Kort guldsträcka för Jacob

Aldrig någonsin har Jacob Jansson behövt åka så sakta för att ta ett SM-guld. Snigelfart över startrampen är det som krävs i Otrimmat 4WD.

Å andra sidan är alla medvetna om att han hållit ett hårresande tempo tidigare, för att nu åtnjuta det privilegiet. Inte minst han själv trodde att guldet var klart redan efter Kolsvarundan.
– Det har ju aldrig varit tio extra poäng förut i finalen, så det hade jag helt glömt bort, konstaterar Jacob.
Vilket han inte var ensam om. Och det är därför det räcker med att rulla över rampen i helgen, för med de tio extra startpoängen i East Sweden Rally kommer han upp i 112, och Emil Carlsson kan inte få mer än 104 hur hårt han än tar i.
– Jag får se till att inte bli av med körkortet innan Linköping. Fast i så fall får Stefan köra över rampen, funderar Jacob.
Sedan hänger allt på hur lite/mycket han är efter världsmästarna när fredagen summeras. Är det läge att gå för tredjeplatsen totalt gör han det. Men att bli fyra eller åtta totalt kan kvitta, anser Jacob.
– Det kan hända att jag tappar för mycket om det blir mörkt på fredagskvällen. Vi får se, menar han.

I Köping körde Jacob punktering, tvingades bryta och starta om på lördagen. Sedan tog han tre extra poäng och slutade tvåa i klassen.
Emil Carlsson tvingades ge upp helt sedan en axel i fördelningslådan givit upp.
– Allt kan naturligtvis hända, men om vi tar oss i mål så ska det kunna bli silver. Vi får tro på mer tur den här gången, säger Emil.
Han har onekligen två andraplatser, en tredje och en femte förut.
– Vi behöver inte ens slå Micke (Jakobsson), men vi måste i mål. Det är det som gäller.
Micael tog sig hela vägen runt Kolsvarundan, och det med klasseger. Men på pappret är ändå det troliga att han stannar på bronsplats i årets mästerskap. Dessutom ansluter Marcus Gerdåker, klubbkompis med Emil i Katrineholms MK.
– Det är mer känsligt för de andra, som behöver tänka på totalen. Vi bara på tävlingen, så vi tänker absolut inte bli sist, säger Marcus.
På grund av tidsbrist har han ”bara” kört strötävlingar och Svenska Rallycupen. Nu har han dammat av sin Evo 9:a för SM.
– Ringrostigt är det. Men Linköping brukar vara en fin tävling, så jag har länge siktat på att köra just den, avslutar Marcus.
Brons går med största sannolikhet till klassens debutant Micael Jakobsson.

Bildtext:
Jacob Jansson behöver bara rulla nerför startrampen så är han guldmedaljör i Otrimmat 4WD. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *