Jonasson går för hemmaseger

55 anmälda till Rally Vännäs och med hemmavägar vill Jörgen Jonasson väldigt gärna ta totalsegern i sin fyrhjulsdrivna Skoda Fabia R5.

Vännäs egen storåkare Jörgen Jonasson jagade SM-medaljer i slutet av 1980-talet och fram till 1993.
– Vi var nära guld flera gånger, med det stöp alltid på någon småsak, säger Jörgen.

Sedan körde han en Golf III Kitcar för VW Sverige och vann bland annat klassen i Svenska Rallyt 1997. Sextonde man totalt med en tvåhjulsdriven bil i VM.
– Det var ett fantastiskt bra år!
Bytte till Seat under några år, innan han backade hem och ”bara” tävlade lite lokalt med en Mitsubishi. För att hålla upp i några år. Tillbaka igen 2011 i en Golf IV, och med den blev det silver i SM-sprinten i Umeå 2014 efter Pelle Wilén.
– Vi ledde fram till en försmädlig stoppsladd…

När han köpte sin Skoda Fabia R5 var det egentligen inte tal om en comeback, utan om ett stort intresse för rally och att vilja tävla igen.
– Jag och Nicklas (kusin och kartläsare), och de andra som följer med på tävlingar är samma ena som var med när allt tävlandet började för snart 30 år sedan. Det är det som är det viktiga – att göra något man tycker är roligt tillsammans med sina vänner, säger Jörgen.
Förutom det var målet att köra Svenska Rallyt i år, för den tävlingen har de alla tyckt varit höjdpunkten tidigare om åren.
– Men eftersom Vännäs SM-tävling är endast en vecka före Svenska så skjuter vi fram VM-tävlingen till nästa år.

Istället blir det fokus på SM-premiären, på deras hemmaplan.
– Det är stenhårt motstånd, men vi ska absolut göra allt vi kan för att segra, säger Jörgen.
Stärkemarksrundan nyligen, också den på hemmaplan, totalvann han och Nicklas. Och alla minns väl Östersund i fjol, där de ingick i trion som inför sista sträckan låg inom samma tiondels sekund. En jättefight som slutade med att Mattias Adielsson vann.
– Han blir så klart svår nu också, liksom Fredrik Åhlin, tippar Jörgen.
En annan som vill åt totalsegern är Tobias Johansson, som vann i Köping före Mattias och där Jörgen/Nicklas var trea. Ny drabbning är att vänta!

Jörgen har valt Rally Vännäs som sin jokertävling. Går det vägen ger det 1,5 gånger i SM-poäng.
– Så klart! Vi känner till vägkaraktären och ska försöka dra nytta av det, säger Jörgen.
Samma val har Michael Wikström/Lennart Nilsson gjort. Bodens silvermedaljörer har nu ordning på Ford Focusen och tävlar därmed i 4WD Övriga. Förra året var de också med i den unika slutkampen i Östersund. Blev då trea totalt efter Mattias och Jörgen.
I och med att 4WD delats i två klasser har båda chans att ta hem jokern, men endast en kan vinna Rally Vännäs totalt.
– Givetvis hoppas och tror vi att vi kan vara med och slåss om segern här hemma, avslutar Jörgen.

Bildtext:
Jörgen Jonasson och hans kusin Nicklas Jonasson var en del i den makalösa fighten förra året i Östersund Winter Rally. Då blev de tvåa totalt. Hemma i Rally Vännäs är förhoppningen att gå segrande ur striden. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *