Guld till Thunström/Lindahl

Ludvikas Thomas Thunström grejade guldet i Trimmat 4WD ihop med Jörgen Lindahl, och kunde ta emot teamets hyllningar efter en tredjeplats i klassen i ESR.

Oturligt nog kom kampen mellan Pontus Tidemand och P-G Andersson av sig då P-G:s Fabia WRC släppte ut bakänden i en inbromsning och hela ekipaget hamnade väl mycket på innern i en kurva. En handfull kilometer senare gick bärarmen av och det var slutåkt. Verkligen supersynd, för när nu Fabian äntligen var försedd med godkända registreringsskyltar tog P-G täten och ledde efter SS4 med 23,3 sekunder över Pontus Tidemand. Den fighten hade varit spännande att följa hela vägen till mål.
– Det tycker jag också! Men vi fick i alla fall visa att vi fortfarande hänger med i världsmästartempo, säger P-G.
I ett huj var Pontus överlägsen. Ner till tvåan i Trimmat 4WD var det efter fem körda sträckor nästan fyra minuter. I mål hela fem minuter och 38 sekunder.

Förklaringen är enkel: det var inte bara P-G som tvingades bryta. Nej, i SM-fighten råkade Mattias Adielsson/Andreas Johansson ut för motorras de luxe redan på SS2, och då tappade Tobias Johansson/Bo Holmstrand sugen, packade och åkte hem istället för att reparera den drivaxel som gick sönder redan på Stångebro.
Bröt gjorde även Niklas Hägg/Göran Bergsten efter närkontakt med stenen på SS2. Med tappat hjul och trasig bärarm fick de inse att det med största sannolikhet skulle bli SM-brons istället för guldkamp.
– En rent pissig säsong! Koppling i Östersund, punka SSR och inget turbotryck i Köping, suckar Niklas som ändå kan trösta sig något med segern i Gävle.

För Michael Wikström/Lennart Nilsson var det ett måste att nå slutmålet för att greja silvret. Och de var så klart inte dummare än att de slog av på takten för att inte riskera något.
– Det gäller en medalj, vi måste tänka så och se till att ta oss i mål. Här är väldigt krävande vägar där de verkar lägga stenar på vägen! Hemma i Boden tar vi bort dem, konstaterade Michael.

Av 20 startande bröt hälften. Förutom redan nämnda rullade Kenneth Lodeklint på SS2, och på samma sträcka fick Algot Öberg tekniska bekymmer.
Lars Stugemo hamnade utanför spåret på SS5, och Mats Adielssons resa tog slut sträckan innan med bränsleproblem. Femman blev också slutstation för Lars Carlmark, även där krånglade tekniken.
Det gjorde att Pontus fick vara ifred där framme, medan Thomas/Jörgen förtvivlat försökte intala sig att ESR var som ”vilken tävling som helst”. Varpå de snurrade på SS4 och körde punka på sexan.
– Jag ser på spåren att Thunström är över hela vägen, sa Wikström med ett smil.
Och Jörgen Lindahl erkände öppet att det var spänt:
– Det är definitivt ingen vanligt tävling längre! Utan vi sladdar som fan och det är mycket hjärnspöken!

Redan efter SS5 gick Martin Hagman upp på andra plats i klassen bakom Pontus. Thomas trea, följd av Tomas Bergman och Michael Wikström. Den ställningen höll sig hela vägen in i mål, och det räckte för att ”Micke” skulle greja SM-silver tillsammans med Lennart. Och Tomas Bergman svarade för ännu en imponerande framfart. Tidigare har han bara kört ”hemikring” Hudiksvall. Nu var han i ett räcke på SS5, mitt framför ögonen på medlemmar ur förbundsstyrelsen, men inte värre än att det bara satte lite avtryck i skärmen.

När det var dags att summera och dela ut poäng från powerstage tog förstås Pontus och Jonas Andersson tre, så Martin Hagman två och Tomas Bergman ett.
– Vi är otroligt nöjda med helgen. Även om det var svårt i leran, så har det bara gått bättre och bättre, konstaterar Martin.
Även Tomas var nöjd med SM-finalen efter att ha tagit sig i mål i samtliga sina fyra första SM-tävlingar.
– Och så fick vi avsluta med ett powerstage-poäng! Egentligen hade jag bara tänkt köra sprintarna, så jag är jättenöjd med hur det har gått, säger Tomas.
Sexa i klassen slutade norrmannen Christian August Selmer, sjua Steen Skodborg och åtta hemmaåkaren Joakim Längberg. Som bäst var han sexa totalt på SS6.
Nia Fredrik Alsdal och tia Finspångs Mikael Hallqvist i en Mazda 323.

SM-ställning Trimmat 4WD:

http://resultatservice.se/rallysm/rallysm2017/rasm4.html

Bildtext:

Det var länge spänt hos team Thomas Thunström men till slut kunde de jubla över guldet i Trimmat 4WD. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *