Guld till Åberg/Johnsson

Sex till start, fem i mål och guld till Anders Åberg/Björn Johnsson, Hässleholms MK. Fast Johnny Andersson tog klassegern i Otrimmat 2WD.

I kraft av SM-ledning med 18 poäng såg det onekligen ljust ut för Anders och Björn i jakten på ett SM-guld. En femteplats skulle räcka, om de tog en extra pinne på powerstage. Ingen omöjlig uppgift.
– Vill ödet så vinner vi, vill ödet annorlunda så gör vi det inte, sa Anders vid lördagens service och klappade lätt på motorhuven.
Då, efter sju körda sträckor, låg de trea, nästan två och en halv minut efter ledande Johnny Andersson/Christer Carlsson.

Johnny och Christer var piskade att vinna för att över huvudtaget vara med i matchen om det åtråvärda guldet.
– Vi gjorde vad vi kunde och är jättenöjda med vårt silver, säger Johnny.
Så snart han fick hundraprocentig hjälp av rutinerade herrar (först Christoffer Bäck och sedan Christer Carlsson) i högerstolen växte tiderna till sig rejält och han radade upp tre klassegrar. För det blev vinst även i East Sweden Rally.
I inledningen på säsongen var Johnny efter juniorerna, nu låg de efter sju sträckor ett par sekunder före Elias Lundberg. I mål hade de visserligen tappat lite, men det berodde på att körningen blev ryckig då tvåans växel hade fått nog.

Anders tog annars täten när ESR inleddes med det korta asfaltsprovet runt Saab Arena. Men när två mil långa Månhult tog över gjorde också Johnny det. Tvåa i klassen låg då Mikael Jirvelius tillsammans med Ida Lidebjer Granberg. Sträckan efter gick Anders upp på andra plats och puttade därmed ner Micke till tredje, nästan minuten efter Johnny. Med det var det nattvila och riktigt godnatt för Mikael Driftzzon/Anders Wallbom som slog i en sten på vägen och tvingades ge upp med drivaxelproblem.
Så tvingades Mikael/Ida utgå. De körde också på den sten som många andra också hittade, dryga kilometern in på SS2. De krökte bärarm och styrstag, och fick sedan inte ut bulten ur bärarmen utan fick laga temporärt inför parc fermé. När de sedan skulle ut hann de inte, utan fick rikta in sig på att starta om efter lunch.  De avslutade sedan snyggt med tre extra powerstage, och det blev brons till Fiesta-duon.
– Det kändes riktigt bra att få visa att vi hänger med när allt fungerar, och brons är över förväntan, säger Mikael.

På SS5 gick Jonas Bodin/Conny Rådén om Anders/Björn och den ställningen höll sig ända till mål: klasseger till Johnny/Christer, nästan minuten före Jonas/Conny som i sin tur var nästan minuten före Anders/Björn.
Guldhattarna åkte på den jublande glada duon Anders/Björn från Hässleholm, silver till Johnny/Christer och brons till Mikael/Ida.
– Så otroligt skönt! Även om vi hade det i vår hand är det härligt att stå här och veta att guldet är klart, konstaterade Anders.
Jonna Eson Brådhe och Julia Svensson var inte riktigt lika nära en pallplats den här gången som i Kolsvarundan, men de avslutade snyggt med att ta en powerstage-poäng.

SM-ställning i Otrimmat 2WD: http://resultatservice.se/rallysm/rallysm2017/rasm1.html

Bildtext:

Teamet plockade raskt fram guldhattar åt Anders Åberg och Björn Johnsson efter att de säkrat guldet i Otrimmat 2WD. Foto: Annemo Friberg

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *