JSM-guld till Perssons

I och med att regnet kom kunde inte Emil Karlsson ge Andreas Persson den ultimata matchen i JSM Trimmat, utan guld till bröderna Persson.

Inför nattvilan, efter tre körda sträckor, var bröderna Andreas och Henrik Persson fyra – totalt. Nog för att de visade rätta takterna redan i Kolsva, där första klassegern kom med nya Renault Clio RS. Men åndå.
– Det har gått kanonbra. Men inte trodde vi att vi skulle ligga så bra till, det var ju tungt, blött, lerig och mörkt, menade Andreas efter fredagens målgång.
När East Sweden Rally startade hade de en poäng upp till Emil Karlsson/David Arhusiander I Volvo 940:an. Som sista års junior ville Emil gärna avsluta med guld, vilket sällan sker i en Volvo.
– Hade inte regnet kommit så hade vi haft chansen, suckade han när tävlingen var över.

För ingen kunde göra någonting åt Perssons, även om Emil Karlsson tog i så mycket han kunde. Det andra brödraparet, Pontus och Patrik Åhman, tog visserligen täten runt Saab Arena, och på SS5 var Emil två sekunder snabbare. Avståndet var då 37,5 sekunder mellan  Andreas och Emil. Sedan tog Åhmans en ny sträckseger och även Emil plockade ett par sekunder på Andreas. Vilka han genast tog tillbaka igen.
Med bara två sträckor kvar att köra visade Emil klass genom att sätta tredje bästa tid totalt, Andreas fjärde. Sedan återstod bara powerstage, den här gången 8210 meter norr om sjön Roxen och Linköping. Ny sträckseger, och tre extra poäng, till Pontus Åhman och därmed slutade han och Patrik på 97 poäng och bronsplats.
Andreas/Henrik satte en sjätte tid totalt på sista, och kunde därmed summera sin karriärs största triumf någonsin: JSM-guld i Trimmat och en marginal till Emil/David på 30,7 sekunder.

I och med att P-G Andersson tvingades bryta på SS5 gick Andreas/Henrik också upp till tredje plats totalt i East Sweden Rally. En placering de höll hela vägen in i mål, endast slagna av Pontus Tidemand och Jacob Jansson. Visst, det var drygt 2 minuter till Jacob och lika mycket upp till Pontus. Men det var också en drös namnkunniga seniorer bakom, både i två- och fyrhjulsdrivna bilar.
– Det hade jag definitivt inte trott innan och aldrig i livet satsat en slant på. Men allt gick väldigt bra, och det känns fruktansvärt skönt, säger Andreas.
På SS5 kom de lite för fort in i en vänster tvåa och slog i ett stenröse. Men förutom höjd puls i någon sekund var lite gräs i fälgen det enda de fick med sig. Därmed har snart 23-årige Andreas bärgat sitt första JSM-guld. Han har två silver förut, men det var i rallycross 2013 och 2014.

Silver till Emil och David. Efter JSM-guldet 2014, också då i en Volvo, har Emil två silver efter det. Jämnare toppåkare går knappt att hitta. Vilket också avspeglades på banketten, där Emil återigen ärades med flera prischeckar för sin förmåga att ratta det svenska slagskeppet.
Pontus Jakobsson fick det inte riktigt att stämma, och när han sedan slog i en sten på SS5 var dagen över. Han hade då femteplatsen i klassen, efter Simon Karlsson. Simon klarade sig två sträckor längre, innan han gav upp med bakaxelproblem.

För Markus Theorin blev det kortast möjliga SM-deltävling. Redan i de sista svängarna runt Saab Arena fick han kopplingsproblem i den Nissan Sunny han körde.
– Vi bestämde i onsdags att vi skulle hjälpa JanJan Johansson med att ställa in hans bil och göra en rolig grej av finalen. Nu får vi göra ett nytt försök i Tranås istället, säger Markus som i alla fall inte överansträngde det ben i handen han nyligen brutit.

Fyra i JSM Trimmat i ESR blev Daniel Brorson, Wäxjö MS, i en BMW. Han låg efter fredagen sexa, men avancerad upp till femte och när Simon fick bryta tjänade han en placering till.
Femma Pontus lillebror Hampus Jakobsson (kusin Jens i högerstolen). Tidsmässigt var han en kvart efter, men det är viktigt att ta sig i mål och få den rutin som alla milen ger. Det lyckades även Rasmus Lundh och Göran Boström med, båda hemmaåkare från Västra Östergötlands MK.

SM-slutställning JSM Trimmat:

http://resultatservice.se/rallysm/rallysm2017/rasm6.html

Bildtext:
Hela medaljligan i JSM Trimmat. Från vänster silverduon David Arhusiander och Emil Karlsson, guldmedaljörerna Henrik och Andreas Persson samt Pontus och Patrik Åhman, brons. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *