Fördel Tobias mot Kristian

Allt kan hända. Men mycket talar för att Tobias Söderqvist, denna gång ledsagad av Bosse Holmstrand, säkrar sitt andra raka SM-guld i helgen.

Så länge chansen finns kastar naturligtvis inte Kristian Johansson in handduken. Han och Fredrik Livh ska göra allt de kan för att flyga fram med Golfen på låg höjd i East Sweden Rally.
– En delseger i årets SM är fortfarande målet och det ska vi försöka uppnå, säger Kristian.
Inför kommande strid i östgötaskogarna har Kristian 79 poäng, Tobias har 126. Det krävs en nolla av Tobias och att han inte plockar mer än nio poäng i Uppsala. Vilket inte känns troligt då han vunnit klassen varje gång hittills (utom Sprinten i Norrköping), däremot tappat någon powerstage-poäng.
– Att vinna SM har jag i princip lagt ner. Det finns en matematisk chans men vi koncentrerar oss på att vinna en deltävling. Vi har farten, men har saknat den där sista lilla turen. Hoppas den kommer i ESR, fortsätter Kristian.

Viss koll i backspegeln är också bra att ha för Kinds förare, som har ett silver från 2008 då han var tvåa efter Leffe Petersson. Sedan bytte han klass och tog ännu ett silver i en trimmad Mitsubishi bakom Mats Jonsson 2010. Två år senare hade han bytt till Grupp N-Evo och låg på medaljplats efter vintern. Men jobbet tog mycket tid och kostnaderna hade skjutit i höjden så han lade ner, och återkom i Trimmat 2WD.
– Jag trivs väldigt bra i Golfen och har sagt att jag ska åka tills det blir guld. Alla drömmer väl om att få vara högst upp, avslutar Kristian.

För Tobias blir det antingen guld eller silver. Troligen guld då han leder med hela 47 poäng.
–  Det är en bit kvar och allt kan hända. Guldet är ingenting jag tänker på, på det viset. Utan jag har förberett mig som vanligt och tänker köra på som vanligt, säger Tobias.
I klartext betyder det nödvändiga timmar i garaget, som sammantaget de senaste åren fört upp Tobias där han befinner sig i dag.
– När marginalerna är så små är det viktigt att ha ordning på sina grejer, och det har jag. Vi har jobbat hårt för det och det är grunden till allt, fortsätter Tobias.
I kombination med att han kör som en gud förstås och radat upp segrar på rad i de långa deltävlingarna.

Att Årsundas stjärnduo halverats, på grund av konvalescens efter sjukdom, påverkade inte i Hässleholm. Då åkte Jesper Johansson med. Den här gången sköter Bo Holmstrand notläsningen.
– Det blir absolut inte mitt guld om vi tar det, men det är klart det är roligt att få möjligheten att åtminstone försöka lotsa honom till det, säger Bosse.
Han har tre sedan tidigare, ett vardera ihop med Jocke Nyman, Eddie Hörbing och Mattias Adielsson. På senare tid har han inte åkt så mycket, då motivationen under en tid svajat.
– Nu börjar lusten återvända, så när Jeppe inte kunde och Tobias ringde tackade jag ja, fortsätter Bosse.

Johan ”Kalle” Green har 56 poäng och kan inte matcha Tobias om guldet. Men han kan utmana Kristian om silvret. Andreas Sjölander finns också med och rent teoretiskt kan även Stefan Hanhela, Mikael Ericsson och Robert Eriksson nå medalj, men i praktiken är det troliga att trion Kristian, Kalle och Sjölla gör upp om silver och brons.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *