Från seniorlandslag till JSM

Startnummer fem i East Sweden Rally är en ovanlig konstellation: Patrik Barth och Joakim Sjöberg. Två rutinerade co-drivers – ur Bilsportförbundets seniorlandslag.

Från högerstolen har båda skördat stora framgångar. Den här säsongen har Patrik åkt internationellt med Oscar Solberg, och Joakim hoppade in hos Steve Røkland efter att han och Emil Bergkvist gått skilda vägar.
Nu ska Patrik och Jocke alltså genomföra East Sweden Rally tillsammans, med Patrik bakom ratten och Jocke på sin vanliga plats till höger. Hur ska det sluta?
– Inte en aning, svarar Patrik sanningsenligt.
– Egentligen är det en riktig spontangrej, och senaste tiden har det varit så mycket jobb att jag bara genomför en test på 1,7 km med bilen, skrattar Patrik.

Han ska köra en Suzuki Swift, en ”vanlig”, ny cup-bil. Upprinnelsen var att Patrik levererat varor till en butik i Torsby och ägaren hade precis köpt bilen.
– Det bara flög ur mig att jag kanske kunde få låna den…
På den vägen är det. Problem ett visade sig ganska snart, då Patrik tagit över nästan allt notskrivande av pappa Gunnar och därmed inte får åka ”småtävlingar”.
– Men SM kunde jag ju åka! Det är det sista pappa skriver i år innan han tar pension, fortsätter Patrik.
I ett huj hade han fixat co-driver i landslagskompisen Joakim Sjöberg från Ösmo.
– Inom en timme hade jag både bil, kartläsare och skickat in anmälan!

Bilen och upplägget passar budgeten, som i princip är obefintlig.
– Jag kör absolut inte fortare med en R5:a än med Suzukin. Och en punka med en sådan skulle väl kosta ungefär lika mycket som hela cupbilen, resonerar Patrik.
Under flera år har han tillhört det svenska seniorlandslaget i rally, som co-driver.
– Då jag ringde organisationen i Linköping och frågade vilken klass jag skulle anmäla mig till sa de Junior-SM (skratt!). Jag tycker inte riktigt att jag är junior längre. Men visst, jag är ju 25 år så då får det väl bli JSM (nytt skratt).
Bland annat har han SM-guld i Sprint ihop med Pontus Tidemand, och NM-guld tillsammans med Steve Røkland. I år full satsning internationellt med Oscar Solberg.

Som förare är meriterna mer begränsade. Patrik gjorde ungefär samma spontana inhopp i Slottssprinten för ett par år sedan och vann C-klassen, fyra totalt bland alla Volvo Originalare.
Han är dessutom stelopererad i fem ryggkotor, efter en svårt krasch på elitnivå i motocross.
– Fötterna känner jag inte efter nervskadan i ryggen. Vanlig bil kör jag med automatlåda och i trafiken har man ju oftast gott om tid. Hur det blir nu med vänster och höger fot bland alla pedaler… ja det blir intressant!
– Vad jag däremot är helt säker på det är att noterna kommer att gå jäkligt fint.
Att han ska möta Elias Lundberg och övriga i toppen har han redan lagt åt sidan.
– Det är bara att glömma. Det är inte därför jag är där, utan för att ha kul och ta mig i mål. Fredagen ser jag som ett enda stort test, och vi ska ta det väldigt försiktigt där i första asfaltsböjen på publiksträckan!

Bildtext:
Patrik Barth, i vanliga fall notskrivare och co-driver i svenska seniorlandslaget i rally, kliver i helgen in bakom ratten i Junior-SM med målet att försöka ta sig runt i en Suzuki Swift. I kartläsarstolen kollegan Joakim Sjöberg. Foto: Privat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *