Jacob bäste svensk i SSR

En stor och tung bil, dessutom klassad som otrimmad, hindrade inte Jacob Jansson från att köra in som totaltvåa i South Swedish Rally. Segrade gjorde norrmannen Frank Tore Larsen och Thomas Thunström trea.

Med endast fyra till start i Otrimmat 4WD och en Jacob Jansson i högform blev den klassen snabbt en avslagen historia. Ändå högintressant. För Jacob laddade på ordentligt och redan på SS1 var han trea totalt.
– Sensation? Nej det tycker inte jag! För Jacob fattar inte att bilen är stor och tung, han bara dundrar på, säger co-driver Stefan Gustavsson med ett skratt.
Visserligen var Thomas Thunström före, och allra längst fram Frank Tore Larsen. Men som norrman jagade han ”bara” totalsegern, inga SM-poäng.
– Det här var en viktig uppladdning inför nästa NM-tävling hemma, och ett viktigt kvitto på att vi är tillbaka efter flygturen i Rally Sørland, kommenterade Frank Tore som onekligen knep inteckningen i vandringspriset.

Men i SM blev det full pott för Jacob och Thomas, i Otrimmat 4WD respektive Trimmat 4WD. För båda var också snabbast till fotocellen i målet på SS13. Niklas Hägg fick med sig två extra poäng, liksom Joachim Carlström och Anders Karlsson samt Emil Carlsson en.
Så var det då totallistan. En målarmästare från Ludvika i en Citroën DS3 R5 mot en lastbilschaufför från Kopparberg i en Mitsubishi Evo X R4. Efter två sträckor hade Thomas Thunström en ledning på 6,7 sekunder.
– Vi visste på förhand att vi var tvungna att snäppa upp och vara med om vi ska kunna slåss om SM, säger Thomas som höll ner så mycket han kunde.
Efter ytterligare en sträcka hade han drygat ut med ytterligare 1,5 sekund. Så där rullade det på under etapp 1.

Lördagen kom, med samma solsken och damm i skogarna. Halt var det också, och stenigt. Och på SS9 var det Thomas ”tur” att träffa en. Helt plötsligt var han trea totalt och 15,7 efter Jacob.
Bengt Abrahamsson tvåa bakom Thomas och Lars Stugemo trea. Tidsmässigt nästan tre minuter efter.
Ställningen höll sig över SS10 och 12. Ingen ville (behövde?) heller inte ta i över sin förmåga på sista utan slutställningen blev att Jacob/Stefan rullade in på Stortorget som tvåa totalt i det 42:a South Swedish Rally. Thomas/Jörgen Lindahl trea, drygt tretton sekunder långsammare efter tolv mils åkning. ”Abris” sexa totalt i sin Mitsubishi R5 (tvåa i Trimmat 4WD) och Lars Stugemo sjua (trea i SM-klassen):
– Jätteroligt att bli totaltvåa och det trodde jag aldrig skulle gå med en sådan här bil. Inte på de vägarna med så mycket sten i kanterna, men vi klarade oss helt felfritt, säger Jacob.
Förhandsfavoriten Michael Wikström fick ge sig redan innan start då Focusen visade sjukdomstecken vid lastningen. Istället fick han låna en Fiesta R5 av Bengt Thorsell och det tog en stund innan han och Lennart Nilsson fann sig till rätta. Dessutom körde de punka på fyran.
– Vi pillade lite i stötdämparna och på SS6 började det kännas riktigt bra, säger Micke som noterade tredje bästa tid på SS10.

Thomas Thunström plockade in i guldjakten, även om Wikström fortfarande leder på 53 poäng mot 40 för Thomas. Bronspengen håller Mattias Adielsson, en poäng före Jonas Jonasson.
I Otrimmat 4WD gick Jacob upp i tabelledning. Sju poäng mindre har Robert Scholander och Emil Carlsson – som körde i mål som trea efter Jacob och Carlström.
Däremot kan tilläggas att på väg hem så slutade servicebilen ladda för Jacob och Stefan i höjd med Vetlanda. Så de var hemma igen först runt halv fem på söndagsmorgonen.
– En sådan här gång kunde vi ändå ta det, konstaterar Jacob.
Bildtext:
Topptrion i South Swedish Rally blev från vänster tvåorna Stefan Gustavsson och Jacob Jansson, segrarna Torstein Eriksen och Frank Tore Larsen samt treorna Jörgen Lindahl och Thomas Thunström. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *