurrent. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *