Guldkant på Åbergs tillvaro

Anders Åberg och Johnny Andersson i kampen om guldet. Mikael Jirvelius och Jonas Bodin i kamp om bronset. Även om Jirvelius kan nå silvret.

I Otrimmat 2wd lyser siffrorna starkast för Anders Åberg då han leder med 18 poäng. Men det är inte över med det, utan först ska 127 km köras i högsta tempo på kurviga vägar kantade med sten i Östergötland.
Ingen kan därför känna sig helt säker. Anders är den ende som inte nollat i någon tävling hittills. Skulle han bryta finalen, kommer Johnny upp i samma poängantal om han blir tvåa. Men slutar de lika, går guldet till Anders då han vann premiären. Tar Johnny å andra sidan några extra points på power stage vinner han. Förutsatt att Anders bryter.
Om Anders istället blir tvåa, som i Köping, och Johnny upprepar sin vinst – ja då knappar Hedemora in på Hässleholm. Men inte tillräckligt.
– Vi räknar inte utan trimmar både bil och besättning. Vi får göra vårt jobb och se vad det leder till. Det är kul att det är tävling in i det sista, säger Johnny.

Anders Åberg känner av att mycket står på spel.
– Jag har nog tänkt på det här ända sedan målgången i Kolsva. Att jag har allt att förlora, han allt att vinna. Samtidigt är det bättre att vara i vår position, säger Anders.
Om Johnny lyckas vinna i Linköping, räcker det ändå för Anders om han är fyra.
– Bilen är grym, så vi ska försöka börja på en bra nivå direkt och jag har kört mycket asfalt så för min del hade publikprovet gärna fått vara längre, fortsätter Anders.

Ett hyfsat grepp om bronsmedaljen har Mikael Jirvelius. Han har 21 poäng upp till silvret, och 21 poäng ner till Jonas Bodin.
– Min kapacitet är nog så att jag hänger med de två där framme sträckvis, men så åker de jättefort däremellan. Jag klarar inte att åka lika fort som Elias Lundberg hela helgen, så vi siktar på att hänga kvar vid bronset, säger Micke.
Därför tänker han ge järnet från början, och sedan göra en bedömning om det är värt att ta risken.
– Ida (co-drivern Lidebjer Granberg) har verkligen varit ett lyft för mig i år. Hon åker mycket och är aldrig rostig och det gör att jag höjer mig. Så vi får se, men brons i första hand, fortsätter Mikael Jirvelius.

Jonas Bodin kom mer eller mindre från ingenstans (jo, motocross) och vann klassen i SSR, efter att ha debuterat med en fjärdeplats i Östersund. Sedan har han fortsatt åka fort, men hamnat i diket efter tekniska bekymmer.
– I Kolsva åkte jag för dåligt på fredagen. Tog tillbaka på lördagen och gjorde ett försök för att nå Johnny. Man måste våga, tycker jag, fast här blir följderna mycket större än i motocross. Det är svårt att hitta gränsen, säger Jonas.
Därför bryr han sig föga om att chansen på brons finns, för det är 21 poäng upp till Jirvelius.
– Vi fortsätter se och lära i första hand. Bara det här med att få många mil under reken är viktigt, menar Jonas.

Övriga till start i Otrimmat 2WD är Jonna Eson Brådhe, ytterst nära en pallplats i Kolsva, Mikael Driftzzon och Andréas Pettersson. En trio som inte kört full säsong och därmed inte kan blanda sig i medaljstriden. Men väl ta viktiga poäng av andra.

Bildtext:

Hela förra året tränade Anders Åberg på asfalt, så han hade gärna sett en längre publiksträcka i Linköping. För i helgen vill han väldigt gärna plocka hem guldet i Otrimmat 2WD. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *