Jerker och Kristian vassast i Trimmat

I Trimmat blev det Jerker Axelsson och Kristian Johansson som avgick med segrarna. Detta i ett East Sweden Rally som går till historien som deltävlingen där många tvingades bryta.

En som inte ger upp i första taget – senast var i Uppsala för två år sedan – är Mats Jonsson. Men efter att ha satt Jerker på läktaren på SS2 var tempot högt uppskruvat. En sten i dagen på SS5 slog genom hasplåten, så att han inte längre kunde styra ordentligt och det läckte olja från tråget.
– Frontspoilern slog inte i, och det brukar den göra. Nu var det synd att bryta för vi var på gång och hade bra marginal till både Hägg och Thunström, säger Mats.
Då hade visserligen Niklas Hägg redan hunnit parkera sin Skoda Fabia för gott alldeles i början av SS4. En av många åkare som antingen fick bryta, eller åtminstone bege sig till servicen för att börja om efter lunch.
Dock inte Jerker. I avsaknad av både P-G och Mats blev det en lätt seger, utan en skråma på Subarun.
Tvåa blev Thomas Thunström, som också var ytterst nära på SS4 då han blev bromslös efter att de gått varma. Sista pallplatsen i Trimmat 4WD tog Mattias Jirvelius, för första gången ledsagad av Henrik Appelskog.
– Så häftiga vägar! Det svängde hela tiden och det stod bilar överallt i skogen. Det var verkligen mycket att göra i bilen både för mig och Henrik, konstaterar Mattias.

I den tvåhjulsdrivna klassen satt en avslappnad Tobias Söderqvist under lunchpausen och vilade. Allt som återstod var att lugnt och fint ta Corollan till slutmålet och den hägrande guldmedaljen.
– Det känns bra, och vi fokuserar på där vi är och tar inga risker, sa han då.
Lite senare hade han slagit i en sten och med det dragit på sig en trasig drivaxel.
– Ingen av oss sa någonting om det i bilen, men helt plötsligt blev det ingen ordning på körningen och vi vinglade hit och dit, säger Kristian Johansson.
För när han passerade insåg han och Fredrik Livh förstås vad som gällde. Skulle han ta sin Golf till slutmålet skulle han greja den hägrande delsegern i årets SM.
– Fast helst ville vi inte vinna på det sättet. Så nu får vi köra oss till en seger i Uppsala, fortsätter Kristian.
Tvåa blev Johan ”Kalle” Green, som också inom kort kan glädja sig åt en ny familjemedlem hemma i Skåne.
– Sista sträckan gick riktigt bra och det är skönt att ha med sig till finalen, säger Kalle.
Trea och i särklass bästa bakhjulsdrivna blev Johan Svensson i sin röda Volvo 240. Han fick starten av sin sambo i 30-års present. Tidigare har han åkt som föråkare i ESR i några år.
– Det var roligare att stå i rampljuset och mäta sig med de andra, konstaterar Johan.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *