Flera SM-ekipage i Rally Sweden

Till helgen avgörs den andra VM-deltävlingen i rally i Sverige och Värmland genom Rally Sweden som traditionsenligt startar på torsdag på travbanan i Karlstad. Många förare och kartläsare med bakgrund i Rally-SM finns på startlinjen.

Pontus Tidemand och kartläsaren Patrik Barth, som förra året körde i WRC-klassen för M-Sport Ford, har i år tagit steget tillbaka till en R5-bil och tävlar för Toksport WRT i en Skoda Fabia R5 i WRC2-klassen som han vann 2017.

– Det här är en bil jag trivs med, känner väl och har haft mycket framgång med även om jag inte har tävlat med den här nyaste SKODA Fabia R5 Evo förrän nu. Däremot har jag varit med och utvecklingstestat en hel del och det ger mycket. Att vara tillbaka i WRC 2 ser jag bara som positivt i nuläget. Vi kommer att få rejält tufft motstånd och konkurrensen är minst lika hård som i WRC-klassen, säger Tidemand.

I WRC3-klassen, där man också tävlar med R5-bilar likt i WRC2 återfinns förra årets silvermedaljör i Trimmat 4WD; Dubbla Rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson som förra året var på pallen i Rally Sweden i sin Volkswagen Polo R5. Joakim Roman och Alexander Galvsjö kör i en Skoda Fabia R5.

– Det vore kul med en pallplats igen. Jag känner mig mer förberedd än inför tidigare svenskrallyn, säger Kristoffersson.

I Junior-VM har Sverige dominerat i Rally Sweden de senaste åren, och samtliga gånger serien gästat Sverige har en svensk stått överst på pallen. I år kommer fjolårsvinnaren och mästerskapstvåan Tom Kristensson till start och får sällskap av de två senaste årens Svenska Juniormästare Pontus Lönnström som är ny in i JWRC.

– Det ska bli superkul att komma igång och lära känna allt. Vi vet att det är extremt bra motstånd i mästerskapet i år och det är omöjligt att på förhand veta hur vi står oss mot alla andra. Ingen vet hur fort de andra åker och det kommer bli intressant att få ett kvitto på det efter första sträckan, säger Lönnström.

– Jag är bara oerhört glad för att få köra Rally Sweden för andra gången, och en ny säsong i JWRC. Det blir ju min sista, eftersom jag sedan faller för åldersstrecket. Det har varit ett par månaders hårt arbete, men tack vare mina goda partners har det gått i lås, fortsätter Tom Kristensson.

Utanför VM-klassen tävlar Dennis Rådström och Johan Johansson, som har EM som huvudmål i år. Men givetvis finns på plats när den Svenska VM-tävlingen körs i Torsby. De tävlar i en Ford Fiesta R2T, samma bil som i Junior-VM, men tävlar inte om VM-poäng.

– Målsättningen är att få jobba ihop med teamet under tävling och bli familjära med varandra, men vi sticker inte under stolen med att vi är här för VM-tävlingen och ska försöka vara snabbaste R2-bil, säger Dennis.

Andra ekipage från Rally-SM som kör tävlingen är Robert Blomberg och Ida Bood i en Skoda Fabia R5 och Anders Karlsson och Björn Nilsson i en Mitsubishi Mirage.

Foto: Pressbild Kristoffersson Motorsport

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *