JSM-guld till Jim och Elias

Det blev ännu en delseger för Elias Lundberg i JSM Otrimmat och därmed också guldmedalj. Marginalen till Sebastian Johansson blev 15 poäng.

Öppningen blev den bästa för Petter Palmqvist, som tillsammans med Håkan Jacobsson var en tiondel snabbare än Daniel Röjsel/Nicklas Edvardsson på SS1. Hemmahoppet, 19-årige Albin Nordh och Johan ”Kröken” Karlsson var sekunden långsammare.

För ledande Elias Lundberg/Jim Hjerpe gick det inte alls. De fick stopp alldeles på slutet och tappade direkt närmare 20 sekunder. Tvärsist bland de femton till start.
Den som tog allra lugnast på saken var Elias själv. Två mil senare var SS2 avklarad och i täten – Elias Lundberg. Helt plötsligt 19,5 sekunder före Sebastian Johansson/Timmy Berntsson, huvudkonkurrenterna om guldet. Röjsel hade också möjlighet att nå dit, men han drog i stenen på SS2 och var redan i det läget långt över tre minuter efter Elias. Där rök guldchansen för Daniel.

Jari Liiten drog en drivaxel tidigt och Kevin Jirvelius slog sönder oljetråget. Med tekniska bekymmer var också Victor Liljesson och Erik Telehagen tidigt ur spel.
Trots de svåra förhållandena hade Elias ökat sin ledning med ytterligare sex sekunder inför nattuppehållet.

Elias anade säkert att under den svarta tejpen i överkant på framrutan till Peugeot 208 R2:an hade teamet gömt en dekal med texten ”SM-GULD 2017”.
– Fattas bara att han åker av nu så att dekalen kommer fram. Men vi får ta den risken, menade pappa Robert.
Han behövde inte vara orolig. Serien 15-1-1-1-2-4-3-1-6 ledde till JSM-guld för Elias och Jim. Men Sebastian och Timmy var sannerligen inte långt efter, bara 10,1 sekunder. De hade då vunnit SS6 och 9. På SS5 och 7 var Daniel  Röjsel snabbast. Östgöta BF:s Linus Månsson var näst kvickast i sin Fiesta ST när Stångebro körde för andra gången, 1,7 sekund efter Daniel och fem tiondelar före Elias.

Även om Sebastian tog i för både fosterland och Gotland på sista räckte det inte till att upprepa guldet från 2014, men det blev bättre än bronset från 2015. Så nu har han av alla valörer i JSM.
För Daniel Röjsel blev det som sagt brons. Hans andra raka. Men trea i klassen i East Sweden Rally blev Viktor Karlsson/Jonas Magnér, som därmed tog sin första pallplats i JSM efter att tidigare som bäst ha varit femma i tre deltävlingar.

Av de femton till start tog sig nio hela vägen runt. Fyra i klassen blev Petter Palmqvist, femma Anton Eriksson och sexa Daniel Röjsel.
JSM-debutanterna Linus Månsson, Jesper Stuxgren (MK Gutarna) och Andreas Andersson, SMK Hörby, skötte sig med äran och tog sig runt trots det lömska underlaget och de elaka stenarna i vägkanterna.
Tyvärr tvingades både Victor Liljesson, Patrik Barth, Kevin Jirvelius, Jari Liiten och Erik Telehagen ge upp East Sweden Rally 2017.

Bildtext:
Jim Hjerpe och Elias Lundberg, Säters MK respektive SMK Sala, höll för trycket och tog JSM-guld i Otrimmat 2WD. Foto: Annemo Friberg

SM-ställningen JSM Otrimmat:

http://resultatservice.se/rallysm/rallysm2017/rasm5.html

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *