Landslagsfight i Trimmat 4WD

Fighten  i Trimmat 4WD (R5) förväntas bli mellan Fredrik Åhlin och Mattias Adielsson. Men bakom jagar en trio, beredd att ta över om chansen kommer. Totalt 14 anmälda i klassen.

De som håller pallplatserna i SM i dagsläget är Adielsson, Åhlin och Jörgen Jonasson. Samtliga dessa kommer till South Swedish Rally för att skörda nya poäng.
– Det är kul med SM och att kunna visa upp sig hemma. När det nu gick så bra i vinter siktar vi på att ta guld, säger Andreas Johansson, Adielssons co-driver.
Åhlin kör för att ta en ny seger och extra poäng tack vare jokerval. Full pott skulle ge 37,5 poäng och genast förändra scenbilden. Powerstage-poäng på det och allt kan hända.

Men först ska det köras om det. Hemma i Vännäs hade Jonasson världens fight med Åhlin, i Östersund var han tvåa efter Adielsson. Etta nu?
– Nää!
Efter en stunds tystnad förtydligar Jörgen sitt korta svar med:
– Seger tror jag inte på, för snön har precis farit här och vi har inte testat en meter.
Inte har han kört SSR heller sedan 1999.
– Vi behöver nog några mil för att komma igång innan vi känner oss säkra på gruset, menar Jörgen.

Gotlänningen Johan Holmberg har redan farten uppe – han vann Guterallyt nyligen i sin gruspremiär med nya Fiesta R5:an. Då med en marginal på en minut till tvåan. Johan är fyra i SM-tabellen, tolv poäng efter Jonasson.
– Svårt att säga något om SSR. Tempo på Gotland kan jag hålla högt av egen erfarenhet, men det var länge sedan jag var i trakterna av Älmhult. Men jag borde vara närmare de andra nu i alla fall än i vintras, för det är inte mitt före, säger Johan.
Martin Berglund försvann ut i snömassorna med vinnartempo i Östersund. I Vännäs var han trea. Seger nu?
– Det blev mycket att åtgärda på bilen efter Östersund och vi passade på att lämna iväg motorn också. Tanken var att komma bättre förberedd, men det har varit fullt upp, säger Martin.
– Men det är klart att fungerar bilen lika bra och grundinställningarna, då ska vi försöka!

Det troliga är att någon i denna kvintett tar hem South Swedish Rally. Samtidigt finns ytterligare nio startande i klassen som gärna vill överraska. Förutom Åhlin har även Thomas Thunström, Anders Karlsson och Joachim Carlström valt SSR till sin jokertävling.
Det har varit en lång vinter och de flesta hade säkert önskat sig fler testmil, men nu är det dags! På fredag rullar South Swedish Rally igång.

Bild:
Grus är Johan Holmbergs favoritunderlag och när säsongen inleddes med Guterallyt hemma på ön blev det totalseger med Fiesta R5:an. Foto: Ulf Jonsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *