Johansson favorit i 4WD Övriga

Drygt en handfull förare till start i 4WD Övriga i Rally Askersund. Tobias Johansson har varit svår så här långt, och får bära favoritskapet.

I SSR sprängde han topplockspackningen redan på fredagskvällen. Därmed blev segermarginalen ”bara” dryga minuten. Å andra sidan var den ännu närmare minuten i Vännäs, då Michael Wikström var 1.08,3 efter. I Östersund vann ”Micke” med sex sekunder sedan Tobias drabbats av att ett rör till kopplingen gick av.
Nu är det seger som gäller.
– I och med att (Michael) Wikström kommer tillbaka är det fight igen i SM-toppen. Det är kul! Vi ska även försöka ge R5-bilarna en match, så vi ska gå för fullt från start till mål på varje sträcka, säger ”Tobbe”.
Wikström hade motorproblem efter SM-veckan i Skellefteå, men nu är en ny (begagnad) sådan på plats under huven.
– Det var inte så roligt att stå i garaget hemma och lyssna på Sydsvenska. Måste försöka ge det en chans, så jag började jaga ny motor i Europa, säger Micke Wikström och fortsätter:
– Jag ska försöka allt jag orkar i Askersund. Visserligen har jag aldrig varit där och sommar är inte mitt underlag, så intressant blir det, avslutar Wikström.

En som absolut inte vill sätta något favoritskap på sig själv är Per Göthberg. Men faktum är att får han köra i sin egen takt, och i skymundan, går det fort. Det visade han med all tydlighet i SSR. Ändå var han tvärsist efter en tidskrävande punktering på SS3. Om inte om hade varit den gången hade han definitivt utmanat om en pallplats.
Thomas Lahti har prydligt plockat poäng i varje deltävling, som sämst fyra i SSR. Självklart vill han upp på pallen igen.
– Det är målsättningen! Har ju kört ett par gånger förut i Askersund, på VOC-tiden, fast jag kommer inte ihåg hur det såg ut. Men jag kanske känner igen mig när jag är där, säger Thomas.
Utmanar gör Västerås gamla storstjärna Harry Joki, som återigen luftar sin Mitsubishi EVO 7. Han var tidigare med i vinterns deltävlingar, men tvingades då bryta.

Till de efteranmäldas skara hör Johan Rudengren och Jari Saarinen. Johan körde South Swedish Rally och fortsätter av bara farten i Rally Askersund. Då var han tvåa efter Tobias Johansson.
Jari lånade en Volvo 940 till ESR 2016, men bromsarna började krångla tidigt. Nu kommer han i en Fiesta som tillhör det finska proffsteamet PrintSport Racing, efter att bara ha kört lite sporadiskt i sina Mitsubilar.
– Ambitionen är egentligen inte SM, men så dök den här möjligheten upp i en frän bil. Jag har inga förhoppningar annat än att kanske vara med och bråka lite mot slutet på någon sträcktid, säger Jari.
Ännu så länge har han inte kört en meter biltävling i år. Än mindre med Fiestan, som inte är någon WRC-bil utan svagare och med mindre vridmoment. Lättare dock.
– Det blir ”learning by doing”, men magkänslan är bra, fortsätter han.
Att Jari fått möjligheten beror till en del på att han talar lite finska och den vägen fått kontakt med teamet. Även om bilen är väl genomgången, så är det Jari och hans mekaniker som sköter den i Askersund.
– Jag tror värmen blir tuff! Både för bilarna och för oss förare. Bilarna kommer att må illa, bromsarna framför allt, siar Jari.

Bildtext:
Ludvikas Tobias Johansson vann inte i Östersund, för då gick ett rör till kopplingen av. I Askersund vill han gärna ta årets tredje seger i 4WD Övriga. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *