Inbjudan ute till Söderhamn

Inbjudan till SM-veckan ligger ute. Lördagen den 4 februari körs kvalet, som ingår i stora SM-serien, och under söndagen avgörs SM-Sprinten. Söderhamn är tävlingsplats och SVT planerar sända tävlingen i sin helhet.

Att köra rally och rallycross under samma dag med en gemensam arena har visat sig vara ett lyckat koncept.
– Det blev riktigt bra i Piteå i vintras då vi körde det här upplägget. Det blir en slinga för rallyt som kommer att avslutas inne på rallycrossarenan där rallycrossen kör sina heat mellan rallyns körningar, säger Jörgen Ekwall, Svensk Bilsports projektledare för SM-veckan.

För 60-årsfirande föreningen SMK Söderhamn har arbetet med SM-veckan varit i gång länge. Nu är klubben inne i finjusteringar.
– Vi var på plats uppe i Piteå och besökte deras arrangemang. Något som var otroligt värdefullt för oss nu. Piteå har verkligen ställt upp när nya frågor dykt upp under planeringen, säger Ann-Mari Bergström, tävlingsledare för rallycrossdelen.

Rallytävlingen under SM-veckan ingår även i stora SM-serien 2017, och för att bereda plats för så många tävlande som möjligt avgörs tävlingen i flera steg. Vilket också ger mer körning för de tävlande. För rallyförarna blir det också SM-veckans längsta banor med kval och final.
– Kvalet blir en 7 kilometer lång sträcka som ska köras tre gånger. Det är en riktigt fin rallysträcka med bra variation. Det blir både snabbt och kurvigt, säger Kalle Andersson som är tävlingsledare för SM-veckan rally.

Hans-Eric Berg, som är föreningens projektledare för SM-veckan håller med.
– Den blir bra. Sen blir det bra bilåkning i själva sprinten. Den sträckan blir runt 3 kilometer lång och är en riktig rallysträcka i skogen runt arenan. Förarna kommer sen in och kör den avslutande slingan på, kanske 200-300 meter, inne på rallycrossbanan där de även går i mål, säger ”Frasse” Berg.

Konceptet med rally och rallycross var även något som lockade TV-publiken när tävlingen kördes i Piteå.
– Ja där hade vi riktigt bra tittarsiffror. Men det hade vi även i Norrköping, så att kunna sammanföra rally med en arenaidrott och sen avgöra allt under några timmar är något som visat sig vara en stark kombination. Något som även SVT sett och de arbetar nu hårt för att få till en så bra sändning som möjligt. Redan är det klart att de kommer gå upp i antalet kameror för produktionen av rallytävlingen jämfört med tidigare år, avslutar Jörgen Ekwall.

Rallyt genomförs i två steg, där lördagens kval omfattar de sex SM-klasserna och ingår som del i stora SM-serien. Där räknas snabbaste tiden. Ett ännu icke bestämt antal förare går sedan vidare till söndagens SM-Sprint. Där körs också två åk, och den sammanlagda tiden avgör.
Inbjudan hittar du som vanligt på www.resultatservice.com

Bildtext:
Pelle Wilén, Strängnäs AMS, vann 2WD under SM-veckan i Piteå tillsammans med sin partner Niclas Jacobsson. Foto: CaLe Motorfoto

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *