Lundquist grejade guldet

Femton till start i Trimmat 2WD och guld till Fagersta MK genom Martin Lundquist och Christian Segerström. Och Kristian Johansson fick sin efterlängtade klasseger.

Asfalten gillade Mats Andersson, MK Kinda, som inledde med bästa tid i sin Peugeot 306 GTI. Marginalen var så klar minimal, då Pelle Wilén bara behövde ytterligare sex tiondelar med Martin Lundquist ännu en bakom.
Men som alla vet handlar det i första hand om att inte tappa för mycket på svängarna runt Saab Arena. För det är ute i skogen det börjar, även om det denna fredag var både mörkt och blött. Till det erkänt krävande vägar och sammantaget en jobbig afton för alla inblandade.
– Men fantastiska vägar, konstaterar Kristian Johansson.

Han och Fredrik Livh hade så långt inte alls infriat vare sig egna eller andras förväntningar på årets SM. Alltså var det dags om det skulle bli någon klasseger. Och det blev det!
Visserligen var han drygt 20 sekunder efter Martin Lundquist/Christian Segerström och Robin Sandberg/Mathias Bengtsson efter tre körda sträckor.
– Vår plan var att sätta bra tider på fredagen, för att få lite press på våra konkurrenter. Jag trodde inte det skulle gå, för vi hade kabelbrand till ljusboxen och bara halvljus en liten stund, säger Martin.
På SS2 var han 7,7 sekunder snabbare än Robin, och till nattvilan hade han drygat ut till 8,3.
Så långt hade Ola Axelsson haft tekniska bekymmer och Daniel Ernstedt tappat ett hjul, men de två kunde starta om. Däremot hade Maths Johnsson redan gett upp för gott.

Lördagen bjöd förvisso på uppehåll, men det var fortfarande fuktigt, lerigt och svårkört. Vilket inte hindrade Robin från att vända på kuttingen, och ta kommandot 7,3 före Martin. Kristian trea och Pelle Wilén fyra.
Så kom då SS5, där Robin och Mathias kraschade. Räddningsbilar fanns i närheten och var snabbt på plats för att föra de båda till Linköpings Universitetssjukhus. Inga livshotande skador, men båda bedöms som ”allvarligt skadade”.
Vilket givetvis påverkade alla. Vid lunchuppehållet valde Jonas Åkesson/Joakim Karlsson att bryta tävlingen.
– Det blev svårt att behålla fokus, och vi har verkligen åkt runt alla stenar för att se till att ta oss i mål. Det hade varit roligare om fighten fortsatt, istället för att bara oroa sig för att tappa guldet, säger Martin.

Han tappade efter lunchen ledningen till Kristian, men höll kvar greppet om guldmedaljen och körde in som tvåa. Även här var teamet berett med flaggor och hurrarop för att fira den oväntade guldmedaljen. Ja, inte efter hand som säsongen led, utan därför att teamet inte hade några som helst planer (allra minst budget) att köra hela mästerskapet. Men partners ställde upp när resultaten kom.
– Ja, jag vill verkligen tacka alla som gjort det här möjligt. Helt fantastiskt och galet kul, säger Martin.
Trea slutade Pelle Wilén/Martin Holmdahl, dryga minuten efter Kristian. Det räckte till brons.
– Det är ändå vår första säsong i senior, så vi är nöjda, säger Pelle.

Silvermedaljerna till Robin och Mathias, som också får hela Rallysveriges samlade krya på er-hälsningar.

Slutställning i SM Trimmat 2WD:

http://resultatservice.se/rallysm/rallysm2017/rasm3.html

Bildtext:
Även om Martin Lundquist/Henrik Segerström vann premiären i Söderhamn var det få som tippade att det skulle bli SM-guld vid årets slut. Men det blev det i Trimmat 2WD. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *