Guldläge för Martin Berglund

Anders Grøndal eller Pontus Tidemand? Martin Berglund, Johan Holmberg eller Mattias Adielsson? Frågor kring Trimmat 4WD som snart får svar i East Sweden Rally.

Startlistan i huvudklassen Trimmat 4WD (R5) innehåller fjorton namn. Att medaljerna går till Martin Berglund, Johan Holmberg och Mattias Adielsson står klart. Men vem tar vad? Det är sannerligen en öppen historia. Johan vann senast i Hässleholm, Martin före det i Askersund – båda tog då sina första totalsegrar i SM-sammanhang. Mattias segrade i Östersund. Tre lika alltså.
Fredrik Åhlin håller bronspengen inför ESR, men då han inte kommer till start tar Mattias över den bara genom att passera startrampen.
– Vi ska gå för fullt och se hur långt det räcker för vi vill gärna ha ädlare valör på medaljen, säger Andreas Johansson, Mattias co-driver.
– Och ju fler vi har framför oss på vägen (inte i resultatlistan!) desto bättre, för att ha koll på tider och slippa rullgrus, lägger han till.

Enligt reglerna måste en deltävling räknas bort. Det missgynnar Johan Holmberg, som tagit poäng i samtliga så här långt och bara har fyra poäng upp till ledande Martin Berglund.
– Jag funderar inte alls, utan åker till Linköping för att ha skoj. Det är många svängar som ska tas i full fart och mycket kan hända. Det är bara att åka, säger Johan.
Han är den i gänget som har allra minst erfarenhet av fyrhjulsdrivet.
– Egentligen ska jag inte vara med i det här gänget, så sett från min karriär i fyrhjulsdrivet är en medalj långt över förväntan, fortsätter han.
Han har elva poäng att räkna bort från Östersund. Men tack vare joker och säg en andraplats bakom Pontus Tidemand i helgen och några powerstage-poäng så kan han nå guld.
– Pontus bör tvåla till oss ordentligt. Grøndal tillhör ju eliten i Norge, men honom hoppas jag att vi kan matcha!
En annan fördel för Johan är att han gillar Linköping, ESR är hans favorittävling.
– Karaktären på vägarna och ett bra arrangemang. Där trivs jag och vi ska bara fokusera på att ha kul, avrundar han.

Guldläge har Martin Berglund. Efter nollan i Östersund finns allt att vinna i helgen. Det är först om han kör in som femma och dessutom inte får till det på sista sträckan som det blir kritiskt. Eller om Johan vinner.
– Jag är fulladdad och ska göra så gott jag kan helt enkelt för att förvalta guldläget, säger Martin.
Svårare än så är det inte. Full gas framåt!
– Vi har gjort vår läxa så vi ska försöka vara med, fortsätter Martin.
Han drar söderut redan onsdag morgon för att hinna testa i Linköpingskrokarna, allt för att se att det är okey. På lördag ansluter sedan en buss från Gävle med sponsorer som ska följa uppgörelsen.
– Det har varit ett suveränt fint SM i år, vintern var kanon och sommartävlingarna har verkligen varit bra. Och nu är det kul att Pontus är med och åker. Det gör att vi får fokusera än mer!

Den som bör vinna totalt är Pontus Tidemand. Vår i särklass bästa rallyförare, som kör hur mycket som helst. Dagligen. Det som möjligen kan stoppa honom och Jonas Andersson är tekniska problem.
Men när de nu hittat en lucka i sin agenda och åter får visa upp sig för hemmafansen på grus, kan vi förvänta oss en attack som leder till seger i East Sweden Rally 2018.
Sedan är frågan hur stark den norska mästaren Anders Grøndal är. Att han åker fort står utom allt tvivel, men hur fort jämfört med ordinarie SM-fält?
Det visar sig snart.

Bildtext: Redan onsdag morgon drar Martin Berglund söderut för att hinna testa i Östergötland innan East Sweden Rally. Allt för att vara så väl förberedd det bara går inför guldläget i Trimmat 4WD. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *