Första totalsegern i SM för Holmberg

Gotlänningen Johan Holmberg debuterade i vintras i fyrhjulsdriven bil. På grus i Hässleholm kom första totalsegern i Rally-SM.

Efter 20 säsonger som rallyförare i tvåhjulsdriven bil gick 39-årige Johan Holmberg i vintras över till en Ford Fiesta R5. I den femte SM-deltävlingen av sex blev det seger totalt.
– Helt otroligt! Vi hade en plan och den följde vi och att det höll hela vägen är fantastiskt, säger Christoffer Bäck, Johans co-driver.

Tanken var att de inte skulle tappa mer än tio sekunder till Mattias Adielsson på fredagens inledande publikprov, och samtidigt hålla Martin Berglund, Gävle, bakom sig.
– Det gick ju bra, sedan var det bara att gå ut riktigt hårt i morse, säger Johan..
Segermarginalen skrevs till 17,3 sekunder före Berglund och ytterligare 25,5 till Adielsson. Samt sträckseger på sista sträckan, en något kortare Hovdala än på förmiddagen.
– Då var det samma feeling i bilen som hemma på Tofta, skrattar Johan lyckligt.

EC Snapphanerallyt 2018 innehöll åtta sträckor. Under fredagen kördes Garnisonen, den traditionella publiksträckan, två gånger. Förutom att det är asfalt, betong och gatsten som underlag var det den här gången också lätt regn att behärska.
Tävlingen fortsatte sedan med tre sträckor på förmiddagen, och så samma tre sträckor efter lunch. Bara med den skillnaden att SS5 – Hovdala – var kortare när den gick som SS8/Power stage. Lördagen bjöd på solsken, utan att det för den skull var stekhett eller dammigt.

Vinnare i respektive klass blev:
Huvudklassen Trimmat 4WD: Johan Holmberg/Christoffer Bäck, Gotlands MF, Ford Fiesta R5, 54.42,8.
4WD Övriga: Per Göthberg/Robert Eriksson, Eskilstuna MK, Skoda Fabia WRC, 57.14,8.
Trimmat 2WD: Patrik Flodin/Göran Bergsten, Ilsbo MK, BMW M3, 57.43,9.
Otrimmat 2WD: Emrik Smedberg/Timmy Berntsson, Wäxjö MS, Honda Civic Type-R, 1.02.00,3.
JSM Trimmat: Pontus Lönnström/Richard Svensson,Nora MK, Volvo 940, 58.31,4.
JSM Otrimmat: Sebastian Johansson/Jesper Elfver, Gotland MF, Peugeot 208 R2, 59.46,5.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *