Långsträcka utanför Finspång

Saab Arena är som vanligt nav i East Sweden Rally, men en utlöpare till Finspång blir det med två sträckor. En miniservice med tankning är inlagd vid Joges verkstad.

Närmare än så är det inte säkert att Jimmy Joge kommer East Sweden Rally den här gången.
– Nej tyvärr. Själva rallykörningen är rolig, men det krävs mycket för att komma dit och den tiden finns inte för det, säger Jimmy.
Han driver tillsammans med sina två bröder verkstaden där lastbilar repareras och förses med påbyggnader.
– Jag är inte på plats på lördagen heller när alla kommer hit, tyvärr. Då är det andra åtaganden. Men kanske att jag åker ut och tittar på fredagen, säger Jimmy.

Utanför hans verkstad får de tävlande möjlighet att under 20 minuter tanka och se över bilen lite lätt. Allt för att närmast på tur är tävlingens långsträcka på 3,46 mil. Den startar utanför Falla, strax söder om Finspång.
– Den sträckan innehåller verkligen allt. Det är snabbt, krokigt, upp och ner, säger Lennart Johansson, biträdande banchef på East Sweden Rally.
Senast den gick i sin helhet var någon gång på 1960-70-talet, gissar Lennart. Förutom delar av den allmänna vägen på några kilometer, som varit med på senare år. Men mycket av det andra kommer att vara nytt för de flesta, juniorerna var knappt födda när där kördes biltävling senast.
– Jag har ju gjort comeback och begriper inte bättre än att jag frågat markägare och fått ett mycket positivt bemötande, det måste jag säga, säger Lennart och fortsätter:
– Det har kanske varit ett generationsskifte bland ägarna.

Långsträckan beskrivs av Gunnar Barth som att ”där finns verkligen allt”. Med utropstecken efter. Egentligen är maxlängden på sträckor numera tre mil, något som arrangören sökt dispens för och fått beviljat av Rallyutskottet.
– Det är kul att vi kan erbjuda förarna en så lång och utmanande sträcka, säger Lennart.
Ytterligare en sträcka går i trakterna av Finspång, vid Sonestorp. Men efter långsträckan går rallyt söderut igen, tillbaka till Saab Arena och ett andra publikprov vid Stångebro. Sedan väntar lunch.
ESR avslutas sedan med en tredje etapp i skogarna sydöst om Linköping.

En som definitivt ska åka är Robert Almevik, som bor i Vreta Kloster så där en tre mil från Finspång. Han körde 1990, -92, -94 och -98 när det hette Östgötarallyt och sedan har han varit med i ESR från 2011 till 2015.
– Det är fantastiskt fina vägar och extra roligt när det är på hemmaplan, så då vill vi vara med, säger Robert.
Förra året tvingades han ge upp efter fem sträckor med trasig växellåda. Nu är målet att komma runt tillsammans med Alexander Björnsson.
– Den gotländska invasionen och Ledin är för svåra. Vi får jämföra oss med övriga, menar Robert.

Bildtext: Förra året var det halt värre inne på Stångebro och Robert Almevik var inte ensam om att halka omkring i blötan. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *