Jerker i täten efter SS3

Etapp 1 i East Sweden Rally i Linköping är lagd till handlingarna. I täten Jerker Axelsson, som väntat. Tvåa Mats Jonsson, som inledde med att vara snabbast efter två sträckor.

Med sol och sommarvärme letade sig publiken ut, både till den ceremoniella starten vid Stora Torget och publikprovet på Stångebro. Nästa stopp var två sträckor nordväst om Linköping och tämligen omgående fick förarna stifta bekantskap med mörkret. Sedan kom också dammet.
Det gjorde att förarna valde mellan uttryck som ”med livet som insats” och läskigt när de kom till rallyradion  vid målet på sträcka tre.
– Vi lägger en extra slant i kollekten som klarade oss kvar på vägen, säger Johan Rudengren från Eskilstuna.
Den enda som inte klagade var Mats Jonsson, som startade först av de fyrhjulsdrivna i spåret. Han tog också täten efter två sträckor, innan Jerker svarade på den 13,4 km långa ”Bjärka”.
– Nu hade vi fäste, men det var med livet som insats vi åkte sträckan, säger Jerker.
Marginalen till Mats är 2,6 sekunder och trea är Johan Rudengren, distanserad med  ytterligare 36,8.

Jimmy Olsson börjar känna sig hemtam efter bytet från Volvo till Mitsubishi, det är alldeles tydligt. Efter två sträckor ledde han Otrimmat 4WD med tio sekunder före Joakim Rydholm. En sträcka senare var differensen uppe i 22,8, nu före Joachim Carlström som puttat ner Rydholm en placering.

Redan innan start var Tobias Söderqvist segeraspirant i Trimmat 2WD, och till SM-guldet. Efter tre körda sträckor har han kopplat ett litet grepp och leder med nio sekunder före Andreas Sjölander. Värste konkurrenten Kristian Johansson snurrade på andra sträckan och tappade 18 sekunder direkt och ligger fyra. Trea är Mikael Ericsson, som inledde snabbast på publiksträckan.

Gotlänningen Christoffer Jacobsson leder med tre sekunder blankt före den andra ölänningen Johan Holmberg i Otrimmat 2WD. Först på tredjeplats återfinns Mattias Ledin, drygt tio sekunder efter Christoffer sedan bilen inte gått riktigt rent under kvällen.

Fighten i Otrimmat JSM, där differensen inför East Sweden Rally endast är en poäng mellan Jacob Jansson och Malin Strömberg och Erik Telehagen/Björn Jonasson, har så här långt gått Jacobs väg. Han går till nattvila med en ledning på drygt halvminuten till Erik. En sådan differens bjuder förstås in konkurrenter, så Erik är inte bättre än sexa i klassen. Tvåa efter Jacob är Daniel Röjsel och trea Sebastian Johansson, därefter Eddie Lundqvist och Jari Liiten. Det blir till att vakna pigg och alert i morgon om Erik ska kunna vända trenden.

I den trimmade JSM-klassen är det något så ovanligt som Mercedes i täten med Tommy Johansson vid ratten.
– Det är kul att det är någonting annat i topp, säger Pelle Wilén uppriktigt.
Differensen dem emellan är 1,7 sekunder. Emil Karlsson är den som har möjlighet att ta guldet från Pelle, och efter första etappen i ESR är han fyra i klassen, 12,1 sekunder efter ledande Tommy.
– Mörkret var svårt. Det blir lätt en extra dutt på bromsen när det är svårt att bedöma avståndet, säger Emil.
Trea i JSM Trimmat efter tre sträckor är Andreas Persson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *