JSM-guld till Liiten/Kjellgren i Otrimmat

Varken Sebastian Johansson eller Jari Liiten hade någon enkel resa, men seger i JSM Otrimmat blev det för Sebastian. Och JSM-guld till Jari och Mikael Kjellgren.

Gotlänningen Sebastian Johansson har inte kört SM sedan finalen i fjol, utan prioriterat starter utomlands. Men nu var han tillbaka.
– Jättekul! Vi ska allt försöka ge Jari en match, sa han innan start på fredagen.
Samtidigt var Jari inställd på en femte raka seger och överlägsen dominans i JSM Otrimmat.
Så blev det inte riktigt.

Täten på SS1 tog Hampus Jakobsson, och han behöll den även efter andra vändan på Garnisonen. Jari var ”bara” fyra första vändan, men tvåa på SS2. Sebastian först sexa och sedan vann han med två tiondelar före Jari. I totalen gick Jari upp i rygg på Hampus, och Sebastian avancerade till femteplats i klassen. Trea Eddie Lundqvist och fyra Viktor Karlsson.
Lördag morgon och Eddie var mest på hugget på SS3, 12450 meter långa Algustorp. Hampus nio tiondelar efter och trea dagens födelsedagsbarn, Albin Nordh som fyllde jämna 20 år. Tyvärr fick han ingen framskjuten placering i present, utan fick vända hemåt med motorras. Innan hade han dock tagit sträcksegern på SS4.

För Jari och Mikael Kjellgren gick det så illa på SS4 att de körde punktering och hasade ner i diket där Peugeoten lade sig på sidan.
– Det fanns inte en människa i närheten, så vi fick välta tillbaka den själva, säger Jari.
En manöver som tog sin grundliga tid och duon blev utan ordinarie poäng den här gången. Men de tog sig vidare och knep tre av power stage-poängen på sista.
– Vi har räknat så kulramen är het! Men det räcker, guldet är vårt, säger Mikael.
Och Jari instämde:
– Det var nervöst där ett tag men nu känns det bara jätteroligt! Så får vi försöka avsluta lite snyggare i Linköping…

Sebastian då? Jo först gick Eddie Lundqvist upp i ledning efter SS4, men råkade sedan ut för lite småstrul. Bland annat krånglade servon. Han hann också med en snabb avåkning.
– Det var lite hektiskt där ett tag, men sedan gick det bättre, säger Eddie som slutade trea.
Från SS5 och till målgång hade Sebastian tag om händelseutvecklingen.
– Mekanikerna gjorde en jätteinsats och byggde om fjädringen på 45 minuter, så efter lunch gick det bra, säger han.
Själv fick han göra en insats i väntan på hyllningarna på rampen, för vänster framdäck var riktigt nära att punktera och fick bytas i all hast.
Tvåa Hampus Jakobsson.
– Jag är nöjd och vi har jokern kvar till Linköping.

Fyra slutade Viktor Hansen och femma Viktor Karlsson.
– Vi låg femma inför sista så det var grymt kul att bli tvåa på power stage bakom Sebastian, säger Hansen.
Sexa Petter Palmqvist och sjua Viktor Liljesson.
– Jag är jättenöjd!  Äntligen har jag fått köra rally (senast var Lima där han åkta av) och vi har inte haft en tendens till missöde, trots att det är första gången jag kör bilen på grus, säger Liljesson.

Nöjd med att bli åtta i klassen var Heidi Ryrlén.
– Vi hade ett kort dikesbesök på SS3, men det vara bara att gasa sig upp. Annars har det gått bra, även om sista var stenig, säger hon.
Målet att ta sig runt hade Alexander Grehn, Östgöta BSF och Lukas Hägg, Trelleborgs MK. Vilket gick utmärkt. Alexander blev nia, trots punkteringen på avslutande Hovdala och Lukas tia. Den 18-åringen har kört VOC i ungdomsrally förut och gjorde nu debut i framhjulsdriven Fiesta R2. För pappa Magnus Hägg var det premiär som notläsare.
– Allt har varit jätteroligt, konstaterar Lukas.

Bildtext: Jari Liiten och Mikael Kjellgren säkrade sitt JSM-guld i Otrimmat tack vare tre viktiga poäng på power stage. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *