Jari berättar om sin smärtfria resa

Dags att avsluta JS- året 2018 med lite reflektioner och tankar om vårt JSM Guld. Läs hela pressreleasen från Mikael Kjellgren och Jari Liiten.

”När vi tittar i backspegeln så kan vi inte annat än vara väldigt nöjda med detta år, första året med en mer eller mindre smärtfri resa. Nytt team, ny bil och dessutom ny kartläsare.

Vintertävlingarna var en fantastisk resa med bred marginal i bägge tävlingarna till bakomvarande i vår klass. Faktum var att till och med sträcka 5 i Vännäs så var vi snabbaste 2- hjulsdrivna bil, både trimmat och otrimmat. Eftersom vi gillar vinter och trivs bäst på detta underlag så tog vi Jokern till Östersunds rally och det visade sig vara en lyckoträff, full pott 42,5 poäng.

Efter vinterns sista tävling så blev det lite förändringar för oss genom att vi bytte bil och team. Bilmodellen var den samma, men ny teamkollega blev Petter Palmqvist.

Det ska erkännas att vi var lite oroliga för första grustävlingen South Swedish Rally, men det visade sig var helt i onödan. Vi avslutade även denna tävling med klasseger och alla oroliga tankar kunde vi lägga bakom oss.

Om vi tyckte att detta var en väldigt krävande och varm tillställning, skulle det visa sig bara vara en lite försmak på vad som skulle komma till oss i nästa deltävling i Askersund.

Högtrycken hade etablerat sig i Sverige och temperaturen höll sig runt 30 strecket utanför bilen, i bilen iförda underställ, brandsäker overall, balaklava och hjälm var denna tävling en utmaning. Vi startade redan helgen innan med att börja äta och dricka för att fylla på alla depåer för att klara denna påfrestning, inte bara bil som behöver ses över innan start.

Nu till Rally Askersund hade övriga startfält hostat upp sig och satte riktig press på oss, vann detta rallyt med hittills minsta differens ner till 2:an. Högt tempo men fortsatt mitt på vägen visade sig vara vinnande även om vi för första gången körde punktering, men det var lindrigt jämfört med en del andra som också hittade den stenen.

Till EC Snapphanerallyt i Hässleholm var vi medvetna om att vi skulle kunna säkra JSM-guldet och hade det som mål, det visade sig inte vara helt enkelt då denna tävling var det mest problematiska rallyt på hela säsongen.

Inne på Garnisonen i regnet fick vi prova på att åka nere i ett dike men kom upp med intakt bil. På lördagens andra sträcka så körde vi punktering, beslöt att fortsätta men det ville sig inte bättre än att vi gled av vägen och bilen välte. Dåligt med publik på denna plats så vi tappade 15 min och var sist i klassen, inget vi var vana vid.

Insåg ju att säkerställa guldet skulle bli knivigt men bestämde oss för att försöka göra det bästa av situationen. På sista sträckan tog vi 3 poäng och det gjorde att vi endast behövde åka över rampen i Linköping så var guldet säkrat.

Till sista tävlingen i Linköping så ville vi ju inte bara åka över rampen, nej vi skulle ta vinst i denna tävling, vinna 5 av 6 deltävlingar vore gött. Gick till nattvila som 4:a, var ok med tanke på att det inte var så många sekunder upp till ledande Eddie och Olle.

Lördagen startade med regn och blöta vägar. Vi hade fixat lite med bilen på fredag kväll, eftersom vi inte tyckte den funkade riktigt. På första sträckan tog vi i och fick till en bra tid men framför allt känslan infann sig och bilen fungerade som vi ville. På SS5 så tog vi ytterligare tid på övriga och gick upp i klassledning som sedan höll sig ända in i mål. Små marginaler hela tiden då det var väldigt tight vem som skulle knipa silver respektive brons.

Känslan att köra över rampen var väldigt rolig, men att bli segrare i klassen även i denna deltävling och avluta säsongen med flaggan i topp var otroligt GÖTT.

Att få möjligheten att stå i TK med alla i vår klass där alla har hejat på varandra och showat har varit fantastiskt.

Vi vill ju givetvis tacka alla som gjort detta möjligt, team, servicegubbarna, sponsorer, Pelle och familj.”

Källa: Jari Liiten Motorsport

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *