Hektiskt för co-driver Sjöberg

För Joakim Sjöberg är det en ljuvlig, men hektiskt tid just nu. För direkt efter urladdningen i South Swedish Rally flyger han till Portugal för att åka JVM med Emil Bergkvist.

Nästan lite av tur att han haft ett par semesterdagar innan dagens (9 maj) egna lilla test tillsammans med Fredrik Åhlin och den svarta R5:an.
– Planen är förstås att Fredrik och jag ska ta andra segern i klassen. Vi har allt i vår makt, säger Joakim.
Han är väl förberedd. Har redan räknat ut att efter de tolv specialsträckorna i South Swedish Rally, på cirka 125 km och totalt dryga 46 mils körning ska de gå i mål 18.44 på lördag kväll. Plus/minus femton minuter. Efter några timmars sömn flyger han sedan 06.30 på söndag morgon till Portugal.
– Grovt räknat elva timmar efter målgång. Emil (Bergkvist) ringde och jag lovade direkt att vi löser Portugal tillsammans.

Från början var det tänkt att ”Jocke” skulle åka med Steve Røkland i JVM, men de fick inte ihop budgeten. Då hörde Fredrik av sig.
– Det var klart intressant, fast egentligen kände jag inte honom när han ringde. Jag visste så klart vem han var och hans kapacitet, men inte mer. Nu känns det verkligen roligt och ett bra val att ha hoppat på, fortsätter Jocke.
Målet är ERC. Samtidigt har Ola Floene, som åkt med Emil Bergkvist, gått vidare till ett annat projekt och helt plötsligt står Torsås express utan co-driver.
– Självklart hoppar jag in, även om det blir lite körigt… Och det ska bli intressant med norska noter till Emil, för Fredrik kör på svenska.

Jocke förbereder sig hemma på kontoret. Ordentligt. Inför SSR har han lusläst allt och räknat på det som går att räkna på. Totalt nedlagd tid: tio-tolv timmar. Inför ERC är motsvarande tid runt 30 timmar. VM 40-50 timmar.
– Du måste ha ett så bra tidsschema att du kan förutse att då och då blir det tight och vi ska ändå hinna. Medan en annan dag är lugnare och då kan föraren slappa en stund.
Notläsningen är det lilla i det stora. Att veta om det finns tid att skifta däck vid tidkontroller lika viktigt, samt om där är plant och fint så det är möjligt att byta.
– I helgen ska vi ha ett filmteam som följer oss. Då är det viktigt att veta på förhand när Fredrik kan ha en stund över för en intervju.
Redan nu är co-driver Sjöberg säker på vilken sekund de ska åka SSR på: 1 timme, 18 minuter och 27 sekunder. Bra precis.
– Jag måste ha ett grepp över det så vi åker fort på rätt ställe. Se till att hela teamet hittar metoder så allt klaffar. Att vi på vissa servicar hinner käka, men också gå igenom den och den sträckan innan vi går ut igen.

En av de tävlingar han studerat i detalj är Silverkongen. Antecknat och memorerat snitthastigheter.
– Det är inte så svårt matematiskt att räkna baklänges, jag vet ju hur långa sträckorna är, säger Jocke.
Vägkaraktären blir densamma i SSR. Alltså har han fått ut en teoretisk måltid.
– Mitt jobb är att göra Fredrik lugn och harmonisk i bilen. Det går inte att hitta sex kilometer extra på en sträcka. När vi går i mål och lämnar tidkortet vet jag exakt hur många minuter vi har på oss innan vi ska vara på nästa tidkontroll.
Från exempelvis SS7 Röckla 1, en sträcka på 9,6 kilometer som Jocke räknat ut att de ska avverka på 6 minuter och 22 sekunder, har de 25 minuter och 38 sekunder på sig innan de ska vara framme vid SS8 Ramnaberg 1.
– I samma ögonblick som transportlurarna åker på vet jag att vi behöver ett snitt på 53,38 km/h för att hinna dit. Allt under 55 km/h är ganska lugnt. Det är först när det går över 65 km/h som det inte får hända alltför mycket.

Seger i SSR är det självklara målet i helgen, och att ge filmteamet tid att göra ett bra jobb. Sedan åker Jocke som sagt söderut tidigt söndag morgon för inhoppet i JVM med Emil Bergkvist i Portugal. Anmälan på måndag, rek tisdag och onsdag med Shake down och ceremoniell start på torsdag. Sedan ska 32 mil SS köras.
ERC och WRC går inte samtidigt. Betyder det att Jocke har planer på att vara med i båda parallellt?
– Där är vi inte än… (skratt!)

Bildtext:
När Emil Bergkvist gjorde ett inhopp i SM och Rally Bilmetro förra året satt Joakim Sjöberg i högerstolen. I helgen läser han åt Fredrik Åhlin, för att direkt efter göra ett inhopp i JVM med Emil. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *