Guld till Kristoffer Karlsson

Omkastningarna fortsatte i Otrimmat 4WD även i Uppsala. Till slut blev det en jublande glad Kristoffer Karlsson som tillsammans med Peder Johansson åkte på taket upp på målrampen som guldmedaljörer.

Trollhätteföraren kom från VOC-leden och eftersom det gått bra där ville han mäta sig med SM-förarna. Och det i en EVO IX:a. Det blev en andraplats och tre sköna poäng från powerstage i premiären i Sandviken/Gävle. Efter ytterligare en tredjeplats i Östersund var han i ledning.
– Det var en närmast overklig känsla då, men vi räknade kallt med att få mer motstånd när det blev grus, säger Kristoffer.
Så blev det och även om det varit olidligt spännande under säsongen har den gamle, till klassen trogne Joachim Carlström  tagit över ledningen och trots diverse tekniska problem behållit greppet. Om än med några futtiga poäng.
Inför Rally Uppsala ledde han med fyra och kom till start med ny motor. Guldet skulle hem till Kalmar. Så blev det motorras igen, och det redan på första sträckan.
– Surt! Verkligen surt. En skruv lossnade från spjällhuset och följde med ner i motorn, suckar Joachim.

Med Johan Rudengrens EVO IX:a laddade Pelle Wilén värst på första, men Kristoffer var bara ett par tiondelar efter. Bröderna Rydholm ytterligare tre sekunder bakom och sedan var det åtta tiondelar ner till Robin Adolfsson. När den första etappen summerades hade Rydholm tagit ledningen, även om det fortfarande bara handlade om tiondelar, fyra för att vara exakt, till Pelle. Kristoffer ytterligare fem bakom, återigen pratar vi hundradelar.
För Robin hade bekymren startat med att tändningen krånglade och han tappade nästan tjugo sekunder. Oscar Solberg fyra och Anders Karlsson femma.
Ny dag och sol över Uppsalas nejder. Då körde Robin punktering och en givare slets sönder i diffen så det blev en orolig färd. Bättre då för Joakim som utökade sin ledning till 1,5 sekunder före Kristoffer. Som i sin tur tagit sig förbi Oscar och Pelle.
– En fin tävling men onödigt jämnt, fast det är skoj! Det är mindre än fyra sekunder ner till fjärdeplatsen så allt kan hända, konstaterade Joakim då.

En kilometer senare, inne på SS7, rök guldmedaljen all världens väg för Rydholmarna. De slog i en sten och adjöss med en länkarm. Då gick Kristoffer upp i ledning, med Pelle som ny tvåa – faktiskt hela 3,6 bakom. Sedan Oscar, Anders och Robin.
På sträcka nio gick Oscar om Pelle, men Kristoffer behöll ledningen. I det läget såg han alltmer ut som svensk mästare i Otrimmat 4WD, men som säsongsavslutningen utvecklat sig vågade ingen knappt andas om det. Dessutom rullade Robin våldsamt på näst sista, och Pelle hade sannerligen fått upp ångan i sin 4WD-debut så risken fanns att det skulle bli omkastningar på sista sträckan. Dessutom extra poäng att vinna.
Pelle avslutade snabbast, men inte så snabbt att han petade ner Kristoffer från klassegern och med det var saken klar – guld till Trollhättan!
– Helt underbart! Det hade vi absolut inte väntat oss och det har varit så oerhört jämnt att vem som helst av oss skulle ha kunnat vinna, säger Kristoffer.
Det blev han och Peder Johansson. För att fira triumfen tog Anders Fredriksson, co-drivern från Årjäng, plats bakom ratten och guldmedaljörerna klättrade upp på taket. Sedan bar det av upp på målrampen!

Pelle såg sin andraplats som en seger, för på sista hann han med det mesta i bilväg, ja på vissa sträckor innan det också.
– Så himla fränt det här! Och kul! Fast vi ska nog ge Söderqvist en match i tvåhjulsdrivet nästa år i alla fall, säger Pelle.
Trea i mål blev Oscar.
– Jättefina vägar även om det var halt, ett mycket bra arrangemang och en bra fight. Vi prövade lite i alla fall och de här killarna vill jag gärna möta igen, säger norrmannen.
Fyra i mål blev Anders Karlsson och David Arhusiander, och därmed tog de hand om silvret.
– Just nu är jag så lycklig över det för det här är så roligt att jag nästan kan tänka mig något ännu värre till nästa år, säger Anders.
I och med att Joakim och Roger försvann fick Joachim Carlström och Jörgen Norman en bronsmedalj som tröst för att det som såg ut att bli guld blev till sand.

Bildtext:
Sista biten upp på målrampen i Rally Uppsala valde guldmedaljörerna Peder Johansson och Kristoffer Karlsson att åka sittande uppe på Mitsubishins tak, till publikens jubel. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *