Friberg vann dramatiskt East Sweden Rally

När Rally-SM 2015 ska summeras kommer East Sweden Rally gå till historien som ett av de mest spännande rallyna någonsin. Förutom att fyra Svenska Mästare korades vann Robin Friberg tävlingen på ett sensationellt sätt.

Inledningsvis var det dock Fredrik Åhlin som förde fältet i Trimmat 4WD, och han ledde tävlingen före norrmannen Frank Tore Larsen inför den andra dagen. Men redan på dagens första sträckan tog det stopp för Fredrik som åkte av och tvingades bryta. Vädret blev sedan en faktor som kom att spela stor roll för hela tävlingens utgång. När Frank Tore, Anders Gröndal, Patrik Johansson och Mattias Jirvelius med flera drabbades av problem öppnades det upp för Mats Jonsson som senare kom att bli utmanad av Robin Friberg av segern. Och inför avslutande sträckan ledde Friberg med 25 sekunder, när han drabbades av servoproblem.

Mats Jonsson stod upp och körde på sista sträckan och lyckades köra in allt utom 1,5 sekunder, som blir Fribergs segermarginal. Men på transporten till slutmål drabbades Friberg av mer problem när generatorremmen gick av och Friberg fick använda sig av sina skosnören för att komma i mål.

– Stefan sa att det inte gick mer på transporten till slutmålet, så då gick vi ut och kom på idén med att använda skosnörena som rem, Säger segraren Friberg efter att ha fått vara kreativ för att ta sig i mål.

Trea i klassen slutar Jerker Axelsson, som efter ett problemfyllt rally kommer att ha en fight med Mats Jonsson om guldet i Uppsala. Först över linjen blir Svensk Mästare.

Pelle Wilén och co-drivern Martin Holmdahl är klara Svenska Mästare i Junior-SM Trimmat efter stort drama på morgonen under den andra dagen i East Sweden Rally 2015. Efter att Pelle tvingades bryta redan på etappens första sträcka såg det mörkt ut för duon att säkra SM-guldet denna helgen. Men när värsta titelkonkurrenten Daniel Röjsel tyvärr tvingades bryta i ledning stod det klart att Pelle och Martin säkrat guldet i klassen efter en fantastisk prestation under året.

– Tack alla som gör detta möjligt för oss! Ny koppling sen är vi redo för Rally Uppsala, då hoppas vi kunna bjuda på något annat än safekörning. Säger en glad Pelle efter att ha fått beskedet om att han är Svensk Mästare 2015.

I East Sweden Rally var det dock Emil Karlsson som vann JSM Trimmat efter att ha haft en kamp med Patrik Adolfsson i början av dagen efter att Röjsel försvunnit. När Adolfsson också fick problem kunde Emil enkelt köra hem segern före Philip Haag och Simon Andersson.

I Junior-SM Otrimmat var det Erik Telehagen som tog en efterlängtad seger. Detta efter att han spurtade förbi Sebastian Johansson. Inför sträckan skiljde det 7,2 sekunder till Sebastians fördel. Men i mål var Telehagen drygt 13 sekunder före och vann tävlingen. Trea blev SM-ledande Jacob Jansson. I och med Telehagens seger blir det ett spännande utgångsläge i Uppsala tabellmässigt sett, där det kommer bli en intressant fight om guldet.

Mattias Ledin säkrade guldet i Otrimmat 2WD efter att ha vunnit Linköpings deltävling med två minuter över närmsta konkurrenten Martin Jansson. Ledin som inledde tävlingen trevande var efter de första sträckorna hela 40 sekunder efter ledande Christoffer Jacobsson. Men bra körning från Ledin i kombination med att Jacobsson råkade ut för problem så kunde Martin köra hem segern och i och med det hämta hem guldet i klassen med en återstående tävling.

– Detta är så fruktansvärt skönt på två sätt: Dels att det äntligen är klart, och dels att vi nu slipper sitta och räkna mer, Säger den nyblivna Svenska Mästaren Ledin.

Även i Trimmat 2WD kunde Tobias Söderqvist säkra SM-guldet efter att ha vunnit femte tävlingen i rad i årets mästerskap. Bakom honom är det dock mer spännande i tabellen efter att Kristian Johansson slutade tvåa i tävlingen och Leif Petersson bröt, samtidigt som Johan Carlsson tvingades stanna för att byta en punktering. Detta gör att Kristian, Johan och Leif fightas om vem som blir tvåa i mästerskapet. Leif är en poäng före Johan Carlsson som är yttligare sex poäng före Kristian. Trea i tävlingen blev Johan Holmberg, som körde hela tävlingen med kopplingsproblem.

 

I Otrimmat 4WD var det drama hela vägen till mål på sista sträckan. Inför sträckan ledde Joachim Carlström komfortabelt före Robert Blomberg med en dryg minut. Yttligare sex minuter bakom kampades segraren från Askersund, Algot Öberg med Niklas Hägg om tredjeplatsen. Och på sista sträckan åker Hägg på en punktering, samtidigt fick Carlström motorproblem och Algot körde av en drivaxel. Trots detta lyckas Carlström hålla undan för Robert Blomberg som slutar tvåa föra Niklas Hägg. Även här säkrade Niklas Hägg guldet med en tävling kvar att köra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *