JSM-jakt på Pelle och Erik

Tolv unga förare har anmält sig till Hässleholm i JSM Trimmat, och elva i Otrimmat. Pelle Wilén och Erik Telehagen leder respektive mästerskap och får bära favoritskapet.

Knappa hälften av förarna i Trimmat har lokal anknytning och ännu så länge inga eller få SM-poäng. Med hemmavägar och en bra dag kan det bli ändring på det. Men det är tveksamt om någon slår sig in i toppstriden.
I den rutinerade halvan av klassen återfinns tabellettan Pelle Wilén, som har femton poäng mer än Emil Karlsson.
– Tre långa tävlingar återstår så det kan hända jättemycket än, säger Emil.
Emils taktik är enkel: bara att åka på. Fjärdeplatsen i 2WD i ABT-Sprinten på Ekerö hade han som genomkörare.
– Det är bara halva säsongen vi har åkt än i SM faktiskt. Mycket kan hända än, och det är två år sedan vi var i Hässleholm senast, konstaterar Emil.
Då var han en bit efter, med slirande koppling. Slutade ändå trea tack vare att andra hade större problem. Sedan dess har Emil utvecklats ytterligare som förare och skaffat ännu bättre bil.
– Jag gillar inte asfalt, så under fredagen gäller det att tappa så lite som möjligt. Sedan ska vi åka på desto mer, säger han.

Andreas Persson ledde stort i SSR när han fick bryta, och i Norrköping kuggade kamremmen över och knäckte fyra ventiler.
– Tanken var att vi skulle köra i Götene för att komma igång, men vi stod över för att hinna testa ut allt i lugn och ro istället för rätt ut på tävling. Och nu har jag haft mina problem och kör för seger i Hässleholm. Det finns inget mer att förlora, säger Andreas.
Han ligger på bronsplats, 27 poäng efter Emil, men får se upp så inte Niklas Karlsson och Jonatan Johannesson tar ikapp.
– Det gäller att åka lite smart för att ta sig i mål på en bra placering. Absolut inte nolla i protokollet, utan låta de andra göra bort sig, säger Niklas.
Garnisonen är ingen favorit, tvärtom har han gjort bort sig förr genom att ta en extra piruett på det luriga underlaget.
– Men där finns ju Hovdala och andra lite balla sträckor! Det ser vi fram emot, fortsätter Niklas.

Närmast lokal förmåga i Otrimmat är Filip Håkansson, från Asarums MS i Blekinge. Efter att ha kört ungdom i ett par år med en Suzuki Swift gör blivande 19-åringen JSM-debut i en Citroën C2 R2 Max.
– Först och främst är allt nytt med egen rec och noter, så vi ska känna på det och försöka ta oss i mål, säger Filip.
Notläsningen sköter Emmy Borgqvist, syster till Björn som kommer senare i Trimmat 2WD.
I övrigt innehåller klassen namn som förekommit tidigare. Leder gör Erik Telehagen, som på säkert sätt kört ihop hela 27 poäng mer än tvåan Jacob Jansson.
– Bara att ge järnet och se hur långt det räcker. Att försöka stressa Erik, säger Jacob.
Han är regerande mästare och ledde i SSR när han gjorde en lätt avåkning. Bara det att han satt katastrofalt fast i diket och ingen människa i närheten.
– Jag har räknat ut att vinner jag resten, och farten finns där det vet jag, måste Erik vara tvåa. Så än finns chansen och den ska vi försöka ta, fortsätter Jacob.
”Vi” är den här gången han och Malin Strömberg. Hon hoppar in som co-driver sedan Stefan Gustavsson skadade sig i Slottssprinten. I Norrköping vann Jacob klassen.
– Det gäller att försöka sätta sig fast på förstaplaceringarna nu i höst, konstaterar Jacob.

Samtidigt som han har att se upp bakåt, för där finns Sebastian Johansson, endast en halv poäng bakom Jacob.
– Att det är jämnt det vet jag. Fast det känns nästan som att Telehagen behöver göra något för att det ska gå hela vägen. Vi ska göra vad vi kan, det gäller bara att få allt att stämma en hel tävling. Eller helst nu då i tre, säger Sebastian.
En sak är säker, Snapphanerallyt börjar från första metern och det har Sebastian tagit till sig.
– Vi har skruvat lite på fjädringen, för en rätt stor del är asfalt. Om man jämför med alla andra tävlingar, fortsätter han.
Och ägnade måndagskvällen åt att testa en sväng, för att hinna med ytterligare någon timme i garaget om så behövs, innan det är dags att lasta och dra mot Hässleholm.

Bildtext:
I första hand siktar Niklas Karlsson, Vallentuna MK, på att ta sig upp på bronsplats i JSM Trimmat. Inför Snapphanerallyt är han fyra poäng efter Andreas Persson. I SSR var Niklas tvåa, även på powerstage, så farten finns där även om det ”bara” blev sex poäng i Norrköping. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *