Jakobssons första klassvinst i JSM

Jari Liiten tog sin andra raka seger för året i JSM Otrimmat och Pontus Jakobsson sin första i JSM Trimmat.

Båda hade dessutom Östersund Winter Rally som jokertävling, och var snabbast när Husås gick andra vändan som powerstage. Full pott med andra ord!
– Det flöt på bra bortsett från att torkarna stannade på slutet, och det var ju svårt nog ändå i snöfallet, säger Pontus.
Jari hade också problem, men av ett helt annat slag. För helt plötsligt tappade han stort på SS5, mer än hela den ledning på 40 sekunder han hade efter SS4. Men det visade sig vara ett minutfel och var snart rättat.
– Fyran, Bölesbodarna, är min favoritsträcka och jag kan den utan och innan i huvudet. Snabb och teknisk. Där går det att åka med påslag för att ha farten med sig, säger Jari.

Det vara bara under fredagens mörker som han hade problem, och Victor Karlsson gick till nattvila med klassledning. Men redan lördag morgon bytte de två plats och sedan höll sig Jari hela tiden i topp, och Victor slutade fyra.
Bäst inför publiken på Travet var Kevin Jirvelius, båda gångerna.
– Annars började jag för taffligt. Rullningen i Vännäs spökade och det tog ett tag att komma igång, säger Kevin.
Victor Liljesson hade också bekymmer.
– Vi fick det inte att stämma. Tappade en minut bara på SS4, suckar Victor.

Ännu tyngre för Albin Nordh, som visserligen var tvåa på SS1 men sedan fick kasta in handduken då oljetrycket försvann. Och Oscar Ljung fick generatorproblem på väg ut till Husås 1 och kom inte fram i tid, utan fick starta sträckan mitt i R5-fältet!
–  Vi försökte få en minut extra bakom oss, men det gick inte, säger Oscar.
Det slutade med att han rullade, och blev påkörd av bilar längre bak i fältet. Kartläsaren gjorde illa ena benet, och Oscar fick stanna kvar på sjukhus då han såg dubbelt. Dessutom blev bilens bakvagn demolerad.

Betydligt bättre då för Eddie Lundqvist som tog en ny andraplats och den här gången hade valt jokern.
– Det är vi nöjda med!
Trea Hampus Jakobsson, och fyra Victor Karlsson. Alltså samma kvartett i topp som i Rally Vännäs. Femma nu var Petter Palmqvist.
– Vi är här och det är det viktigaste. Sedan är vi ett pinnhål högre än förra gången också, sa Petter vid målgång.
Powerstage-poäng i JSM Otrimmat: Jari Liiten 5, Hampus Jakobsson 4, Eddie Lundqvist 3, Victor Karlsson 2 och Petter Palmqvist 1.
Jari toppar JSM Otrimmat med hela 71,5 poäng mot Eddies 51 och Hampus på 39.

Pontus Jakobsson var snabbast på sex av sju sträckor. Den sjunde, den knappa sex km korta SS5 Långforsen, tog Markus Theorin hand om.
– Hade vi fått igenom två minuter till framförvarande tidigare hade vi kunnat matcha Pontus mera. Nu gick det inte i de svåra förhållandena, och vi åkte ifatt i snöröken, säger Markus.
På tre mil långa Lillsjöhagen, som inledde lördagen, låg han bakom Simon Andersson i en mil.
Markus och Pontus stod i en klass för sig sedan Pontus Lönnström rullat redan på SS1 och tvingats starta om. Simon Karlsson fick ge upp efter powerstage med trasig motor. Där fördelade sig poängen som så: Pontus Jakobsson 5, Markus Theorin 4, Pontus Lönnström 3, Simon Karlsson 2 och Simon Andersson 1.

Upp på rampen för att hämta pokaler fick Pontus J, Markus och Simon rulla. Jämten Viktor Karlsson styrde in som fyra med sin 242:a efter att ha kört helt utan noter.
– Vi ville vara med i hemmatävlingen, och har inte gått någon notkurs. Så då fick det bli utan noter, säger Viktor.
Pontus Lönnströms 940 var inte mer omruskad än att han kunde nå slutmålet, dock elva minuter bakom Jakobsson. Men femteplatsen gav tio viktiga JSM-poäng. Den tabellen toppar Pontus Jakobsson med 61,5 mot Theorins 44 och Lönnström på 43.
– Det har varit lärorikt! För hur man än gjorde blev det fel i snön, så vi har försökt åka på bara och ta oss till slutmålet. Nu ser vi fram mot grussäsongen, säger Lönnström efter dagens ymniga snöfall.

Bildtext:
Pontus Jakobsson, tillsammans med Martin Andersson, tog hand om klassegern i JSM Trimmat med sin Corolla. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *